Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Brexit: Τρίτη φορά δεν έχει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Τρίτη φορά δεν έχει...

Την ώρα που η Τερέζα Μέι συνεχίζει με ενταντικούς ρυθμούς την προσπάθειά της να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να ψηφίσουν τη συμφωνία της για το Brexit, ενώ ο αρχι-Brexiteer Τζέικομπ Ρις-Μογκ υπαινίσσεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να υπερψηφίσει το ντιλ της πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου ρίχνει βόμβα μεγατόνων: η κυβέρνηση, δήλωσε χθες, δεν μπορεί να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την ίδια συμφωνία για τρίτη φορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι πληροφορίες ότι η Μέι σχεδιάζει να δώσει ρόλο στους Βορειοϊρλανδούς Ενωτικούς στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία του Λονδίνου με την Ε.Ε. την ίδια ώρα που αγνοεί τις εύλογες ανησυχίες των άλλων εθνοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου έκαναν έξαλλη την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον. Με ανοιχτή επιστολή της στην Ντάουνινγκ Στριτ, η επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης στιγματίζει τη διακριτική μεταχείριση των Βορειοϊρλανδών συμμάχων του Λονδίνου κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εθνοτήτων της Βρετανίας στην υπόθεση του Brexit.

Θα πρόκειται για μια «σοβαρή περικοπή» των εξουσιών του σκωτικού Κοινοβουλίου όσον αφορά τους τομείς της πολιτικής της Ε.Ε., όπως η γεωργία και η αλιεία, αν η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν θα έχει την εξουσία να επηρρεάσει την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, αλλά η Βόρεια Ιρλανδία θα την έχει, αναφέρει στην επιστολή της η Στάρτζεον.

Η νέα μεγάλη αναποδιά -η χθεσινή τοποθέτηση - βόμβα του Μπέρκοου- που καλείται να αντιμετωπίσει η Μέι παραπέμπει, αν μη τι άλλο, σε ανατροπή μυθιστορηματικής δράσης, αλλάζοντας για άλλη μια φορά τα δεδομένα στο θρίλερ του Brexit. Ήταν τόσο αναπάντεχη η δήλωση του προερχόμενου από τους Συντηρητικούς Μπέρκοου, που η κυβέρνηση πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, με τους εκπροσώπους της να δηλώνουν πλήρη άγνοια και αδυναμία να τη σχολιάσουν.

Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση και τον θαυμασμό εντός και εκτός Βρετανίας για την πολιτική και «διαδικαστική» ψυχραιμία του κατά τις ατελείωτες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο το Brexit, ο Μπέρκοου επικαλέστηκε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες που είναι σε ισχύ από το 1604 και ορίζουν σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποβάλει προς ψήφιση ουσιαστικά παρόμοιες προτάσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Επομένως, η Τερέζα Μέι οφείλει να υποβάλει μια συμφωνία για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

"Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει μια νέα πρόταση που δεν θα είναι η ίδια, ούτε στην ουσία της ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από το σώμα στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν απολύτως επιτρεπτό. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει νομίμως η κυβέρνηση είναι να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή την ίδια πρόταση, που απορρίφθηκε δύο φορές μέχρι τώρα, μία τον Ιανουάριο και μία την περασμένη εβδομάδα» εξήγησε ο Μπέρκοου κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σημείωσε πάντως ότι η απόφασή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "η τελευταία λέξη" στο θέμα, αφού η κυβέρνηση μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή αν θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη συμφωνία, ο Μπέρκοου απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν. "Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Όχι μόνο στη διατύπωση αλλά και στην ουσία του και αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου" εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε ότι ο Μπέρκοου δεν είχε προειδοποιήσει την Ντάουνινγκ Στριτ για αυτήν την απόφασή του και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν είναι σε θέση να τη σχολιάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL