Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Το βρόμικο παιχνίδι στη Βενεζουέλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βρόμικο παιχνίδι στη Βενεζουέλα...

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Καράκας, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο αποκάλυψε -μέσω του πρακτορείου Associated Press- τις προσπάθειες διαλόγου με τα γεράκια του Λευκού Οίκου. Στο εσωτερικό της Βενεζουέλας η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να αποτελεί μήλον της έριδος, ενώ οι δικαστικές αρχές της χώρας ξεκινούν έρευνες για τους σφετεριστές της εταιρείας πετρελαιοειδών Citgo στις ΗΠΑ.

Την Κυριακή θα φθάσει στο Καράκας εξαμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με τους Ευρωπαίους πρεσβευτές και τον “προσωρινό Πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα συναντηθούν και με τον Πρόεδρο Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ για τη Λατινική Αμερική και "γεράκι" του Λευκού Οίκου Έλιοτ Άμπραμς και πως είχε καλέσει τον Αμερικανό αξιωματούχο να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα “ιδιωτικά, δημοσίως ή μυστικά”. “Εάν θέλετε να έρθετε, πείτε μας πότε, πού και πως και εγώ θα έρθω” είχε διαμηνύσει ο Μαδούρο στον εκπρόσωπο του Τραμπ.
Η δεύτερη από τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες μετά τις δηλώσεις του Άμπραμς ότι είχε τελειώσει ο χρόνος για τον διάλογο με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι είχε δημιουργηθεί “έμμεσος” μηχανισμός για τη διοργάνωση πιθανής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Τραμπ το 2018 και πως οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν “εξαπατήσει” τον Τραμπ για την κατάσταση στη χώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal" η Ουάσιγκτον υπολόγιζε ότι ο Μαδούρο θα αναγκαζόταν σε παραίτηση εντός 24 ωρών μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όμως διαψεύστηκε παταγωδώς.
"Οι άνθρωποι που το κατέστρωσαν στο Καράκας και το προώθησαν εδώ (στην Ουάσιγκτον) το πούλησαν με την υπόσχεση ότι, αν Γκουαϊδό έκανε την κίνηση και οι ΗΠΑ τον ακολουθούσαν, ο στρατός θα άλλαζε στάση και ο Μαδούρο θα έφευγε. Πίστευαν ότι θα ήταν μια επιχείρηση 24 ωρών" ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε χθες ότι “το πνεύμα του λαού για να νικήσει την τυραννία παραμένει ζωντανό”

Ο σοσιαλιστής... διαιτολόγος και ανθρωπιστής

Ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ υποστήριξε ότι “το 90% του πληθυσμού της Βενεζουέλας ζει στη φτώχεια εξαιτίας του Νικολάς Μαδούρο, που κατέστρεψε το παραγωγικό σύστημα της χώρας”, εκτιμώντας ότι ο Μαδούρο “εγκαθίδρυσε μια αυθαίρετη τυραννία, όπου οι αντίπαλοι στερούνται τα πιο ελάχιστα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη ζωή”.
“Η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα είναι δυνατή, αλλά η διαδικασία είναι τόσο ευαίσθητη και επισφαλής όσο η υγεία των Βενεζουελάνων, που έχουν χάσει κατά μέσον όρο 11 κιλά” συμπλήρωσε ο αυτόκλητος... διαιτολόγος Γκονθάλεθ.
O πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας Μάριο Βιγιαροέλ κατήγγειλε ότι “καμία από τις πλευρές” δεν έχει έρθει σε επαφή με τον διεθνή οργανισμό για την είσοδο ή τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, ενισχύοντας στην πράξη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης Μαδούρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που επικαλείται η αντιπολίτευση έχει στόχο την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Ο Βιγιαροέλ τόνισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν συμμετέχει στην επιχείρηση μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα, “που μπορεί να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά”, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην οργάνωση της διανομής της εάν του ζητηθεί.
Επιπλέον ο Βιγιαροέλ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τι συμπεριλαμβάνει αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια ούτε πώς θα εισέλθει στη χώρα, γιατί κανείς δεν έχει ενημερώσει τον Ερυθρό Σταυρό, και ότι η οποιαδήποτε ανάμειξή του θα πρέπει να γίνει “με βάση τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας” που χαρακτηρίζουν τον Ερυθρό Σταυρό.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκεθ υπογράμμισε στα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης στο Καράκας ότι η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί την “πρόσβαση στα τρόφιμα” και την “ειρήνη”.

Ο Μπόλτον και η... αμερικανική βοήθεια

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον στο τέλος της συνεδρίασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών υπογράμμισε ότι 25 χώρες υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 100 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα, που θα διατεθεί απευθείας στα κέντρα συγκέντρωσης της βοήθειας που δημιουργήθηκαν στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, τη Βραζιλία και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.
Ο Κάρλος Βέκιο, ο “πρεσβευτής” του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η διανομή της βοήθειας θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου, έναν ακριβώς μήνα μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό σε “προσωρινό Πρόεδρο” της χώρας. Σημειώνεται ότι μόνο 16 από τα 34 μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας.
Στην επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας συμμετέχει και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια συναυλία στην Κολομβία για να "ενημερώσει" την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την κρίση και να συμβάλει στη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή "ανθρωπιστικής βοήθειας".
Ο δισεκατομμυριούχος "ανθρωπιστής" υποστήριξε ότι ανταποκρίθηκε σε αίτημα των ηγέτών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ότι η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας μέσω του Διαδικτύου.

Η μάχη των δικαστηρίων

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δρομολογήθηκαν οι νομικές διαδικασίες εναντίον των ατόμων που εμφανίστηκαν ως επικεφαλής της Citgo, της θυγατρικής στις ΗΠΑ της δημόσιας εταιρείας πετρελαιοειδών PDVSA, και όσων εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της Βενεζουέλας στο εξωτερικό με βάση τον διορισμό τους από τον “προσωρινό Πρόεδρο” ή τη Βουλή.
“Οι μόνοι διευθυντές της Citgo είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα στα γραφεία τους” τόνισε ο Σάαμπ εκτιμώντας ότι τα άτομα που διορίστηκαν από τη Βουλή, σε συνεργασία με τον Τζον Μπόλτον, διέπραξαν εγκλήματα, παραβίασαν το σύνταγμα και προσπαθούν να καταλάβουν τις δημόσιες αρχές.
“Ένας σφετεριστής, σε μια στιγμή ντελιρίου, αυτοανακηρύχθηκε [πρόεδρος] σε μια πλατεία διαβάζοντας ένα λευκό χαρτί. Κανένας από τους διορισμούς του δεν έχει νομική αξία”συμπλήρωσε ο Σάαμπ προειδοποιώντας ότι “θα ξεκινήσουμε έρευνες εναντίον των πολιτών που διορίστηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά ως διοικητικά στελέχη της PDVSA και της Citgo”.
Στη νέα διοίκηση της Citgo παραμένει ο Αμερικανός Ρικ Έσερ, ενώ η PDVSA ήθελε να αντικαταστήσει όλους τους Αμερικανούς που συμμετείχαν στη διοίκησή της Citgo στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ Αμερικανίδα δικαστικός ζήτησε από τον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες να καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια στους ιδιοκτήτες εταιρείας του Χιούστον, παρ όλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για την “απάτη” που αναφέρει, ενώ τον Δεκέμβριο του είχε ζητήσει να καταβάλει “μόλις” 472 εκατ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL