Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Γαλλογερμανικά "προνόμια" και στο βάθος "σιδηρά κυρία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλογερμανικά "προνόμια" και στο βάθος "σιδηρά κυρία"

Ανακατατάξεις και «αναθεωρήσεις» σχεδιάζονται στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τα προγνωστικά για τα αποτελέσματα των επικείμενων ευρωεκλογών να είναι αποκαρδιωτικά για τα συστημικά πολιτικά στρατόπεδα Δεξιάς - Σοσιαλδημοκρατών, η αθροιστική δύναμη των οποίων φέρεται να συρρικνώνεται δραματικά. Αλλά για μια ακόμη φορά είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η ανακολουθία των σχεδιασμών και των επιδιώξεων εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας με τη βούληση και τα καθολικά αιτήματα της μεγάλης πλειονότητας των Ευρωπαίων πολιτών.

Και δεν είναι μόνον η τελευταία απαίτηση του Σόιμπλε να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας η θεμελιώδης αρχή της Ένωσης για ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων. Είναι και όσα γίνονται ή επιδιώκονται, αν όχι στο παρασκήνιο, οπωσδήποτε μακριά από την μεγάλη δημοσιότητα.

Την ώρα λοιπόν που η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της Ευρώπης θέλουν να δουν να αναλαμβάνει το τιμόνι της Κομισιόν η γυναίκα που τα έβαλε με τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, η «σιδηρά κυρία» της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Γαλλία και Γερμανία συζητούν για το πώς θα κάνουν... bypass την Κομισιόν σε αποφάσεις κατά τα μονοπωλιακών πρακτικών.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ένωσης ζητούν να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εξουσία να παρακάμπτει «κάποιες αποφάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των μονοπωλίων ώστε να μπορούν να περάσουν τα μεγάλα ντιλ συγχωνεύεσεων και εξαγορών μεταξύ ευρωπαϊκών ομίλων κατά τα αμερικανικά πρότυπα προφανώς. Στη γαλλογερμανική πρόταση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προτείνεται η «επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών» που ισχύουν σήμερα για τις συγχωνεύσεις έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους περισσότερο τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο παρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βερολίνο και Παρίσι θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις συγχωνεύσεις ύστερα από το βέτο της Κομισιόν στις προσπάθειες της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό στον τομέα των σιδηροδρόμων με στόχο να αντιμετωπίσουν τους μεγαλύτερους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν κάπως απόμερα από την κεντρική σκηνή, οι Ευρωπαίοι πολίτες λένε με τον τρόπο τους «όχι στα μονοπώλια» εκφράζοντας την προτίμησή τους για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πρόσωπο της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η προσπάθεια της οποίας κατά των μονοπωλιακών πρακτικών την έχει αναδείξει σε μια από τις πιο μαχητικές και αποτελεσματικές αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Burson Cohn & Wolfe (BCW) και παρουσίασε χθες η διαδικτυακή πλατφόρμα Euractiv, η Βεστάγκερ είναι η προτιμότερη διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο αντίποδα, το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα μικρότερα ποσοστά είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η περίοδος Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ήταν καλύτερη από εκείνη του Μπαρόζο. Σε ό,τι αφορά την διαδοχή του, η Βεστάγκερ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20% ενώ ακολουθούν ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ (7%), ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (6%) και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ (5%). Ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ παίρνει μόλις 4%.

Όσον αφορά τη βαθμολόγηση της επίδοσης των επιτρόπων από το 0 έως το 10, σύμφωνα με την έρευνα η Βεστάγκερ είναι η μόνη που πετυχαίνει ποσοστό αποδοχής πάνω από 50% (50,2%), ενώ ακολουθούν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι (49,6%), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς (46,9%) και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ (44,7%). Πέμπτος στη σειρά είναι ο πρόεδρος Γιούνκερ (44,4%), ενώ τελευταίος είναι ο επίτροπος Παιδείας από την Ουγγαρία Τίμπορ Νάβρασκις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL