Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Ο ηττημένος που θριάμβευσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ηττημένος που θριάμβευσε

Μετά τις πολλές υποψηφιότητες γυναικών και εκπροσώπων μειονοτήτων, αλλά και τον Μπέρνι Σάντερς, ήρθε χθες μια υποψηφιότητα των Δημοκρατικών που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στο μοντέλο του πολιτικού μάρκετινγκ των ΗΠΑ. Ψηλός, εμφανίσιμος και φωτογενής, ο Μπέτο Ο'Ρουρκ αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους ανερχόμενους αστέρες της αμερικανικής πολιτικής. Από χθες είναι και υποψήφιος για την προεδρία.

Ο βουλευτής από το Ελ Πάσο έγινε γνωστός στην αμερικανική κοινή γνώμη όχι από μια εκλογική επιτυχία, αλλά από μια ήττα: όταν τον Νοέμβριο αναμετρήθηκε με τον βαρόνο των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ στις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία στο Τέξας. Καθώς το Τέξας αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο των συντηρητικών, όλοι περίμεναν την άνετη επικράτηση του Κρουζ. Ο Ο' Ρουρκ ηττήθηκε όμως τελικά με μόλις 2,5% μονάδες διαφορά και αυτό ερμηνεύτηκε από φίλους και αντιπάλους ως μια μικρή νίκη.

"Ο μόνος τρόπος για να είμαστε πιστοί στις υποσχέσεις της Αμερικής είναι να δώσουμε τα πάντα γι' αυτήν και να δώσουμε τα πάντα για όλους εμάς" τόνισε ο 46χρονος βουλευτής στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αν και δήλωνε πρόσφατα στο "Vanity Fair" πως είχε πολλές αμφιβολίες και θεωρεί πως μάλλον μειονεκτεί διότι είναι λευκός άνδρας, όταν πολλοί θα προτιμούσαν το χρίσμα των Δημοκρατικών να το κερδίσει γυναίκα ή μέλος εθνικής μειονότητας, ο Ο'Ρουρκ αποφάσισε τελικά να μπει στην κούρσα, όπως έχουν ήδη κάνει άλλα 14 στελέχη των Δημοκρατικών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επίσης αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία, διατηρεί ακόμα το σασπένς, πάντως σε δημόσια εμφάνισή του αυτή την εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του χρίσματος.

Την ίδια ώρα η προσπάθεια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πετύχει τη χρηματοδότηση του τείχους μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε τον περασμένο μήνα έδειχνε να φτάνει σε ένα άδοξο τέλος. Οι διαδοχικές συσκέψεις του με γερουσιαστές που αντιτίθενται στο μέτρο αποδείχτηκαν άκαρπες. Αρκετοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αναμενόταν έτσι να ψηφίσουν υπέρ της άρσης του μέτρου στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στη Γερουσία.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να μεταπείσει τους "αντάρτες", ο Τραμπ προειδοποίησε με "σοβαρές συνέπειες" στις κάλπες του 2020 αν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος αντιταχθούν στη μεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στο σχετικό νομοσχέδιο. Με βάση τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, οκτώ γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών εμφανίζονταν μέχρι χθες έτοιμοι να υποστηρίξουν την πρόταση των Δημοκρατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL