Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Επιστροφή Ιγκλέσιας στην... πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή Ιγκλέσιας στην... πολιτική

Το Unidas Podemos, το ενωτικό σχήμα της ισπανικής Αριστεράς με το νέο “φεμινιστικό” του όνομα, σχεδιάζει μια “ηλεκτρική” προεκλογική εκστρατεία προσπαθώντας να συνδυάσει τις κλασικές ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες κινηματικού τύπου ξεκινώντας με την επιστροφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ενεργό πολιτική στις 23 Μαρτίου, με το τέλος της άδειας πατρότητας.

Ο Ινίχο Ερεχόν, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos και σήμερα υποψήφιος για την προεδρία της Περιφέρειας της Μαδρίτης, αφήνοντας κατά μέρος κάθε διαφωνία ή επιφύλαξη δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει Unidas Podemos στις βουλευτικές εκλογές, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας της Αριστεράς μπροστά στις προκλήσεις.

Στόχος του Unidas Podemos είναι να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και να διασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για μια δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα, μπροστά στον κίνδυνο της ανόδου των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.

Ο Ιγκλέσιας θα ξεκινήσει το Σάββατο την προεκλογική εκστρατεία από την πλατεία του Μουσείου Βασίλισσας Σοφίας, όπου το Podemos είχε κλείσει το 2014 την προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε τον Ιγκλέσιας και άλλους τέσσερις συντρόφους του να εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την πλατεία της κοινής συγκέντρωσης της Μανουέλα Καρμένα και της Άντα Κολάου το 2015, που έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στη μεγάλη νίκη των “Δήμων της Αλλαγής”, μεταξύ των οποίων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, την πλατεία όπου το Podemos έκλεισε τα τραύματα από το δεύτερο συνέδριό του παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Ερεχόν για την Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Η προεκλογική εκστρατεία της Αριστεράς θα στηριχθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την καταπολέμηση του φόβου μπροστά στην άνοδο της Ακροδεξιάς, έναν φόβο που μπορεί να τον νικήσει η Αριστερά μόνο εάν έχει “μια ισχυρή πρόταση με όραμα και ελπίδα”, γιατί “ο φόβος δεν είναι ένας παράγοντας για να αποφασίσεις για το μέλλον”. Στο Unidas Podemos δεν θα συμμετέχουν πια τα ενωτικά ψηφοδέλτια του Compromis στη Βαλένθια και το Anova στη Γαλικία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την πολιτική της Αριστεράς έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με το Unidas Podemos να αποφεύγει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να υπογραμμίζει τη στρατηγική ανάγκη συνεργασίας με τον Πέδρο Σάντσεθ, για να αποφύγει τη διαρροή ψηφοφόρων του προς τους Σοσιαλιστές ή την αποχή του πιο κριτικού τμήματος των πιθανών ψηφοφόρων του.

Στόχος του Podemos είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κινήματος των εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών που γέμισαν τις πλατείες της Ισπανίας στις 8 Μαρτίου και τους νέους που ξεχύθηκαν στους δρόμους εναντίον της κλιματικής αλλαγής για να μπορέσει το Unidas Podemos να πάρει 6 με 6,5 εκατομμύρια ψήφους.

Ο Ερεχόν δήλωσε ότι θα ψηφίσει ανεπιφύλακτα το Unidas Podemos, σημειώνοντας πάντως ότι “το Podemos πρέπει να προσπαθήσει να ανοιχτεί περισσότερο και να εγκαταλείψει τον σεχταρισμό... Τα κόμματα, όλα τα κόμματα, έχουν μια ενδογαμική τάση, που δυσκολεύει το να έρθουν ανεξάρτητα άτομα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL