Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Βυθίζεται στην πολιτική κρίση η Αλβανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βυθίζεται στην πολιτική κρίση η Αλβανία

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, οι βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης υπέβαλαν ομαδικά τις παραιτήσεις τους χθες, ενώ χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωναν στο κέντρο των Τιράνων ζητώντας από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, σε αντίθεση με εκείνη του περασμένου Σαββάτου, που εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στην έδρα της κυβέρνησης. Χθες οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς τη Βουλή, την οποία φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Υπό τις επευφημίες του πλήθους οι 43 βουλευτές του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και οι 18 του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) μπήκαν στο κτήριο και παρέδωσαν τις βουλευτικές ταυτότητές τους στον πρόεδρο του σώματος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Έντι Ραμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και υποστηρίζει ότι η νίκη των Σοσιαλιστών στις προηγούμενες εκλογές ήταν προϊόν νοθείας και εκβιασμών.

"Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών" δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα απορρίπτοντας το ενδεχόμενο διαλόγου με τον πρωθυπουργό Ράμα τον οποίο αποκάλεσε "ληστοσυμμορίτη" και υποσχέθηκε πως θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι οι διαδηλώσεις θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα διαθέτει νόμιμη κυβέρνηση και πως θα συνεχίσει το έργο της μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία με 74 από τις 140 έδρες της Βουλής.

Προειδοποιήσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν την τακτική της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για αποφάσεις που "υπονομεύουν τη δημοκρατία".

"Υπογραμμίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία" ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα είχε ζητήσει από τους Αλβανούς "να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία» καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη

"Είναι απαραίτητο για κάθε χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή βρίσκεται στη διαδικασία ένταξής της οι δημοκρατικοί θεσμοί και ιδιαίτερα το Κοινοβούλιό της να λειτουργούν σωστά" τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε δηλώσεις του στην αλβανική εφημερίδα "Shekulli" ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η δημοκρατία διαθέτει τα μέσα και τα θεσμικά όργανα για να γεφυρώσει τις διαφωνίες και να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σεβόμενη τις πολιτικές διαφορές. Έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και αναμένουμε να το δούμε και στην Αλβανία", πρόσθεσε ο Δ. Παπαδημούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL