Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Βούτυρο και κανόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούτυρο και κανόνια

Ο ναύαρχος Κρεγκ Φάλερ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική (U.S. Southern Command), αναπολώντας τις παλιές εποχές των κανονιοφόρων, προειδοποίησε τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας ότι “στο τέλος θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους". "Κάντε τα πράγματα καλά. Σώστε τον κόσμο σας και τη χώρα σας” είπε ο Αμερικανός ναύαρχος, καθιστώντας σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ “υπήρξε ξεκάθαρος” και ότι οι δυνάμεις που διοικεί “είναι προετοιμασμένες”, προφανώς για να... βοηθήσουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας εισβάλλοντας στη χώρα.

Παρά τις διαδοχικές απειλές των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αιφνιδίασε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση, διεκδικώντας το κέντρο του Καράκας για τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης και τη διανομή τροφίμων και μάλιστα στην κεντρική λεωφόρο Μιράντα, όπου ο “προσωρινός Πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό έχει εξαγγείλει ότι θα μοιράσει στις 23 Φεβρουαρίου την ανθρωπιστική βοήθεια που φαίνεται πως δεν θα φτάσει ποτέ.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιθάρο παρουσίασε λεπτομέρειες για την είσοδο της “διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας” στις 23 Φεβρουαρίου και την “εθνική παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων”, απλά... παραβλέποντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο ελέγχει τα σύνορα. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βραζιλίας, στρατηγός ε.α. Οτάβιο Ρέγκο Μπάρος ανακοίνωσε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού της κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρου προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα “σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, ενώ ο “προσωρινός Πρόεδρος” της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό στοιχηματίζει στους 700.000 εθελοντές που “όρκισε” προχθές για να πάνε να φέρουν το Σάββατο από τα σύνορα τη βοήθεια σε όλη τη χώρα.

Ρότζερ Γουότερς: Να μη γίνει η Βενεζουέλα νέο Ιράκ

Ο Ρότζερ Γουότερς, ο πρώην επικεφαλής των Pink Floyd, που είχε διοργανώσει διαμαρτυρία έξω από την έδρα του ΟΗΕ εναντίον της πολιτικής του Τραμπ στη Βενεζουέλα, επιτέθηκε εναντίον του Βρετανού κροίσου Ρίτσαρντ Μπράνσον, που κυκλοφόρησε και βίντεο για τη συναυλία που διοργανώνει στη μεθόριο της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα για να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια. “Αυτό δεν έχει καθόλου σχέση με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά με την απόφαση των ΗΠΑ να καταλάβουν τη Βενεζουέλα κατήγγειλε ο πρώην τραγουδιστής, στιχουργός και μπασίστας των Pink Floyd. "Θέλουμε να μετατρέψουμε τη Βενεζουέλα σε ακόμα ένα Ιράκ, Συρία ή Λιβύη; Εγώ δεν το θέλω, ούτε ο λαός της Βενεζουέλας το θέλει" τόνισε ο Ρότζερ Γουότερς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Καράκας διοργανώνει τη δική της συναυλία στο έδαφος της Βενεζουέλας απέναντι από εκείνη που ετοιμάζει ο Μπράνσον στη μεθοριακή πόλη Κουκουτά της Κολομβίας. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας επιμένει ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση για “ανθρωπιστικούς λόγους” μετά από την επικοινωνία που είχε με τον Χ. Γκουαϊδό, ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο τού αμερικανικού παράγοντα.

Βλ. Πούτιν: Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους από το βήμα της κοινής συνεδρίασης της Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, την αντίστοιχη Γερουσία, κατήγγειλε την αμερικανική πολιτική έναντι του Καράκας εκτιμώντας ότι “οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον τού διεθνούς δικαίου” και ότι “καταστρέφουν τις βάσεις τής διεθνούς ασφάλειας”.

ΗΠΑ: Μιλάμε και με τον Μαδούρο

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δικαίωσαν ουσιαστικά τον Μαδούρο, αφού μετά από εβδομάδες παραδέχθηκαν και δημοσίως ότι είχαν μυστικές επαφές με την κυβέρνηση του νυν “δικτάτορα”. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόργε Αρεάθα έγιναν για την ασφάλεια των διπλωματών των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

“Επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια του προσωπικού μας και τμήμα της αποστολής είναι να μιλά με τύπους που έχουν πιστόλια” απάντησε ο Παλαντίνο στις δηλώσεις του Μαδούρο ότι η κυβέρνησή του είχε τουλάχιστον δύο συναντήσεις με τον σκληροπυρηνικό Έλιοτ Άμπραμς, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ κατήγγειλε ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για Θέματα Ασφαλείας Τζον Μπόλτον έκανε απειλητικές δηλώσεις εναντίον του με την πρόθεση “να υποκινήσει πράξεις βίας εναντίον ενός υψηλού αξιωματούχου της Βενεζουέλας” ή ακόμη και την ίδια τη “δολοφονία” του. “Αυτή είναι μια απειλή εναντίον του προσώπου μου, που μπορώ να τη χαρακτηρίσω ανθρωποκτονία. Αυτός υποκινεί τη δολοφονία τού γενικού εισαγγελέα” της Βενεζουέλας τόνισε ο Σάαμπ καλώντας τον Μπόλτον να μην ανακατεύεται με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Σύμφωνα με τον Σάαμπ, “το εμπάργκο των ΗΠΑ έχει κοστίσει στη Βενεζουέλα πάνω από 350 δισ. δολάρια”, ενώ οι “New York Times” εκτιμούν ότι το οικονομικό μπλόκο κόστισε 14.000 δολάρια στον κάθε κάτοικο της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL