Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πίσω από τα φώτα της έκθεσης, οι αυτοκτονίες των αγροτών...

«Είναι σαν κι εμένα, ήρεμη, δεν θα την κάνετε να θυμώσει». Σε ποιον αναφερόταν η Μαρίν Λεπέν; Δεν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο που θαυμάζει, αλλά για την αγελάδα - βεντέτα της φετινής αγροτικής έκθεσης. Η "Imminence" ζυγίζει πάνω από 700 κιλά και πραγματικά επιδεικνύει μεγάλη στωικότητα στα φλας των φωτογράφων που την πολιορκούν, καθώς αποτελεί "must" κατά την επίσκεψη κάθε υψηλού προσώπου στην έκθεση.

Τι δουλειά είχε η πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν στην αγροτική έκθεση στις 28 Φεβρουαρίου; Η απάντηση βρίσκεται στα τέλη Μαΐου. Στις ευρωεκλογές. Ο «αγροτικός κόσμος», οι «ξεχασμένοι» είναι «ο δικός μου κόσμος» έλεγε βέβαια η ίδια πέρσι. Το ίδιο λέει και σήμερα αλλά με μια διαφορά: το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων", που έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Έτσι φέτος η Λεπέν παρέμεινε περισσότερη ώρα, περιηγήθηκε σε περισσότερα περίπτερα, βγήκε πολλές σέλφι, με στόχο να στείλει «μηνύματα στους Γάλλους» και να επαναλάβει τα συνθήματά της κατά των μεταναστών. «Τα χρήματα των Γάλλων πρέπει να πηγαίνουν στους αγρότες και όχι στους μετανάστες» δήλωσε, καταδικάζοντας παράλληλα τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που κλείνουν μέσα σε «συνθήκες αδιαφάνειας». Η ίδια παρατήρησε ότι "οι Γάλλοι αγρότες θυσιάζονται για τα γερμανικά αυτοκίνητα», «τη φονική ιδεολογία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές γαρ και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό ευρωψηφοδέλτιο βρίσκεται στο ίδιο ποσοστό με εκείνο του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος είναι στο στόχαστρο της Λεπέν, που τον κατηγορεί ότι «παραδίδει τη γαλλική γεωργία στην καταστροφή», ότι περιθωριοποιεί μαζικά τους αγρότες.

«Εμείς θα σώσουμε τους Γάλλους αγρότες» λέει η ίδια, που έτυχε πολύ θετικής υποδοχής στην έκθεση. Ωστόσο δεν παρουσίασε κανενός είδους σοβαρή εναλλακτική πρόταση πέραν των αντιμεταναστευτικών προσεγγίσεων, που ούτως ή άλλως είναι γνωστές. Και σίγουρα δεν έδωσε (όπως όμως ούτε και η κυβέρνηση) καμία απάντηση σε ένα φαινόμενο που πλέον λαμβάνει διαστάσεις: τις ολοένα και περισσότερες αυτοκτονίες αγροτών στη Γαλλία...

Πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών, που, παρά τη δημιουργία δομών αντιμετώπισής του, συνεχίζει να διογκώνεται. Απελπισία; Αδυναμία ανταπόκρισης στις νέες συνθήκες; Σωρευμένα αδιέξοδα; Όλα αυτά μαζί; Το βέβαιο είναι ότι οι ρίζες του φαινομένου δεν είναι χθεσινές και φυσικά δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τα φώτα της ετήσιας έκθεσης που χρησιμεύει ως πασαρέλα των πολιτικών... Ένα φαινόμενο - ταμπού που δεν αντιμετωπίζεται με τσιτάτα και συνθήματα. Το 2017, στην πόλη Αζέν, οι αγρότες είχαν διαδηλώσει για το θέμα αυτό, καθώς ήδη το 2016 ο αριθμός των αυτοκτονιών αγροτών ήταν ανησυχητικά υψηλός... Ένας αγρότης αυτοκτονεί πλέον στη Γαλλία ανά δύο ημέρες! Η στατιστική αυτή είδε το φως της δημοσιότητας στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. Ένα θέμα με το οποίο δεν ασχολήθηκε φυσικά κανείς από τους πολιτικούς που την επισκέφθηκαν...

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Χάος

Τώρα δεν υπάρχουν οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην ανομία και πάταξη των «μπαχαλάκηδων». Τώρα δεν υπάρχει πουθενά ο Μ. Βορίδης να μας εξηγήσει «γλυκά» ότι η επιβολή της νομιμότητας χρειάζεται εξαναγκασμό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις