Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η Ρωσία κατήγγειλε αμερικανικές ετοιμασίες εισβολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ρωσία κατήγγειλε αμερικανικές ετοιμασίες εισβολής

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα πήρε χθες το απόγευμα τις πραγματικές γεωπολιτικές διαστάσεις της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ένα βαρύ κλίμα από την πλευρά των ΗΠΑ, που ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου, ενώ προηγουμένως η Ρωσία κατήγγειλε τις προετοιμασίες των αμερικανικών δυνάμεων για στρατιωτική εισβολή στη χώρα. Η Αμίνα Μοχαμέν, η δεύτερη στη ιεραρχία του ΟΗΕ, εκφράζοντας τη λύπη της για τα θύματα στη Βενεζουέλα, υπογράμμισε την ανάγκη του διαλόγου.

“Εάν μας το ζητήσουν οι δύο πλευρές, το Μεξικό θα είναι πάντα έτοιμο για να βοηθήσει την έναρξη του διαλόγου για να διασφαλίσουμε την ειρήνη” τόνισε ο Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Οβραδόρ. "Οι πόρτες είναι ανοικτές” για τον διάλογο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη διπλωματική βοήθεια της Ουρουγουάης, του ΟΗΕ και του Πάπα Φραγκίσκου, πρόσθεσε ο Μεξικανός Πρόεδρος.

“Οι ΗΠΑ, με σαρκασμό και θράσος απέναντι στον λαό της Βενεζουέλας, προετοιμάζουν μια στρατιωτική επέμβαση σε μια κυρίαρχη χώρα” κατήγγειλε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατροτσέφ υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις στο Πουέρτο Ρίκο, αποβίβασαν στρατιώτες στην Κολομβία και συγκεντρώνουν άλλες δυνάμεις στην περιοχή για να χρησιμοποιηθούν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, εκτιμώντας επίσης ότι η ανθρωπιστική κρίση αποτελεί δικαιολογία για την επέμβαση. Οι αμερικανικές αρχές παραδέχθηκαν πάντως ότι αυξήθηκαν αυτές τις ημέρες οι αναγνωστικές πτήσεις κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.

Η προσφυγή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ίσως ήταν το “δώρο” του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον “προσωρινό Πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό μετά την αποτυχία της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και τα πολύνεκρα επεισόδια εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. “Δεν θέλω τον πόλεμο, αυτή την επιλογή τη βάζει ο Μαδούρο” τόνισε ο Γκουαϊδό από την Κολομβία εκτιμώντας ότι το "δίλημμα" της κοινής γνώμης μεταξύ “πολέμου και ειρήνης” είναι πλαστό.

Ο Γκουαϊδό έγινε αποδεκτός για πρώτη φορά από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ομάδα της Λίμας, αλλά η Κόστα Ρίκα αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν των "γερακιών” για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Γκουαϊδό θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα γιατί “δεν μπορεί να υπάρχει ένας Πρόεδρος στην εξορία” τόνισε ο στενός συνεργάτης του Μιγκέλ Πιθάρο, ενώ ο Πρόεδρος της Κολομβίας Κάρλος Χόλμες Τρουχίγιο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πράξη κατά του Γκουαϊδό θα οδηγούσε σε μια “συλλογική δράση”.

Στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες μια συνέντευξη του Προέδρου Μαδούρο κατέληξε σε αντιπαράθεση με το συνεργείο της αμερικανικής Univision και τον δημοσιογράφο Χόρχε Ράμος, όταν στο 17ο λεπτό ο Μαδούρο αποχώρησε και οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν μετά από δυόμισι ώρες στο αεροδρόμιο για να απελαθούν. Σύμφωνα με τον Ράμος ο Μαδούρο αποχώρησε μετά την προβολή βίντεο που εμφάνιζε νέους Βενεζουελάνους να τρώνε από τα σκουπίδια και τις ερωτήσεις για τους πολιτικούς κρατούμενους και τα βασανιστήρια που του υπέβαλε ο δημοσιογράφος αποκαλώντας τον “ηγέτη” και όχι “Πρόεδρο” της χώρας. Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επρόκειτο για ένα άλλο “φθηνό σόου” και “μοντάζ” από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας το 80% του πληθυσμού ή 6 εκατομμύρια οικογένειες λαμβάνουν στήριξη σε τρόφιμα από το πρόγραμμα Σπίτια τις Πατρίδας, που διαχειρίζεται τη διανομή τροφίμων από τις Τοπικές Επιτροπές Τροφίμων και Παραγωγής (CLAP). Στο Καράκας 476.000 οικογένειες δέχονται τη βοήθεια των CLAP.

Επιστολή Λούλα από τη φυλακή

Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα με χειρόγραφη επιστολή του από τη φυλακή ζήτησε από τον λαό της χώρας του να μιμηθεί την “περηφάνια του λαού του Βιετνάμ” και να αρνηθεί να την παραδώσει στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. “Ο αγώνας για την εθνική κυριαρχία μας είναι απόδειξη πατριωτισμού και αξιοπρέπειας” σημείωσε ο Λούλα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο Καράκας “είναι ένα πρόβλημα των Βενεζουελάνων και όχι των ΗΠΑ”.

Ο πόλεμος για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας συνεχίζεται επίσης αμείλικτος, με το Bloomberg να υποστηρίζει ότι η PDVSA δεν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο που παράγει και δεν έχει πλέον χώρους για να το αποθηκεύσει, ενώ 16 τάνκερ με περίπου 8,36 εκατ. βαρέλια αξίας 500 εκατ. δολαρίων είναι αγκυροβολημένα γιατί κανείς δεν αγοράζει το πετρέλαιο εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL