Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Χαριτωμένες ελίτ, διεφθαρμένες μπίζνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Χαριτωμένες ελίτ, διεφθαρμένες μπίζνες

 Λες και οι ιδιότητες αυτές μας καθιστούν εγγενώς αγνότερους από πολίτες άλλων πολυπληθέστερων χωρών» γράφει ο Καναδός πολιτικός συντάκτης Τζεν Γκέρσον σ’ ένα σχολιαστικό, πλην αποκαλυπτικό άρθρο του στους "New York Times" για τη σοβαρή πολιτική κρίση που απ’ την αρχή του χρόνου έχει φέρει τα πάνω κάτω στην, κατά τ’ άλλα σημαντική χώρα του.

«Είναι αλήθεια ότι μπορείς να εμπιστευτείς τους Καναδούς» συνεχίζει. «Είναι γενναιόδωροι και πιστεύουν στο γενικό καλό, στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου. Όμως, παραμένουν δέσμιοι της μυθολογίας της δικής τους καλοσύνης, που είναι μεγαλύτερη από ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά της μικρότητας του Καναδά. Το μικρό δίκτυο της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ της χώρας διακατέχεται επίσης από νησιωτική νοοτροπία, αλλά είναι καλά οργανωμένο». Η καναδική πολιτική σκηνή, γράφει δηκτικά ο Γκέρσον, «δεν είναι χαριτωμένη, είναι διεφθαρμένη».

Αποχωρήσεις

Νέες παραιτήσεις στην Οτάβα την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενες από υπαινιγμούς και αιχμές, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω σχόλια. Η κυβερνητική κρίση στη χώρα έχει εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης. Ένας ακόμη έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό αποχώρησε ρίχνοντας φαρμακερά βέλη εναντίον του και κατά της κυβέρνησής του.

Ο Μάικλ Γουέρνικ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού οργανισμού δημόσιας διοίκησης, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Δευτέρα ότι... βγαίνει στη σύνταξή έχοντας συμπληρώσει 38 χρόνια "ευδοκίμου υπηρεσίας". Είναι η τέταρτη κατά σειρά ηχηρή αποχώρηση μέλους του στενού κύκλου συνεργατών του Τριντό αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με την πολυεθνική κατασκευαστική SNC -Lavalin. Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει μια από τις σοβαρότερες, αν όχι την σοβαρότερη, πολιτικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου στη διάρκεια της προσεχούς προεκλογικής εκστρατείας» ανέφερε ο Γουέρνικ στην επιστολή παραίτησής του προς τον Τριντό.

«Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με τις ομάδες μεταβίβασης της εξουσίας τριών πρωθυπουργών. Είναι όμως πλέον σαφές ότι θα μου είναι αδύνατον να έχω μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε σ’ έναν σαφή υπαινιγμό του για νέα επικείμενη... μεταβίβαση.

Η αντιπολίτευση των Συντηρητικών - ενός συνοθυλεύματος διαφόρων κομμάτων της Δεξιάς που σχηματίστηκε το 2003 αντιπροσωπεύοντας τις δύο ιστορικές ομάδες των «Κόκκινων» και «Γαλάζιων Τόρις», αυτοχαρακτηριζόμενη ως η «μεγάλη τέντα» του συντηρητικού χώρου- κατηγορεί τον Γουέρνικ ότι συμμετείχε κι αυτός στην επιχείρηση άσκησης πιέσεων στη Δικαιοσύνη εκ μέρους της κυβέρνησης για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο ενεργητικών δωροδοκιών της SNC - Lavalin στη Λιβύη.

Με την πλάτη στον τοίχο

Ο Τριντό και το περιβάλλον του είναι με την πλάτη στον τοίχο από τον περασμένο μήνα. Οι δημοσκοπήσεις για τις κάλπες του Οκτωβρίου δείχνουν πως αυτό που πριν από λίγους μήνες φάνταζε ως εκλογικός περίπατος πολύ πιθανώς θα είναι μια μεγαλειώδης συντριβή. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον - Ρέιμπουλντ κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους του ότι την πίεσαν με ανάρμοστο τρόπο για να παρέμβει στη Δικαιοσύνη ώστε η υπόθεση Lavalin να μην καταλήξει ποτέ στα δικαστήρια.

Η εταιρεία κατηγορείται ότι από το 2001 έως το 2011 έδινε μίζες σε μέλη της οικογένειας Καντάφι για να παίρνει μεγάλες δουλειές στη Λιβύη. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2015 και έκτοτε τελεί υπό δικαστική διερεύνηση. Το συνολικό ποσό των δωροδοκιών ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Τριντό φέρεται να παρενέβη για να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αυτό του στοίχισε την παραίτηση της υπουργού -και γενικής εισαγγελέως, που είναι το ίδιο πρόσωπο στον Καναδά- στις 12 Φεβρουαρίου, της πρώτης γυναίκας σ' αυτό το χαρτοφυλάκιο με καταγωγή από την κοινότητα των αυτοχθόνων Καναδών, ένα ιδιαίτερα συμβολικό στοιχείο στο πλαίσιο του πολιτικού μάρκετινγκ του νεαρού πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του φέρεται να «προειδοποίησαν» την Ουίλσον - Ρέιμπουλντ ότι πιθανή καταδίκη της SNC - Lavalin θα έχει ως συνέπεια να «χαθούν θέσεις εργασίας». Κατά τη μαρτυρία της, ανώτερα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου την προειδοποίησαν ότι η εταιρεία απειλεί να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο αν δεν πάρει τον «διακανονισμό» που θέλει. Ένας εξ αυτών μάλιστα είπε πως «τώρα υπάρχουν εκλογές στο Κεμπέκ και δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επέτρεπε στη Lavalin, που απασχολεί 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων 9.000 στον Καναδά, να αποφύγει την καταδίκη και την επιβολή ενός, κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλου προστίμου. Αλλά η Ουίλσον - Ρέιμπουλντ αρνήθηκε να «υπακούσει» και η έρευνα δεν πάγωσε. Παραμένει έτσι πάντα πιθανό να γίνει δίκη, αν και το πότε παραμένει απροσδιόριστο.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η Lavalin έχει την έδρα της στο Κεμπέκ, την επαρχία που στην απλή γλώσσα της καναδικής πολιτικής είναι αυτή που «βγάζει» κυβέρνηση. Εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ως «προπύργιο» που πρέπει να πέσει προκειμένου να κερδίσει το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα του Τριντό τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Οκτωβρίου. Όταν οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν στο Κεμπέκ, κατά κανόνα κερδίζουν και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο. Όταν όμως χάνουν εκεί, η ήττα τους είναι ολοκληρωτική.

Μακρά η ιστορία της διαπλοκής

Όπως γράφει ο Γκέρσον, το κόμμα του Τριντό, οι Φιλελεύθεροι, ο αρχαιότερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, «γεννημένος» το 1867, που φαντασιώνεται ότι πρεσβεύει την πεμπτουσία των ιδανικών του Καναδά ως πανδέκτη πολιτισμών και εθνοτήτων και φάρου του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, έχει στην πραγματικότητα μακρά ιστορία εμπλοκής σε σκάνδαλα.

Κατά τον αρθρογράφο, η SNC - Lavalin δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Πόσο μάλλον, όπως χαρακτηριστικά γράφει, όταν «τα τηλέφωνά της τα σηκώνουν οι άνθρωποι του πρωθυπουργικού γραφείου». Ιδρυμένη το 1911, είναι το κόσμημα του στέμματος της επιχειρηματικής κοινότητας του Κεμπέκ. Οι άνθρωποί της διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς τόσο με τους Συντηρητικούς όσο και με τους Φιλελεύθερους.

Στην ομάδα των δικηγόρων που την υπερασπίζονται περιλαμβάνεται και ένας πρώην δικαστικός του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένας πρώην ανώτερος κρατικός αξιωματούχος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιό της. Ένας από τους διευθυντές της είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Πιέρ Έλιοτ Τριντό. Και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία του Κεμπέκ έχουν περίπου το 20% των μετοχών της…

"Με την εκλογική βάση τους να βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές μιας αραιοκατοικημένης χώρας όπως το Κεμπέκ, οι Φιλελεύθεροι απόλαυσαν πολλές δεκαετίες στην εξουσία. Δεν είναι υπερβολικό το ότι τους αποκαλούν χλευαστικά ‘το Φυσικό Κυβερνών Κόμμα του Καναδά’" γράφει ειρωνικά ο Γκέρσον και καταλήγει:

«Η εξουσία οδηγεί σε δεδομένες συμπεριφορές. Αυτό ισχύει παντού, αλλά σε μια δημοκρατική χώρα με πληθυσμό στο μέγεθος της Καλιφόρνιας που είναι διασκορπισμένος σε μια αχανή έκταση, η επιρροή της ελίτ παραμένει συγκεντρωμένη στο πολυπληθέστερο τμήμα της. Ο κ. Τριντό, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Έλιοτ Τριντό, είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα αυτής της ελίτ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL