Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Το Unidos Podemos εγγύηση για την ήττα της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Unidos Podemos εγγύηση για την ήττα της Δεξιάς

Το Unidos Podemos αποτελεί την εγγύηση για την ήττα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στις εκλογές της 28ης Απριλίου στοχεύοντας στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Αριστεράς, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο σχολιάζοντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πέδρο Σάντσεθ οκτώ μήνες μετά τον σχηματισμό της μονοκομματικής του κυβέρνησης, που πέρασε 13 νόμους και 25 διατάγματα.

Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η φιλοσοσιαλιστική UGT, ζήτησαν από τον Σάντσεθ να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο πριν από τη διάλυση της Βουλής στις 5 Μαρτίου τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι “χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορώ να κυβερνήσω” αποδεχόμενος μια ήττα την οποία χρέωσε προφανώς και στα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας, τα οποία δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Τμήμα των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) υποστήριζε τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο, όπως και ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, ώστε να ολοκληρωθεί μια περίοδος εφαρμογής φιλολαϊκών διαταγμάτων για τη στήριξη των στρωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τη νομιμότητα και το έργο της κυβέρνησής του καθιστώντας σαφές ότι θα συνεχίσει το έργο του μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας της Βουλής, με την κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα δημοσίευσης διαταγμάτων.

Για τον Σάντσεθ “υπάρχουν κοινοβουλευτικές ήττες που αποτελούν κοινωνικές νίκες”, γιατί “οι πολίτες είδαν τον κοινωνικό προϋπολογισμό που κατέθεσε για “την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ελευθερίες, την πρόοδο, την αξιοπρέπεια της εργασίας, την ανάπτυξη, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις”.

Μοντέρο: Προειδοποιήσαμε τον Σάντσεθ και δικαιωθήκαμε

Η Ιρένε Μοντέρο του Unidos Podemos υπογράμμισε ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών “απέδειξε τα όρια της μοναχικής κυβέρνησης του Σάντσεθ. Τους το είχαμε πει και ο χρόνος μας δικαίωσε” εκτιμώντας ότι “η Ισπανία θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει. Για να μην επιστρέψει [η Δεξιά] και για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη ζωή του κόσμου”.

“Προετοιμαζόμαστε για να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε στις εκλογές” με τη συμμαχία του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και του Equo συμπλήρωσε η Μοντέρο, “για να εφαρμόσουμε πολιτικές που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, για να γίνει ο διάλογος πραγματικότητα, για να μην κυβερνούν τη χώρα οι αντιδραστικές δυνάμεις”.

“Είχαμε τον καλύτερο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ιστορία μας”, συμπλήρωσε η σύντροφος του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος δεν συμμετέχει στην πολιτική γιατί έχει άδεια πατρότητας και τον αντικαθιστά η... Μοντέρο.

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση του Σάντσεθ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos υπογράμμισε ότι “μια κυβέρνηση με μια πιο ευρεία κοινοβουλευτική βάση θα είχε μεγαλύτερη σταθερότητα, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην Ευρώπη και θα ήταν καλύτερα από μια μοναχική κυβέρνηση που αποδείχθηκε αδύναμη. Δεν κατάφερε να περάσει έναν καλό προϋπολογισμό και τελειώνει τη θητεία της με την κατάρρευση του διαλόγου με την Καταλωνια”.

Η Ιρένε Μοντέρο άσκησε σκληρή κριτική στα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας καταγγέλλοντας ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί έσπασαν την πλειοψηφία που έριξε τον Ραχόι και που "αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση για έναν έντιμο, ώριμο και πραγματικό διάλογο για την Καταλωνία".

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τη διεξαγωγή των εκλογών εκτιμώντας ότι “καταφέραμε να ρίξουμε τον Σάντσεθ, το Λαϊκό Κόμμα του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια”. Ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα συνέχισε τον διμέτωπο αγώνα του εναντίον του δεξιού "συμμάχου" του Κασάδο και του σοσιαλιστή Σάντσεθ υποστηρίζοντας ότι “τελείωσε η θητεία της Βουλής του Πέδρο Σάντσεθ και του Μαριάνο Ραχόι”.

Βουλευτές του Unidos Podemos και των συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους ότι οι πρόωρες εκλογές διευκολύνουν την στρατηγική της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς και ότι ο Σάντσεθ έκανε πίσω στον διάλογο με την Καταλωνία.

Η εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Έλσα Αρτάντι κάλεσε τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας να αποσπάσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ενδεχόμενο κοινής καθόδου τους στις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL