Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μετά το Brexit, η νεκρανάσταση (της Βρετανικής Αυτοκρατορίας)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το Brexit, η νεκρανάσταση (της Βρετανικής Αυτοκρατορίας)

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός σερ Νικ Κάρτερ προκάλεσε αίθηση όταν σε δημόσια ομιλία του υποστήριξε πως οι σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού και ψυχρής αντιπαράθεσης που έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο είναι παρόμοιες μ' εκείνες που επικρατούσαν πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν σταμάτησε όμως σ’ αυτό. Στην ομιλία του στο Royal United Services Institute (Rusi) -την αρχαιότερη, παγκοσμίως, δεξαμενή σκέψης για θέματα άμυνας και ασφάλειας- κατονόμασε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ως «εχθρικά» για τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο κράτη, που "απειλούν" την παγκόσμια ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

H χθεσινή ομιλία στο ίδιο ινστιτούτο και τα όσα υποστήριξε από το βήμα του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκέιβιν Ουίλιαμσον, δείχνουν πως η παραπάνω τοποθέτηση δεν αντιπροσώπευε μόνο την προσωπική γνώμη ενός ανώτατου αξιωματικού, αλλά και τις απόψεις του βρετανικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου, που με την ευκαιρία του Brexit ονειρεύεται την ανασύσταση της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ακούει να παιανίζει στ' αυτιά του ο αλήστου μνήμης ύμνος του "Britannia rule the waves" (Η Βρετανία διαφεντεύει τα κύματα).

Την ώρα που η χώρα είναι βυθισμένη στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σε ρόλο πολιτικού σχοινοβάτη να προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία στο «παρά πέντε» για τους όρους του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ικανοποιήσει και να κερδίσει την υποστήριξη των σκληρών Brexiteers του κόμματός της, οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί της καταφεύγουν στη ρητορική του μεγαλοϊδεατισμού και στις σοβινιστικές κορώνες για να στρέψουν αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης.

"Θανάσιμη ισχύς"

Αφού ολοκληρωθεί το Brexit, η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο, διακήρυξε ο Ουίλιαμσον. «Το Brexit μας οδήγησε σε μια καμπή, σε μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία μας. Μια στιγμή κατά την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή περιουσία μας, να ενδυναμώσουμε την θανάσιμη ισχύ μας και να αυξήσουμε το εκτόπισμά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. «Μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες, να αναθερμάνουμε παλιές και, το σημαντικότερο, να καταστήσουμε σαφές πως είμαστε η χώρα που θα δράσει όταν χρειάζεται. Και ένα έθνος στο οποίο μπορούν να στραφούν οι άνθρωποι όταν ο κόσμος χρειάζεται ηγεσία» συμπλήρωσε.

Με την ευκαιρία ανακοίνωσε και την πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, που θα αναπτυχθεί κατά σειρά στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό το προσεχές διάστημα μεταφέροντας δυο μοίρες μαχητικών F-35, μία της RAF και μία της USAF.

"Καθώς κοιτάζουμε τη ζωή πέρα από το Brexit, πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας να εξετάσουμε τον ρόλο του στρατού στη ζωή του έθνους. Η άμυνα ήταν πάντα το πιο ζωτικό και πρώτο καθήκον της κυβέρνησης. Αλλά τώρα έχουμε μια απαράμιλλη ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προβάλουμε και να μεγιστοποιήσουμε την επιρροή μας σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες και χρόνια" κατέληξε ο Ουίλιαμσον.

Πάντως, τα σχόλιά του δεν γλίτωσαν την κριτική και τον χλευασμό στα social media. Τα παρακάτω είναι τα πιο χαρακτηριστικά: «Αυτοί οι ηλίθιοι ζουν με την ψευδαίσθηση του μεγαλείου». «Η αυταπάτη του μεγαλείου... Φτωχό μικρό νησί», «Δεν έχετε πόρους, η αυτοκρατορία σας δεν υπάρχει. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλά ένα γέρικο, ξεδοντιάρικο λιοντάρι που αρνείται να αποδεχθεί την ανυπαρξία του». «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει πίστωση για να επισκευάσει ό,τι χάλασε η ίδια». «Πρέπει να ξυπνήσεις, δεν είμαστε πια παγκόσμια δύναμη, ονειρέψου όσο θέλεις, αλλά άσε μας ήσυχους». «Πάλι βιάγκρα πήρε ο Ουίλιαμσον»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL