Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Γαλλία - Ιταλία / Γαλλία - Ιταλία: Διπλωματική αντιπαράθεση για τη συνάντηση του Ντι Μάιο με τα "Γιλέκα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία - Ιταλία / Γαλλία - Ιταλία: Διπλωματική αντιπαράθεση για τη συνάντηση του Ντι Μάιο με τα "Γιλέκα"

Σε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση οδηγεί Γαλλία και Ιταλία η συνάντηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο με εκπροσώπους του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων". Έπειτα από αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε την άμεση ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από τη Ρώμη.

Στην ανακοίνωσή της η γαλλική κυβέρνηση καταγγέλλει τις "αβάσιμες επιθέσεις" και "κατηγορίες" που εξαπολύει συστηματικά εναντίον της τους τελευταίους μήνες η ιταλική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι πρόκειται για "κάτι που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".

Ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι απάντησε ότι είναι έτοιμος για διάλογο και να συναντήσει τον Πρόεδρο Μακρόν, "υπό τον όρο, όμως, το Παρίσι να ακούσει τα αιτήματα της Ρώμης". "Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρουν οι εριστικές προσεγγίσεις" συμπλήρωσε.

Και έσπευσε να θέσει τους ιταλικούς όρους. Η γαλλική αστυνομία πρέπει να σταματήσει να επαναπροωθεί στην Ιταλία μετανάστες, να σταματήσει να διεξάγει πολύωρους μεθοριακούς ελέγχους που μπλοκάρουν την κυκλοφορία στα σύνορα, ενώ η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει στις ιταλικές αρχές περίπου 15 πρώην μέλη ένοπλων οργανώσεων που έχουν καταφύγει στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

"Ο γαλλικός λαός είναι φίλος και σύμμαχός μας. Ο Πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε επανειλημμένα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, για πολιτικούς λόγους, ενόψει των ευρωεκλογών" τόνισε από την πλευρά του ο Ντι Μάιο. "Σε θέματα όπως το μεταναστευτικό η συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση είναι πάντα η ευρύτατη και είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βρεθούν λύσεις" σημείωσε επίσης.

Την Τρίτη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε "μια στάση" στη Γαλλία για να συναντηθεί με το ηγετικό στέλεχος των "Κίτρινων Γιλέκων" Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους του κινήματος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο "αέρας της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις" σχολίασε στη συνέχεια σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, έχουν κατηγορήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μια σειρά από ζητήματα με προεξάρχον το μεταναστευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL