Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Το παρακράτος της στρατιωτικής αστυνομίας δολοφόνησε τη Μαριέλι Φράνκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παρακράτος της στρατιωτικής αστυνομίας δολοφόνησε τη Μαριέλι Φράνκου

Οι χιλιάδες των Βραζιλιάνων που συμμετείχαν την Κυριακή στο Καρναβάλι του Ρίο κρατώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας σημαίες και πορτρέτα της δολοφονημένης ακτιβίστριας Μαριέλι Φράνκου δικαιώθηκαν την Τρίτη, όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν στρατιωτικό αστυνομικό εν αποστρατεία και έναν συνάδελφό του που είχε εκδιωχθεί από το σώμα, για τη διπλή δολοφονία της 38χρονης Φράνκου και του 39χρονου οδηγού της Άντερσον Γκόμες τον Μάρτιο του 2018. Ο πρώην στρατονόμος ήταν ο εκτελεστής και ο πρώην αστυνομικός οδηγούσε το αυτοκίνητο που πλεύρισε το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δυο ακτιβιστές για τα δικαιώματα των φτωχών και των μειονοτήτων στις φαβέλες.

H Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας τη δημιουργία «εξωτερικής και ανεξάρτητης ομάδας ειδικών για τη συνέχιση των ερευνών για τη δολοφονία της Φράνκου, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τους δύο εισαγγελείς που διέταξαν τη σύλληψη των παρακρατικών δολοφόνων, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Φράνκου εκτελέστηκε συνοπτικά εξαιτίας της πολιτικής δράσης της. Η βαρβαρότητα διαπράχθηκε το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2018 προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στο δημοκρατικό κράτος δικαίου». Η αλήθεια είναι ότι ήταν φανερό πως η εκτέλεση της ακτιβίστριας είχε διαπραχθεί από το παρακράτος, αφού οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τις προμήθειες της αστυνομίας, ενώ με σφαίρες από την ίδια παρτίδα δολοφονήθηκαν άλλα 23 άτομα στο κρατίδιο του Σαν Πάολο το 2015, δολοφονίες που κατέληξαν στη σύλληψη τριών μελών της στρατιωτικής αστυνομίας και ενός της κανονικής αστυνομίας. Η Φράνκου δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κύκλο των δολοφονιών του παρακράτους, αφού από τις 60.000 δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν το 2017 περίπου τις 5.000 τις διέπραξαν αστυνομικοί, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν νεαροί μαύροι φτωχών συνοικιών.

"Θέλω να πω στον λαό του Ρίο, στην οικογένεια της δημοτικής συμβούλου, τους φίλους της, και σε όλους αυτούς που αγωνίζονται όπως εκείνη για τα δικαιώματα όλων, ότι θα πιάσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους τους υπεύθυνους του βάρβαρου εγκλήματος. Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη με οποιοδήποτε κόστος" τόνισε ο εισαγγελέας Ραούν Γιούγκμαν. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν την υπόθεση να υπήρχαν συνεργοί σε δεύτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία.

Η θυσία της Φράνκου δεν πήγε χαμένη, γιατί τρεις νεαρές, μαύρες και μεγαλωμένες στις φαβέλες στενές συνεργάτιδές της, η Ντάνι Μοντέιρο, η Μόνικα Φραγκίσκο και η Ρενάτα Σόουζα, εκλέχθηκαν στη Βουλή του Ρίο με το Κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL) ζητώντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Φράνκου και τους ανθρώπους που ζουν στις φαβέλες. Την πρώτη μέρα της στη Βουλή η 27χρονη Μοντέιρο βρήκε ζωγραφισμένες σφαίρες στο παράθυρο του αυτοκινήτου της.

Η Φράνκου ήταν η πιο γνωστή ακτιβίστρια εναντίον της βίας της στρατιωτικής αστυνομίας στις φαβέλες του Ρίο. Είχε εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης με την ψήφο των πολιτών από 16 φαβέλες και ήταν αντίθετη στη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας.

Ο ιερέας που τέλεσε τη λειτουργία στην κηδεία της Φράνκου είχε καταγγείλει ότι «είναι μια σφαγή των φτωχών, μια σφαγή των μαύρων, μια σφαγή αυτών που αγωνίζονται». Η κόρη της, η Λουγιαλάνε, είχε γράψει τότε στα κοινωνικά δίκτυα: «Σκότωσαν τη μητέρα μου και άλλους 46 χιλιάδες ψηφοφόρους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου. Σε αγαπώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL