Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εξάμηνη παράταση στο Brexit

Mέχρι τις 31 Οκτωβρίου, που θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν - Σολομώντεια λύση, παρά τις ανησυχίες του Γάλλου Προέδρου ότι με τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές οι Βρετανοί θα μπορούν μετεκλογικά να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα, εξάμηνη παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου -με τον συνήθη σολομώντειο τρόπο επίτευξης συμβιβασμών της Ε.Ε.-, ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία φαίνεται πως δεν λύνει σε καμία περίπτωση τα βασικά αδιέξοδα του Brexit. Και επιπλέον, ίσως κατάφερε να κλονίσει τη μέχρι τώρα στρατηγική ενότητα των “27” στο εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, όπως παρατηρούν αναλυτές του Brexit στις Βρυξέλλες, η νέα παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είναι αρκετά μεγάλη για να περιορίσει την πίεση στους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν άμεσα τη συμφωνία αποχώρησης, και ταυτόχρονα αρκετά μικρή για να δρομολογηθούν ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές απέφυγαν για ακόμη μία φορά ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ήταν πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε.

Αυτό δεν ίσχυε, ωστόσο, για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κράτησε συνολικά σκληρή στάση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια μακρά παράταση στο Brexit θα ήταν ίσως πιο ασύμφορη για την Ε.Ε., ακόμα και από το σενάριο της μη συμφωνίας.

“Η μη συντεταγμένη αποχώρηση δεν είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές”, σχολίαζε την Τετάρτη το βράδυ Γάλλος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν φέρεται να είπε στους ομολόγους του -με το χέρι στην καρδιά, μάλιστα- ότι κάθε επιλογή πέρα από τις 30 Ιουνίου καθιστά την Ε.Ε. “ευάλωτη”.

Ο Μακρόν δεν ήταν ο μόνος που διατηρούσε επιφυλάξεις για μια παράταση που θα έφτανε το ένα έτος. Ήταν, όμως, ο μόνος που επέμεινε πεισματικά στην άποψή του, με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά στην απομόνωση από τους εταίρους του. “Σήμερα η Σύνοδος δεν είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι για τη Γαλλία” έλεγε με ενόχληση την Τετάρτη το βράδυ Ευρωπαίος διπλωμάτης.

"Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ μιας παράτασης μεγάλης διάρκειας. Αλλά δεν ήταν λογικό, κατά τη γνώμη μου, και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο” δήλωσε ο Εμ. Μακρόν εξερχόμενος από τη συνεδρίαση. “Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι για το συλλογικό καλό”, υπογράμμισε.

Οι ανησυχίες του Μακρόν επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι με τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές οι Βρετανοί θα μπορούν μετεκλογικά να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως είναι η εκλογή των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων και η επίτευξη συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Γι’ αυτό και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις “για εποικοδομητική συνεργασία” στην ενδιάμεση περίοδο.

Εξάλλου, η ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι αποτελεί την τελευταία μέρα της θητείας της τωρινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, εάν το Ην. Βασίλειο τελικά αποχωρήσει πριν από αυτή την ημερομηνία, δεν θα αναλάβει καθήκοντα νέος Βρετανός Επίτροπος, κάτι που φαίνεται πως είχε αυξημένη σημασία για τους Γάλλους.

Αυτό το σχολίασε άλλωστε με σκωπτική διάθεση και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά την κεντρική συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε πως εάν γίνει σύνοδος κορυφής εκείνη τη μέρα, δεν θα μπορεί να πάει μέχρι τόσο αργά γιατί τα μεσάνυχτα θα λήξει η θητεία του και θα πρέπει να αποχωρήσει.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο