Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ισπανία / Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές ρίχνουν "γέφυρες" στους Πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές ρίχνουν "γέφυρες" στους Πολίτες

Ο φόβος της ανόδου της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς καθώς και της υποχώρησης του Unidos Podemos ενισχύει τη νευρικότητα των σοσιαλιστών για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην Ισπανία, με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα να στέλνει ανοιχτή επιστολή στον λαϊκιστή ηγέτη των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα διατηρώντας το χέρι της συνεργασίας, παρά την "υγειονομική ζώνη” για τη συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς του Vox στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Στόχος των Σοσιαλιστών είναι να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Πολιτών σε μια εθνική κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φασίστες.

Ο εθνικιστής Ριβέρα απέρριψε αμέσως την πρόταση της Ναρμπόνα, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλιστών, καθιστώντας σαφές ότι “πρέπει να πάμε ξεκάθαροι στις κάλπες” και ότι η ψήφος των Πολιτών δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πέδρο Σάντσεθ.

“Να σκοντάψεις δύο φορές στην ίδια πέτρα δεν συμφέρει κανέναν” σχολίασε η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα την επιστολή της Ναρμπόνα στον Ριβέρα, θέτοντας το ερώτημα εάν η πολιτική των σοσιαλιστών είναι πιο κοντά σε εκείνη των Πολιτών, που έχουν συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα και το Vox, παρά με το Podemos.

Το PSOE κατέστησε σαφές ότι ο Σάντσεθ θα συμμετάσχει σε όλες τις τηλεοπτικές προεκλογικές αναμετρήσεις “χωρίς να βάζει βέτο σε κανέναν” σχετικά με την παρουσία φασιστών εκπροσώπων του Vox.

Στην Καταλωνία η πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ενωτικού αριστερού ψηφοδελτίου Catalunya En Comù Ελισέντα Αλαμάνι μετά την αποχώρησή της ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος Nova, ενώ από τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC έγινε γνωστό ότι διερευνά πιθανή εκλογική συνεργασία με την ομάδα της λόγω της ταύτισης της εθνικιστικής πολιτικής τους.

Δημοσκόπηση της δεξιάς ABC έδειξε ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν τις εκλογές με 28,9% και 122 βουλευτές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα θα περιοριστεί στο 23,2% και στους 97 βουλευτές, οι Πολίτες θα έρθουν τρίτοι με 15,7% και 53 βουλευτές, το Podemos θα μείνει με 29 βουλευτές και το Vox με 10,8% θα εκλέξει 23 βουλευτές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να έχουν μια πλειοψηφία σε συνεργασία με το Unidos Podemos, τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας και τους αριστερούς Βάσκους του Bildu φτάνοντας συνολικά στους 177 βουλευτές, ενώ οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις θα έχουν 173 βουλευτές. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο "El Mundo" δίνει μεν τη νίκη στους Σοσιαλιστές αλλά την κυβέρνηση στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL