Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Στη "γαλέρα" οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη "γαλέρα" οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κόσμου

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα τελευταία νέα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο. Εν κατακλείδι επιβεβαιώνονται τα δυσοίωνα σενάρια για σημαντική οπισθοδρόμηση των συνθηκών και των προοπτικών της απασχόλησης ως αποτέλεσμα (ή με πρόσχημα;) της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μπορεί λοιπόν σήμερα το ποσοστό ανεργίας σε παγκόσμια κλίμακα να έχει επιστρέψει στο 5% και στα προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο η ποιότητα της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας χειροτερεύει. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κλείσιμο της μισθολογικής ψαλίδας και των άνισων ευκαιριών ανδρών - γυναικών κάθε άλλο παρά επιταχύνεται. Ακόμα και οι προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες της Δύσης δεν έχουν να επιδείξουν ουσιαστική πρόοδο σ’ αυτόν τον τομέα.

Οι αριθμοί από μόνοι τους ίσως δεν λένε και πολλά πράγματα για την κατάσταση: Άλλα 2 εκατ. εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά το 2018, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων παγκοσμίως να διαμορφώνεται στα 172 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 5%. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2017. Η ανεργία παγκοσμίως αναμένεται να πέσει στο 4,9% εφέτος και να παραμείνει εκεί έως το 2022.

Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι σε συμπληγάδες: Αφενός της μισθολογικής καθήλωσης -όσο κι αν οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες της αναιμικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας- όσο και της ελαστικής εργασίας. Η πιο συνταρακτική όσο και αποκαρδιωτική διαπίστωση της τελευταίας ετήσιας έκθεσης της ILO είναι η επέκταση της εργασιακής απορρύθμισης και η συνεπακόλουθη παγίωση μορφών ελαστικής εργασίας ακόμα και στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

"Γκρίζα ζώνη"

Ενδεικτικά, 2 δισ. άνθρωποι, ή το 61% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού απασχολείται σήμερα σε θέσεις που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» της αγοράς εργασίας, δηλαδή σε επισφαλείς δουλειές, με χαμηλές απολαβές και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πάνω από το μισό του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα απασχολείται σε τέτοιες θέσεις. Τα στοιχεία για τη λεγόμενη ανεπίσημη απασχόληση έδειξαν ότι αυτή αφορά περισσότερο τους άνδρες στις χώρες υψηλότερου εισοδήματος και αναλόγως περισσότερο τις γυναίκες στις φτωχότερες.

Συνολικά οι γυναίκες είναι πολύ δυσκολότερο να μπουν στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό φθάνει σήμερα μόλις στο 48% συγκριτικά με το 75% των ανδρών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσυπογράψει τους «Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ αυτών και της εξασφάλισης «αξιοπρεπούς εργασίας για όλους» έως το 2030. Πολύ απλά ο στόχος αυτός δεν είναι πια εφικτός, αναγνωρίζει η ILO.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανεργίας σε πολλές περιοχές του κόσμου και κερδίζουν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες όταν εργάζονται. Ακόμα και χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι σκανδιναβικές πασχίζουν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων, λέει η επικεφαλής ερευνών της Οργάνωσης Ντάμιαν Γκρίμσο. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στην αγορά εργασίας συρρικνώνεται καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότεροι και αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ οι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL