Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σοκ από την απόπειρα εμπρησμού σχολικού λεωφορείου στο Μιλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοκ από την απόπειρα εμπρησμού σχολικού λεωφορείου στο Μιλάνο

“Δεν θα σωθεί κανείς σας, πρέπει να σταματήσουν οι θάνατοι στη Μεσόγειο” φώναζε ο 47χρονος Ιταλός, σενεγαλέζικης καταγωγής Οσέγνου Σι, οδηγός του σχολικού λεωφορείου, το οποίο αποπειράθηκε να πυρπολήσει ο ίδιος, χθες, λίγο έξω από το Μιλάνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Ευτυχώς ορισμένοι από τους μαθητές, που κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβαινε, κάλεσαν σε βοήθεια από τα κινητά τους και οι καραμπινιέροι έστησαν μπλόκα στους δρόμους. Τελικά το λεωφορείο κατέληξε σε τρία άλλα αυτοκίνητα χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς. “Μας έλεγε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν στην Αφρική και ότι φταίνε ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι” δήλωσαν ορισμένοι μαθητές, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν σχέσεις του δράστη με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Σι κατέβηκε κρατώντας ως ομήρους δύο παιδιά, έβαλε φωτιά στο λεωφορείο με δύο δοχεία βενζίνης και κρατούσε ένα άλλο απειλώντας τους καραμπινιέρους ότι θα το ανατινάξει. Οι καραμπινιέροι έσπασαν τα παράθυρα του λεωφορείου και άνοιξαν την πίσω πόρτα του σώζοντας όλους τους μαθητές από τις φλόγες. Όλα έγιναν μέσα σε 40 λεπτά. Οι μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.

“Ήταν ένα θαύμα, μπορεί να είχαμε σφαγή, οι καραμπινιέροι ήταν καταπληκτικοί τόσο γιατί μπλόκαραν το όχημα όσο και γιατί έβγαλαν έξω όλα τα παιδιά” τόνισε ο Φραντσέσκο Γκρέκο, ο ανακριτής εισαγγελέας του Μιλάνου, που ξεκίνησε έρευνα για απαγωγή και απόπειρα ανθρωποκτονίας με το επιβαρυντικό της τρομοκρατίας και για εμπρησμό και αντίσταση κατά της αρχής. Πάντως, οι καραμπινιέροι συνεχίζουν την έρευνα για να καταλάβουν εάν πράγματι ο Σι στόχευε σε μια σφαγή.

Στη Ρώμη πάντως η Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε χθες κατά της άρσης της ασυλίας και της προσαγωγής σε δίκη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για την απαγωγή 117 μεταναστών στο πλοίο “Ντιτσιότι” χάρις στις ψήφους της Λέγκας, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των φασιστοειδών "Αδελφών της Ιταλίας".

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε παρευρέθηκε στη Γερουσία για να στηρίξει τον Σαλβίνι, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμάχους του στο Κ5Α. Κατά του αιτήματος των δικαστικών αρχών της Κατανία για την άρση της ασυλίας του Σαλβίνι ψήφισαν 232 γερουσιαστές, πολύ περισσότεροι από τους 160 που χρειάζονταν, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν “Ντροπή” και “Είστε συνένοχοι”.

“Θα πάω να δικαστώ γι’ αυτά που είπα ενώ ο υπουργός τη γλιτώνει” σχολίασε από τα κοινωνικά δίκτυα ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, που θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή αποκάλεσε τον Σαλβίνι “υπουργό του υποκόσμου”.

Στη Λαμπεντούζα οι δικαστικές αρχές κατάσχεσαν το πλοίο "Mar Ionio" της ΜΚΟ Mediterranea και διεξάγουν έρευνα εναντίον του πλοιάρχου και των ιδιοκτητών για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης με τον Σαλβίνι να δηλώνει ότι “υπερασπιστήκαμε τα σύνορα". "Έκαναν διακίνηση ανθρώπων. Όποιος κάνει λάθος θα πληρώνει”. Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους 48 μετανάστες που αποβιβάστηκαν φωνάζοντας “Ελευθερία”, “Ελευθερία”, με αρκετούς από αυτούς να έχουν εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων που υπέστησαν στη Λιβύη.

ΑΡΓ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL