Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Στο μάτι της ευρωκριτικής η Γαλλία για τα "αμυντικά όπλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μάτι της ευρωκριτικής η Γαλλία για τα "αμυντικά όπλα"

“Χαστούκι”, έστω κι αν δεν κατονομάστηκε, δέχθηκε η γαλλική κυβέρνηση από την πρόσφατη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της “δυσανάλογης” χρήσης βίας από την αστυνομία στη διάρκεια διαδηλώσεων - μια απόφαση που λήφθηκε στον απόηχο των διαδηλώσεων στη Γαλλία και αφορά την επανειλημμένη χρήση βολίδων (“σφαιρών άμυνας” όπως ονομάζονται τυπικά) κατά των “Κίτρινων Γιλέκων”. Η συζήτηση προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της ευρωομάδας της Αριστεράς. Στην απόφασή τους, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 438 ψήφων έναντι 78 κατά, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν “την προσφυγή σε βίαιες και δυσανάλογες παρεμβάσεις από την πλευρά των δημοσίων αρχών στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων”.

Μπορεί το κείμενο να μην ονοματίζει τη Γαλλία, αλλά στον διάλογο μετείχαν πολλοί Γάλλοι ευρωβουλευτές, ενώ πολλές παρεμβάσεις “φωτογράφιζαν” τη χώρα όπου πλέον σε κάθε διαδήλωση υπάρχει και σοβαρός τραυματισμός από τη χρήση αυτών που στη διάλεκτο της γαλλικής αστυνομίας ονομάζονται “υποθανατηφόρα όπλα” και πρόκειται για “βομβίδες κρότου - λάμψης”, για βομβίδες GLI-F4 και GMD και τα όπλα “εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών”. Όπλα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι αστυνομικές δυνάμεις και σφαίρες που μόνο “αμυντικές” δεν είναι, καθώς μακραίνει ο κατάλογος των σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών που έχουν πληγεί στο πρόσωπο, με απώλεια ματιού στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Χαρακτηριστική είναι έτσι η περίπτωση του Ζερόμ Ροντριγκέζ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”, που τραυματίστηκε στις 26 Ιανουαρίου στο Παρίσι, ενώ -και αυτό δεν είναι τυχαίο- κινηματογραφούσε και μετέδιδε ζωντανά στο Facebook την επίθεση των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών. Την Τετάρτη το πόρισμα των γιατρών οριστικοποιήθηκε. Το κοινοποίησε ο ίδιος ο Ροντριγκέζ στον λογαριασμό του στο Twitter: “Ετυμηγορία: έχασα το μάτι μου”. Και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Μακρόν: “Θα το πληρώσεις”, “δεν θα σε αφήσω”. Ο 39χρονος έμπορος είναι σύμβολο όλων των τραυματισμένων από τα “αμυντικά” όπλα της κυβέρνησης. Γι' αυτό και τα σχόλια κάτω από το “τιτίβισμά” του έπεσαν βροχή και τα περισσότερα ήταν ενθαρρυντικά σε σχέση με όσα ανέφερε, καλώντας τον να συνεχίσει τον αγώνα. Από την πλευρά τους, πάντως, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την προέλευση της βολίδας που έπληξε τον Ροντρίγκεζ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα συνεχιστεί η χρήση των “αμυντικών” όπλων από τις ειδικές μονάδες καταστολής. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν κατηγορηθεί και από... συναδέλφους τους ότι, μέσα στον... ζήλο τους, τις χρησιμοποιούν κατά λάθος και... εναντίον τους! Πολλώ δε μάλλον που έχουν την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, η οποία, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Κριστόφ Καστανέρ, υποστηρίζει ότι κανείς αστυνομικός δεν επιτέθηκε στα "Κίτρινα Γιλέκα" και ότι οι “αστυνομικοί χρησιμοποιούν μέσα προστασίας της δημοκρατίας, της δημόσιας τάξης”. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, δηλαδή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL