Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Αλεσάντρο Μετζ, πρόεδρος της Mar Ionio: / Αλεσάντρο Μετζ, πρόεδρος της Mar Ionio: Η κατάσχεση του πλοίου και οι διώξεις από τον Σαλβίνι δεν θα σταματήσουν τη διάσωση μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλεσάντρο Μετζ, πρόεδρος της Mar Ionio: / Αλεσάντρο Μετζ, πρόεδρος της Mar Ionio: Η κατάσχεση του πλοίου και οι διώξεις από τον Σαλβίνι δεν θα σταματήσουν τη διάσωση μεταναστών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Εμείς θα συνεχίσουμε παρά την κατάσχεση του Mar Ionio έχοντας την αλληλεγγύη της Ιταλίας που σηκώνει κεφάλι στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον φασισμό” τόνισε την “Αυγή” ο ακτιβιστής Αλεσάντρο Μετζ, ο ένας από τους τρεις πλοιοκτήτες της Mar Ionio, που ανήκει στην ΜΚΟ RescueMed, που για τον Σαλβίνι ανήκει στα... αριστερά κοινωνικά κέντρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Σώσατε 49 ανθρώπους για να βρεθείτε.. υπόδικοι;

Όταν το σκάφος της ΜΚΟ μας Mar Ionio πλησίασε στα ιταλικά χωρικά ύδατα δέχθηκε έναν εκφοβισμό από σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας, που ζήτησε να σβήσουμε τις μηχανές και να σταματήσουμε το πλοίο με 49 μετανάστες. Ήταν κάτι πρωτάκουστο να ζητούν να σταματήσουν οι μηχανές με 7 μποφόρ και κύματα δυόμισι μέτρων, γιατί θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυαγών και του πληρώματος και το ίδιο το σκάφος.

Το Mar Ionio απάντησε ότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες ασφαλείας για να γίνει αυτό και ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν σε άσχημες συνθήκες μετά τη διάσωσή τους λίγες ώρες πιο πριν και ότι το σκάφος είχε ανάγκη να πλησιάσει σε μια ακτή. Το Λιμεναρχείο της Λαμπεντούζα μας επέτρεψε να αγκυροβολήσουμε περίπου τριακόσια μέτρα από την ακτή.

Η Οικονομική Αστυνομία επιβιβάστηκε στο σκάφος μας και έκανε έναν εξονυχιστικό έλεγχο που κράτησε αρκετές ώρες, αφήνοντάς μας ένα έγγραφο ότι δεν είχε βρει κάτι που να παραβιάζει τη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι εξαπέλυε διαρκώς και πια ακραίες επιθέσεις εναντίον του Mar Ionio και της ΜΚΟ Mediterranea και όσων ήταν εκείνη τη στιγμή στο σκάφος μας.

* Ο Σαλβίνι ζήτησε να σας συλλάβουν όλους...

Ναι, οι επιθέσεις του έφθασαν σε σημείο παροξυσμού, ζητώντας να συλληφθούν όλοι και να κατασχεθεί το σκάφος μας. Στην πράξη ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε πολύ ακριβείς οδηγίες στις δικαστικές αρχές για το τι πρέπει να κάνουν. Οι απειλές αυτές οδήγησαν σε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), ο κυβερνητικός εταίρος του Σαλβίνι, στήριξε την πολιτική του εναντίον του Mar Ionio και των μεταναστών. Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο ταυτίστηκαν απολύτως, ενώ την ίδια στιγμή στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κόντε, απαντώντας σε επερωτήσεις στη Βουλή, υποστήριξε ότι θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η υπόθεση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον του σκάφους της Mar Ionio. Το χειρότερο είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε στη Δικαιοσύνη τι θα έπρεπε να κάνει, ζητώντας συλλήψεις και κατασχέσεις που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του. Οι θέσεις αυτές του Σαλβίνι έχουν τεράστιο βάρος για τον διαχωρισμό των εξουσιών και τη δημοκρατία μας.

Με αφορμή τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Σαλβίνι, έστησαν όλη την έρευνα των δικαστικών αρχών εναντίον του σκάφους της Mar Ionio, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάκουσε στη διαταγή να σταματήσει τη λειτουργία των μηχανών με 7 μποφόρ και κύματα δυόμισι μέτρων. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ποιος έδωσε αυτή τη διαταγή και να διακινδυνεύσει τις ζωές τόσων ανθρώπων.

* Το σκάφος σας έχει ιταλική σημαία, σε αντίθεση με αυτά άλλων ΜΚΟ που είχαν ισπανική, γερμανική ή ολλανδική σημεία. Πώς ήταν δυνατόν να σας απαγορεύουν τον ελλιμενισμό σας σε ένα ιταλικό λιμάνι;

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αντίφαση που είχε μπροστά του ο Σαλβίνι, γιατί δεν ήξερε πώς να ξεφύγει από το γεγονός ότι ένα ιταλικό σκάφος, με ιταλική σημαία και Ιταλούς στο πλήρωμά του τού ζητούσε να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε μια τρικυμισμένη θάλασσα. Γι' αυτό επέλεξε τη σύγκρουση στο υψηλότερο επίπεδο απειλώντας με συλλήψεις και κατασχέσεις, γιατί ήξερε ότι δεν μπορούσε να απαγορεύσει την αποβίβαση των ανθρώπων που διασώσαμε από τη στιγμή που το πλοίο είναι ιταλικό. Αποφάσισε να δράσει αμέσως στο επίπεδο της καταστολής. Έτσι, αμέσως οι εισαγγελικές αρχές του Αγκριτζέντο ξεκίνησαν μια έρευνα, στην αρχή εναντίον αγνώστων. Αργότερα μας κοινοποίησαν την κατάσχεση του σκάφους από την Οικονομική Αστυνομία, που δίνει στον ανακριτή εισαγγελέα 48 ώρες για να αποφασίσει εάν θα στηρίξει την κατάσχεση της Οικονομικής Αστυνομίας ή όχι, κοινοποιώντας παράλληλα στον πλοίαρχο του Μar Ionio ότι διεξάγονται εναντίον του έρευνες για παράνομη διακίνηση μεταναστών, ενώ κοινοποίησαν και σε εμάς, ως ιδιοκτήτες του σκάφους, ότι το κατάσχεσαν.

* Με τα πιο απλά λόγια του Σαλβίνι οι κατηγορίες αυτές σας εξισώνουν στην πράξη σε συνένοχους των διακινητών και των σκλαβεμπόρων της Λιβύης. Ο Δήμος της Λαμπεντούζα και ο κόσμος στο λιμάνι υποδέχθηκαν τους μετανάστες και το Mar Ionio με χειροκροτήματα...

Η Λαμπεντούζα απέδειξε για άλλη μια φορά την ανθρωπιά της, γιατί είναι ένα νησί υποδοχής των ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φώναζαν “Ελευθερία”, “Ελευθερία” και ο κόσμος τούς χειροκροτούσε.

Ο δήμαρχος, παρ' όλο που είναι της Κεντροδεξιάς, διατηρεί τις αξίες της υποδοχής που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη δήμαρχος της Κεντροαριστεράς Τζιούζι Νικολίνι. Στη Λαμπεντούζα δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, γιατί ζουν στη μέση της Μεσογείου και ξέρουν τι σημαίνει να σώζεις ζωές γνωρίζοντας επίσης ότι αυτές οι ζωές έχουν ανάγκη υποδοχής και βοήθειας. Ξέρουν ότι η θάλασσα όταν αγριεύει είναι ένας δύσκολος εχθρός και ξέρουν ότι στη θάλασσα η διάσωση των ανθρώπων έρχεται πάντα πρώτη και είναι υπεράνω όλων. Αυτός είναι ο κόσμος της Λαμπεντούζα που ξέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί σώθηκαν δύο φορές, από τη θάλασσα και τον πνιγμό και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη, αφού σε πολλούς από αυτούς ήταν εμφανή και τα σημάδια από τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί. Εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί σώσαμε 49 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 12 είναι ανήλικοι. Εμείς έχουμε με το μέρος μας τη διεθνή νομοθεσία και τους αιώνιους νόμους της θάλασσας για τη διάσωση των ανθρώπων.

* Πώς αντιδρά η ιταλική κοινωνία;

Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά από την κατάσταση που υπήρχε πριν από έναν χρόνο. Υπάρχει πολύς κόσμος που σηκώνει το κεφάλι του στο μαύρο κύμα που φαινόταν ότι μεγαλώνει διαρκώς και περισσότερο. Φαινόταν ότι μας έχει πλημμυρίσει. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή θέληση αντίστασης, μια αλληλέγγυα κοινωνία που δεν έχει χάσει την ανθρωπιά της και που είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί εναντίον της ρατσιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής της κυβέρνησης του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο. Οι διανοούμενοι, ο κόσμος του πολιτισμού, στάθηκαν στο πλευρό μας, η κοινωνία των πολιτών και των συλλογικοτήτων στέκεται ομόφωνα μαζί μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι λίγα μίλια από το σημείο που σώσαμε εμείς τους 49 ανθρώπους δεκάδες άλλους τους κατάπιε η θάλασσα. Δεν θέλουμε άλλους νεκρούς στη Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL