Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Πύραυλοι και επιδόματα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πύραυλοι και επιδόματα...

Αν τα κάθε μορφής διαγγέλματα, επίσημα - ανεπίσημα, καθιερωμένα - έκτακτα, αποτελούν τον κατ’ εξοχήν τρόπο για να δηλωθεί το "παρών" της εξουσίας και να ανανεωθεί η αμφίδρομη επικοινωνιακή σχέση του ηγέτη με τη μάζα, η χθεσινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό Κοινοβούλιο για την «κατάσταση του έθνους» δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Τα ποσοστά δημοφιλίας του Ρώσου Προέδρου βαίνουν μειούμενα τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης που κλυδωνίζει τη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας του επίμονου εμπάργκο Ευρώπης - Αμερικής και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Έτσι, ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποσχεθεί περισσότερο "βούτυρο" στους Ρώσους και νέους πυραύλους στην Αμερική του Τραμπ, με την ελπίδα βέβαια ότι και τα δύο θα λειτουργήσουν ως αποδεικτικά της αταλάντευτης και ισχυρής βούλησής του στα μάτια της πλειονότητας των συμπατριωτών του.

Σαφής και ασυνήθιστα οξύς ήταν όσον αφορά τη ρωσική αντίδραση στη στρατηγική της πυρηνικής απορρύθμισης του Τραμπ: Η Ρωσία, είπε, θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μικρού ή μέσου βεληνεκούς πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη θέτοντας στο στόχαστρό της όχι μόνον τις χώρες όπου θα αναπτυχθούν τα όπλα αυτά, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Πάντα προσεκτικός και αποστασιοποιημένος, χωρίς να κάνει την παραμικρή ευθεία αναφορά στον στρατηγικό ανταγωνιστή της χώρας του, ο Πούτιν δήλωσε ξεκάθαρα: «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να κατασκευάσει και να αναπτύξει νέους τύπους όπλων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον κατά των περιοχών απ’ όπου προέρχεται μια ευθεία απειλή εναντίον μας, αλλά και κατά των περιοχών όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που μας απειλούν. Η ικανότητα αυτών των όπλων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα χρειαστεί για να πλήξουν τα εν λόγω κέντρα, θα είναι ισοδύναμη με τις απειλές κατά της Ρωσίας».

"Αποφασιστική αντίδραση"

Εν μέσω των διαρκώς επιδεινούμενων ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Πούτιν προς τις ΗΠΑ είναι οι πιο απειλητικές που έχει διατυπώσει ποτέ. Έχει προηγηθεί βεβαίως η μονομερής και αναίτια απόφαση του Τραμπ να αποσύρει την Αμερική από την INF, τη συμφωνία - ορόσημο της δεκαετίας του 1980 μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για τον έλεγχο των πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Η INF, που υπογράφτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τους Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ, απαγόρευε και στα δύο μέρη την εγκατάσταση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Η εγκατάλειψή της γεννά φόβους για μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που πιθανώς αυτή τη φορά θα είναι «ανεξέλεγκτη».

Η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για νέους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς, τόνισε ο Πούτιν, ωστόσο η αντίδρασή της σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να επωφεληθούν και να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα θα είναι αποφασιστική. «Μεταξύ της άρχουσας τάξης των Ηνωμένων Πολιτείων είναι πολλοί εκείνοι που έχουν καταληφθεί από τις ιδέες της υπεροχής και της ανωτερότητας έναντι όλου του υπόλοιπου κόσμου. Γνωρίζουν όμως να μετρούν; Σίγουρα ναι. Ας υπολογίσουν λοιπόν πρώτα την εμβέλεια και την ταχύτητα των προηγμένων οπλικών συστημάτων μας κι έπειτα ας έρθουν να απειλήσουν τη χώρα μας» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Προϊδέασε μάλιστα για τη φύση αυτών των όπλων. Την άνοιξη θα τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας που θα είναι εξοπλισμένο με το πρώτο -επίσης- πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone «Ποσειδών». Παράλληλα, το ρωσικό ναυτικό θα εξοπλιστεί με νέους υπερηχητικούς πυραύλους «Ζιρκόν» ικανούς να αναπτύξουν εννιαπλάσια ταχύτητα του ήχου (!) σε μια ακτίνα χιλίων χιλιομέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι για μια ακόμη φορά ο Πούτιν απέφυγε να χρεώσει τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ στον Αμερικανό ομόλογό του και επανέλαβε παλαιότερη διατύπωσή του περί «βαθέος κράτους» στην Ουάσιγκτον, του οποίου είναι δέσμιος ο Τραμπ. Η Ρωσία θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά έχει έτοιμη την αμυντική απάντησή της αν χρειαστεί, κατέληξε: "Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Θα εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας άμεσα, μόλις οι αντίστοιχες απειλές εναντίον μας γίνουν πραγματικότητα".

Τα επιδόματα...

Με την οικονομική κρίση να συντηρεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον του, ήταν επόμενο το "άλλο" μέρος της χθεσινής ομιλίας του -το μεγαλύτερο μάλιστα- να επικεντρωθεί σ' ένα γενναίο πακέτο παροχών, όχι μόνον άμεσης ανακούφισης, αλλά και απώτερης στόχευσης. "Από εφέτος κιόλας οι Ρώσοι θα αισθανθούν βελτίωση" διακήρυξε ο Πούτιν εξαγγέλλοντας κυρίως μέτρα στήριξης των οικογενειών για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την χορήγηση επιδόματος 450.000 ρουβλιών (περίπου 6.000 ευρώ) από ομοσπονδιακούς πόρους για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ώστε να βοηθηθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους. Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος σε αυτή την "πολύ περίπλοκη δημογραφική περίοδο" είπε και συνόψιζε το πνεύμα των εξαγγελιών του με το σύνθημα "Περισσότερα παιδιά, λιγότεροι φόροι".

"Η φτώχεια συντρίβει κυριολεκτικά τους ανθρώπους. (...) Δεκαεννιά εκατομμύρια ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι υπερβολικό" συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόμενος σ' ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" για τη στήριξη του πληθυσμού που έχει ανάγκη και τονίζοντας πως "η κοινωνική υποστήριξη θα πρέπει να φτάσει σε κάθε οικογένεια" από αυτές που χρήζουν βοήθειας.

Αν και η Ρωσία εξήλθε από την ύφεση του 2015-2016, η αγοραστική δύναμη των Ρώσων εξακολουθεί να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις και τα εισοδήματα του πληθυσμού παραμένουν πολύ χαμηλά, εξ ου και η οργή που ακολούθησε την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αύξησης του ΦΠΑ από 18% σε 20%. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο δημοσκοπήσεων Levada, ο Πούτιν ήταν δημοφιλής στο 64% των Ρώσων τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από πέντε χρόνια. Λίγο μετά την επανεκλογή του, πριν από έναν περίπου χρόνο, απολάμβανε ποσοστό αποδοχής 80%. Άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ίδιου κέντρου δείχνουν ότι το 55% των Ρώσων θεωρούν τον Πούτιν προσωπικά "υπεύθυνο" για τα προβλήματα της χώρας, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι με την τρέχουσα κατάσταση ανέρχεται στο 45%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL