Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Μπολσανάρου και CIA εναντίον... κομμουνισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπολσανάρου και CIA εναντίον... κομμουνισμού

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με το είδωλό του, τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας μάλιστα και μια επίσκεψη πρωτοφανή για αρχηγό κράτους στην Ουάσιγκτον, περνώντας από το αρχηγείο της CIA στη γειτονική Βιρτζίνια και παραβιάζοντας το “πρωτόκολλο” των Προέδρων της Βραζιλίας να επισκέπτονται την Αργεντινή στο διεθνές ντεμπούτο τους. Για τον λόγο αυτόν ο Τραμπ τον φιλοξένησε ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Στην Ουάσιγκτον ο Μπολσονάρου και οι έξι υπουργοί που τον συνόδευσαν σήκωσαν τη σημαία της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στη Λατινική Αμερική ζητώντας την “απελευθέρωση της Βενεζουέλας”, χωρίς να παραλείψουν να προσφέρουν για πρώτη φορά στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ στο Αλκάνταρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, για την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων.

Ο Τραμπ για μια ακόμη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας της Βραζιλίας σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. "Θα εξετάσουμε πολύ διεξοδικά συμμαχίες -είτε πρόκειται για το ΝΑΤΟ είτε για κάποια άλλη συμμαχία" τόνισε.

Στη Βραζιλία πάντως ο Μπολσονάρου φαίνεται ότι είναι διχασμένος ανάμεσα στην ακροδεξιά του ατζέντα και τις ανάγκες της χώρας και των κατοίκων της, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει φρένο στην αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ξεκινώντας από την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και την Ασφάλεια.

Ίσως για τον λόγο αυτόν ο Μπολσονάρου προσπαθεί να διατηρήσει μια διαρκή πολιτική ένταση με άξονα τα κοινωνικά δίκτυα μετά την αποκάλυψη ότι ο γιος του και γερουσιαστής Φλάβιο κερδοσκοπούσε με τον ηγέτη της πιο σκληρής παραστρατιωτικής οργάνωσης της χώρας, που δολοφόνησε την ακτιβίστρια Μαριέλι Φράνκου, και ότι ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Γκουστάβο Μπεμπιάνο είχε κάνει ατασθαλίες με τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας εμφανίζοντας υποψήφιους... μαϊμούδες.

Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο Μπολσονάρου είναι το διάταγμα οπλοκατοχής, που ξεσήκωσε νέο κύμα διαμαρτυριών μετά τη σφαγή στο σχολείο του Σάο Πάολο τις προηγούμενες ημέρες. Τον Ιανουάριο το 65% των πολιτών ήταν υπέρ του Μπολσονάρου, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει καταρρεύσει στο 38,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του MDA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL