Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Μπλακ άουτ στο Καράκας και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Μπλακ άουτ στο Καράκας και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Το σκοτάδι στο οποίο βυθίστηκε η Βενεζουέλα πριν από έξι ημέρες απλώθηκε χθες και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να εμφανίζουν δύο διαφορετικές εκδοχές για την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών διπλωματών από το Καράκας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται, με μια σκληρή ανακοίνωση και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα ότι δεν ήθελε παράταση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία αμοιβαίων Γραφείων Συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τη διορία ενός μηνός και μια πρώτη παράταση της διορίας για 15 ακόμη ημέρες. Για τον Αρεάσα, «η παραμονή του συγκεκριμένου προσωπικού στο έδαφος της Βενεζουέλας προκαλεί κινδύνους για την ειρήνη, την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας». Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ο τελευταίος Αμερικανός διπλωμάτης θα πρέπει να έχει εγκαταλείψει τη χώρα στις 14 Μαρτίου, στις 24.00 το βράδυ τοπικής ώρας.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει, με ανακοίνωση που υπογράφει ο Μάικ Πομπέο, ότι «η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ». Ο Πομπέο εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν φέρουν ευθύνη οι ΗΠΑ για τη διακοπή του ρεύματος, αλλά το... σοσιαλιστικό καθεστώς της χώρας.

«Ο Νικολάς Μαδούρο υποσχόταν στους πολίτες της Βενεζουέλας καλύτερη ζωή και τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Κράτησε τον λόγο του ως προς τη σοσιαλιστική διάσταση, πράγμα που δημιούργησε για ακόμη μια φορά τη συνταγή μιας οικονομικής καταστροφής», τόνισε ο Πομπέο, καταγγέλλοντας τον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στην «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας. «Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα» ισχυρίστηκε ο Αμερικανός υπουργός εκτιμώντας ότι η Ρωσία είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», γιατί πουλάει οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η Κούβα απέρριψε ως ψευδείς και συκοφαντικές τις κατηγορίες των ΗΠΑ και κυρίως ότι έχει αναπτύξει δύναμη 20-25 χιλιάδων στρατιωτών στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε χθες ότι η Ευρώπη είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Ο προσωρινός Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό είχε συγκαλέσει νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χθες το απόγευμα σε όλη τη χώρα, ενώ η Βουλή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κινδύνου. Εάν είχε πραγματικές εξουσίες η Βουλή, με αυτή την απόφαση θα επιτρεπόταν η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έρευνα κατά Γκουαϊδό για το μπλακάουτ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Σάαμπ ξεκίνησε έρευνα εναντίον του «πολίτη» Γκουαϊδό, για πιθανή εμπλοκή του στη δολιοφθορά που προκάλεσε το μπλακάουτ, ενώ για τους ίδιους λόγους οι μυστικές υπηρεσίες Sebin συνέλαβαν τη Δευτέρα το βράδυ τον δημοσιογράφο Λουίς Κάρλος Ντίας.

Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι «η Βενεζουέλα είναι ίσως η πρώτη χώρα στον κόσμο που έπεσε θύμα της αμερικανικής τεχνολογίας επιθέσεων από τον κυβερνοχώρο εναντίον ενός ηλεκτρικού συστήματος», εκτιμώντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Πρώτα χτυπήθηκε το σύστημα των κομπιούτερ της ηλεκτρικής εταιρείας Corpoelec σε δύο μεγάλες εγκαταστάσεις, μια παραγωγής και μια διανομής ενέργειας. Κατόπιν χτυπήθηκε με ηλεκτρομαγνητικές τεχνολογίες κάθε προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του συστήματος και, τέλος, ανατινάχθηκε τμήμα του σταθμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Καράκας.

Οι εγκαταστάσεις της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας φυλάσσονται από στρατιωτικές δυνάμεις για να αποφευχθούν νέα σαμποτάζ και να διασφαλιστεί η έναρξη λειτουργίας των σταθμών, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Πεδρίνο Λόπες.

"Ομολογίες" ενοχής

Το περιοδικό "Forbes" μετατράπηκε πάντως σε έναν παράδοξο σύμμαχο του Μαδούρο, από τη στιγμή που ο συνεργάτης του περιοδικού Καλέφ Λιτάρου υπογράμμισε ως αληθοφανείς τις καταγγελίες της Βενεζουέλας ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στο σύμπλεγμα του υδροηλεκτρικού δικτύου του Γκουρί επιδιώκοντας να στραφούν οι πολίτες εναντίον της κυβέρνησης χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει την ξένη παρέμβαση. Για το "Forbes" η κυβερνοεπίθεση αποτελεί την «ιδανική μορφή γα να πλήξεις, χωρίς να έχεις πολιτικό κόστος».

Ακόμη... χειρότερα, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιλέξουν ακόμη και έναν πόλεμο με μισθοφόρους εναντίον της Βενεζουέλας, από τη στιγμή που ο Γκουαϊδό δεν καταφέρνει να επιβληθεί στον στρατό και τον Μαδούρο, δεδομένου ότι οι περίπου 200 «λιποτάκτες» που βρήκαν καταφύγιο στην Κολομβία δηλώνουν ότι θα στηρίξουν με τα όπλα το... ανθρωπιστικό μάρκετινγκ του Προέδρου Τραμπ. Το Bloomberg αναγνωρίζει μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχασαν το άλλοθι μιας σύλληψης του Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στο Καράκας, που θα δικαιολογούσε μια στρατιωτική επέμβαση ή ένα... χειρουργικό κτύπημα. Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι στήριξαν το σχέδιο απόφασης που πρότειναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν οι Αμερικανοί διέγραψαν οποιαδήποτε αναφορά που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL