Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
«Κόκκινο» από Μακρόν στην πρωτοβουλία για δημοψηφίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κόκκινο» από Μακρόν στην πρωτοβουλία για δημοψηφίσματα

Επισήμως διαλύθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις σχετικά με την πιθανότητα εγκαθίδρυσης των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Μια πρόταση που υποστηρίζουν αρκετά από τα ηγετικά στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων». Συγκεκριμένα οι βουλευτές του προεδρικού κινήματος δεν δέχθηκαν καν να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης.

Απέρριψαν έτσι τη συζήτηση για την πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας για το είδος αυτό του δημοψηφίσματος. Οι ίδιοι παρέπεμψαν, ως αιτιολογία, στα συμπεράσματα του «μεγάλου εθνικού διαλόγου», του μέσου με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση, και ο οποίος είναι απόλυτα ελεγχόμενος από την εκτελεστική εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ θεώρησε εκτός συζήτησης την εγκαθίδρυση αυτού που αρκετοί θεωρούν μια διαδικασία ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε την πρόταση προκάλεσε την αγανάκτηση των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Είναι γελοίο, δεν παρουσιάσατε την παραμικρότερη αλλαγή ούτε δείξατε διάθεση συνεργασίας!» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μπαστιέν Λασό, που εισηγήθηκε την πρόταση εκ μέρους της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ο ίδιος υποστήριξε ένα κείμενο που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να οργανώνουν δημοψηφίσματα για να προτείνουν έναν νόμο, να καταργήσουν έναν άλλο, να ανακαλέσουν έναν βουλευτή ή να συγκαλέσουν Συντακτική Συνέλευση.

Ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ ήταν κατηγορηματική: «Με πρόφαση το δημοψήφισμα των πολιτών, θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα γεγονότα που βιώνουμε για να απομειώσετε τη δημοκρατία»! Η ίδια υποστήριξε και μια ιδιαίτερη άποψη για το γαλλικό πολίτευμα, χαρακτηρίζοντάς το ένα είδος «θαύματος», το οποίο φυσικά δεν επιδέχεται καμίας επέμβασης.

«Η δημοκρατία είναι ο λαός, είναι επίσης το κράτος δικαίου» συνέχισε η ίδια αναφερόμενη στη θέληση της πλειοψηφίας να προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών. Όμως δεν εξήγησε το πώς συνδυάζεται αυτό με τη νομοθετική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση...

«Οι θεσμοί μας είναι κλειδωμένοι και η κοινωνία μας βαθιά άνιση. Μόνο οι πλούσιοι και οι σύμμαχοί τους είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σύστημα που στερεί τον λαό από τα δικαιώματά του» τόνισε ο Μπαστιέν Λασό φέρνοντας το παράδειγμα των γυναικών της Ιρλανδίας, που μέσω δημοψηφίσματος απέσπασαν το δικαίωμα στις αμβλώσεις, και λέγοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά υφίστανται σε 40 χώρες με διαφορετικές μορφές.

Από την πλευρά του το ΚΚΓ υποστήριξε τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, εξαιρουμένης της διάταξης σχετικά με την ανάκληση των βουλευτών. Και εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απόρριψή της από την Ολομέλεια. «Για ποιο λόγο κάτι που συζητιέται σε όλη τη χώρα δεν πρέπει να συζητηθεί εδώ;» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Στεφάν Πε. «Τα δημοψηφίσματα θα έλθουν, είναι αναπόφευκτα. Όπως άλλωστε και το δικαίωμα ψήφου» δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL