Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Η Μαδρίτη χωρίζει την... Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μαδρίτη χωρίζει την... Αριστερά

Η ισπανική Αριστερά θα πάει ενωμένη στις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα πάει κατακερματισμένη στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές δίνοντας το χειρότερο παράδειγμά της στην Περιφέρεια και τον Δήμο της Μαδρίτης, επιτρέποντας τις προσωπικές φιλοδοξίες και τους ναρκισσισμούς να υπερισχύσουν της πολιτικής.

Η Ενωμένη Αριστερά και η Αντικαπιταλιστές του Podemos θα ανακοινώσουν την Κυριακή μια υποψηφιότητα για τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, το ψηφοδέλτιο “Μαδρίτη στα πόδια της” ("Μαδρίτη Όρθια") αντιπαραθετικά με αυτή του Ινίχο Ερεχόν “Περισσότερο Μαδρίτη”, καλώντας μάλιστα σε συνεργασία και το Podemos, που από την πλευρά του έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες για μια τρίτη υποψηφιότητα απέναντι σε εκείνες του Ερεχόν και της Ενωμένης Αριστεράς και των Αντικαπιταλιστών.

Ιδιαίτερα αυτοκαταστροφική διαμορφώνεται η πολιτικής της Αριστεράς στον Δήμο της Μαδρίτης, όπου, παρά την εξαιρετική δουλειά της δημάρχου Μανουέλα Καρμένα, θα υπάρξει ένα ακόμη ψηφοδέλτιο από την Ενωμένη Αριστερά και τους Αντικαπιταλιστές του Podemos, το οποίο από την πλευρά του μέχρι στιγμής δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, ζητώντας την ψήφο υπέρ της Καρμένα.

Στην Καταλωνία ένα τμήμα του ενωτικού ψηφοδελτίου της Άντα Κολάου Catalunya En Comù, κυρίως από την Ενωμένη Αριστερά της Καταλωνίας (EUiA) και το σχήμα της Κολάου στον Δήμο της Βαρκελώνης, θα συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές με τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), όπως ο Ζοζέπ Νουέτ, συντονιστής της EUiA και ηγέτης των “Καταλανών Κομμουνιστών για την Ανεξαρτησία”, που αποτελεί την πλειοψηφία της EUiA, και η Ελισέντα Αλαμάνι, η μέχρι πρότινος κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ενωτικής Αριστεράς στο τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας που ανήκει στην οργάνωση “Υπέρ της Εθνικής Κυριαρχίας”, πριν φτιάξει την ομάδα της Nova.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή στις 23 Μαρτίου, οπότε τελειώνει η άδεια πατρότητας, ενώ η σύντροφός του και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος και περιμένει κόρη.

Δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές

Σύμφωνα με την επεξεργασία των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων από την "El Pais" το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές με 27% και 113 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα θα υποχωρούσε στο 20% και στους 75 βουλευτές, οι Πολίτες με 16,3% θα έφθαναν στους 58, το ακροδεξιό Vox με 12% θα έφθανε στους 38 και το Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια με το 13,8% θα υποχωρούσαν στους 36 βουλευτές. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν ότι η συμμαχία των τριών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων ξεπερνά κατά 7,5% τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά. Το 2016 το Λαϊκό Κόμμα με 33% πήρε το 39% των εδρών στη Βουλή, ενώ τώρα το Λαϊκό Κόμμα και το Vox με το ίδιο σχεδόν ποσοστό θα πάρουν το 32% των εδρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL