Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Βρετανία / Βρετανία: Ενισχύεται ο νέος, κεντρώος σχηματισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Ενισχύεται ο νέος, κεντρώος σχηματισμός

Συνέχεια στη ριζική ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη βρετανική πολιτική σκηνή έδωσαν χθες οι παραιτήσεις τριών βουλευτών των Τόρις που αποχώρησαν προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους οκτώ συναδέλφους τους που παραιτήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τους Εργατικούς. Ο υπό διαμόρφωση νέος "κεντρώος" και "φιλοευρωπαϊκός" σχηματισμός αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς προχωρούν οι διαδικασίες σύγκλισής του με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Καταγγέλλοντας τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με εξίσου οξείς χαρακτηρισμούς με εκείνους που χρησιμοποίησαν κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν οι αποχωρήσαντες από τους Εργατικούς, οι τρεις βουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το κόμμα στο οποίο μέχρι πρότινος ανήκαν βρίσκεται πλέον στα χέρια των υποστηρικτών του "σκληρού Brexit" με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον χώρος για την "εκσυγχρονιστική πτέρυγά" του.

Η αποχώρηση των Άνα Σούμπρι, Σάρα Γουόλαστον και Χάιντι Άλεν από το κυβερνών κόμμα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πληροφορίες για νέες παραιτήσεις μέσα στις επόμενες μέρες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε τη "θλίψη" της για τις παραιτήσεις δηλώνοντας παρ' όλα αυτά αποφασισμένη να συνεχίσει να προσφέρει την "αξιοπρεπή, μετριοπαθή και πατριωτική πολιτική, την οποία αξίζει" η χώρα της.

Η προσχώρηση των τριών στη νέα Ομάδα των Ανεξάρτητων στο βρετανικό Κοινοβούλιο ανεβάζει τη δύναμή της σε 11 βουλευτές, όσους δηλαδή διατηρεί το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, και έναν περισσότερο από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP (10 βουλευτές), που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της ομάδας και η ολοκλήρωση της μετεξέλιξής της σε νέο κόμμα του Κέντρου αναμένεται να ολοκληρωθεί εφοσον προχωρήσουν οι διαδικασίες σύγκλισης με το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τον μεγάλο ηττημένο των προηγούμενων εκλογών και μοναδικό κόμμα του βρετανικού Κοινοβουλίου που τάσσεται αυτή τη στιγμή απερίφραστα κατά του Brexit και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ηγέτης του κόμματος Βινς Κέιμπλ, που τη Δευτέρα δεν δίστασε να χαιρετίσει τις αποχωρήσεις από το Εργατικό Κόμμα, προανήγγειλε χθες το επόμενο βήμα. "Σε εξέλιξη βρίσκονται σαφώς μερικές πολύ ριζοσπαστικές αλλαγές, καθώς τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί έχουν καταληφθεί από στρατευμένες ομάδες που απωθούν τους περισσότερο μετριοπαθείς βουλευτές" δήλωσε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του προσφέρει "χείρα φιλίας" στους ανεξάρτητους βουλευτές, με τους οποίους ήδη έχει μία καλή σχέση συνεργασίας. "Στο εγγύς μέλλον θα επικεντρωθούμε στο να εξασφαλίσουμε ένα δημοψήφισμα με την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε." κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL