Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.: Ευέλικτη παράταση στο Brexit

ΑΜΠΕ

Η πρόταση για μια “ευέλικτη” παράταση στο Brexit, διάρκειας έως και ενός έτους, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη δεύτερη, συνεχόμενη αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από χώρες όπως η Γαλλία, όλα δείχνουν πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν σε αυτήν την παράταση, με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της μη συντεταγμένης εξόδου. Την ίδια στιγμή, απειλούν, ωστόσο, με αποχώρηση χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ενώ είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Σε γενικές γραμμές, όπως σημείωνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες, η όποια παράταση δεν μπορεί να είναι μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι μέχρι τότε θα έχει εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι “ευέλικτη”, προκειμένου να μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει, μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί, θα αποφευχθούν οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες σύνοδοι κορυφής, ενώ, σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.

Η παράταση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν τη μη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης, τη μη έναρξη συνομιλιών για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει “εποικοδομητική συνεργασία” κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, δηλαδή δεν θα υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά την πρόταση της Μέι για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μόνο το 31% των ψήφων -λιγότερο από το ένα τρίτο- προήλθε από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Αντίθετα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κράτησε ενωμένους τους Εργατικούς καθώς μόλις τρεις βουλευτές αψήφησαν την κομματική εντολή για στήριξη της πρότασης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεν θα ξεχάσουμε

Δεν περίμενε κανείς πολλά από τις απολογίες των νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ξέρετε, τα γνωστά. Η οργάνωση είναι θύμα παρεξηγήσεων και συκοφαντίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο