Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Βενεζουέλα: Πιέσεις από την Ε.Ε. για ειρηνική και δημοκρατική λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Πιέσεις από την Ε.Ε. για ειρηνική και δημοκρατική λύση

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι αρνήθηκε πως υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών

Στην ειρηνική επίλυση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μέσω ελεύθερων εκλογών, καθώς και στην έγκαιρη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η τρέχουσα κρίση έφερε στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών-μελών να μιλήσουν με μία φωνή, ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 21 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. αναγνώρισαν μεμονωμένα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, που θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτές είναι: Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία και Βουλγαρία.

Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. επιχείρησε να βγάλει μια κοινή δήλωση επί του ζητήματος, την οποία όμως “μπλόκαρε” η Ιταλία, διαμαρτυρόμενη για την παρέμβαση της Ε.Ε. στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών.

Ωστόσο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι αρνήθηκε πως υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. να αναγνωρίζει κράτη ή θεσμούς εντός των κρατών. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της δεν αναγνώρισαν ποτέ ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι", ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για τη Βενεζουέλα σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. "Δεν συμμετείχαμε, κανείς από εμάς, στα εγκαίνια της δεύτερης θητείας του Μαδούρο στις 10 Ιανουαρίου και αναγνωρίζουμε ως νόμιμο θεσμό της χώρας την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι η κοινή μας θέση”, επισήμανε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι χώρες που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να αναγνωρίσουν τον Χ. Γκουαϊδό το έπραξαν με μοναδικό σκοπό να “αυξήσουν την πίεση” που ήδη ασκεί η Ε.Ε., μέσα και από την πρωτοβουλία της δημιουργίας της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Για την Ε.Ε. οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν βρίσκονται σε διαφορετική πολιτική γραμμή, απλώς παρουσιάζουν “μικρές διαφορές”. “Κανένας, πάντως, δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο”, υπογραμμίζει η ίδια πηγή. Όσο για τη μη υπογραφή της κοινής δήλωσης, ο εν λόγω αξιωματούχος υποστηρίζει ότι κάποιες χώρες ζήτησαν παραπάνω χρόνο, ενώ σχετικά με τη θέση της Ιταλίας σημειώνει πως δεν ήταν ξεκάθαρη, αμφισβητώντας και ότι υπάρχει τελικά “συγκεκριμένη θέση”.

Ωστόσο, ακόμα και η καθυστερημένη αναγνώριση του Χ. Γκουαϊδό ως μεταβατικού Προέδρου από κάποιες χώρες δείχνει για πολλούς ότι τελικά υπάρχουν όντως αμφιβολίες εντός της Ε.Ε. για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι αρμόδιο να εμπλακεί σε τέτοιου είδους εσωτερικές διαδικασίες θέτοντας προϋποθέσεις.

Η εν λόγω πτυχή φάνηκε να τέθηκε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, που συναντήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο υπό την προεδρία της Φ. Μογκερίνι και του Προέδρου της Ουρουγουάης, Ταβαρέ Βάσκες. Σε δηλώσεις της η Φ. Μογκερίνι πρόσφερε “διεθνείς εγγυήσεις” για ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές καθώς και αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Ο στόχος δεν είναι να καθιερώσουμε την άμεση διαμεσολάβηση και διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε όμως ότι μια διεθνής πρωτοβουλία είναι σημαντική για να συνοδεύσει μια ειρηνική και δημοκρατική έξοδο από την τρέχουσα κρίση μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι. Στον αντίποδα, σε κοινή ανακοίνωσή του με τη μεξικανή κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Ροντόλφ Νιν Νόβοα επισήμανε πως ζητώντας εκλογές “επιβάλλουμε όρους που δυσχεραίνουν τον διάλογο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL