Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Νέα "καμπάνα" 1,49 δισ. στην Google από την Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα "καμπάνα" 1,49 δισ. στην Google από την Κομισιόν

Νέο πρόστιμο σε βάρος της Google επέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την γι΄ άλλη μια φορά ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, αυτή τη φορά στον τομέα της διαφήμισης. Το πρόστιμο, ύψους 1,49 δισ. ευρώ, το τρίτο που επιβάλλεται σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων, είναι πάντως πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ελάχιστο τμήμα των τεράστιων εσόδων της Google από τη διαφήμιση. Ενδεικτικά, τα κέρδη της εταιρείας προ φόρων άγγιξαν τα 20,7 δισ. δολάρια το 2018, από 12,66 δισ. το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αναμένεται να αυξήσει το συγκρουσιακό «δυναμικό» στις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με την Αμερική του Τραμπ, ο οποίος θεωρεί κάθε προσπάθεια επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ ως ευθεία επίθεση στα αμερικανικά συμφέροντα.

Η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά περιορίζοντας σκόπιμα, κατά το διάστημα 2006-ς010, την εμφάνιση διαφημίσεων ανταγωνιστών της από τις μηχανές αναζήτησής της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά την υπηρεσία AdSense, η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που συνήψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους -όπως εκείνους του ηλεκτρονικού εμπορίου ή των εφημερίδων-, εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς. Όπως έγινε γνωστό, από το 2006 ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου άρχισε να επιβάλλει «ρήτρες αποκλειστικότητας» στις συμβάσεις του με άλλους ιστότοπους, εμποδίζοντας τους διαχειριστές τους να αναρτούν μπάνερ διαφημίσεων προερχόμενων από ανταγωνιστές της Google, όπως το Yahoo και η Microsoft.

"Παράνομες πρακτικές"

«Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες από την άποψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά πρακτικές κατά του ανταγωνισμού» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρείες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού» πρόσθεσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018 η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ -ένα ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού- για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Android, του δωρεάν λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές, προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή των υπηρεσιών της στη διαδικτυακή αναζήτηση. Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, ο όμιλος του Μάουντεϊν Βιου είχε καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 2,42 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη διαδικτυακή αναζήτηση λόγω της αθέμιτης προώθησης της υπηρεσίας Google Shopping που συγκρίνει τιμές σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Η Google άσκησε έφεση και στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Αντιδρώντας στην τελευταία απόφαση, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας Κεντ Ουόκερ δήλωσε: «Συμφωνούμε πάντα ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τους προσεχείς μήνες θα προβούμε σε περισσότερες αλλαγές, για να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL