Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Βενεζουέλα: Μπλοκάρει η επέμβαση, ξεμπλοκάρει η διπλωματία, με... Ρωσία, Κίνα, Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Μπλοκάρει η επέμβαση, ξεμπλοκάρει η διπλωματία, με... Ρωσία, Κίνα, Τουρκία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ένα άδειο βυτίο από ένα φορτηγό αυτοκίνητο και δύο μεγάλα κοντέινερ που έβαλε η αστυνομία της Βενεζουέλας φαίνεται ήταν αρκετά για να σταματήσουν πάνω στη μεθοριακή γέφυρα της Κούκουτα την ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε ο «προσωρινός πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χούαν Γκουαϊδό και προσέφεραν γενναιόδωρα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με τη συνεργασία της Κολομβίας και της Βραζιλίας, ενώ στην Διεθνή Ομάδα Επαφής που θα συνεδριάσει σήμερα στο Μοντεβίδεο θα συμμετέχει η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Εμπλοκή… στο όπλο της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Γκουαϊδό προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο την ανθρωπιστική βοήθεια και να εισβάλει στην χώρα με το αλεύρι, το ρύζι και τα φάρμακα που του δώρισαν οι ΗΠΑ, οι συμμαχικές τους χώρες και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ στο διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να χάνει πλέον… στα σημεία από τη στιγμή που έχει καταγγείλει τη Διεθνή Ομάδα Επαφής που θα συνεδριάσει σήμερα στο Μοντεβίδεο. Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια «θα πεθάνουν 250 με 300 χιλιάδες άνθρωποι».

«Θα πρέπει να φτιάξουν ένα τείχος και δεν θα εμποδίσουν να φθάσει η βοήθεια», τόνισε από την Κούκουτα ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φράνκλιν Ντουάρτε που είχε αναλάβει να συντονίσει την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας για λογαριασμό της Εθνικής Συνέλευσης (ΑΝ) που ελέγχει η αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατέστησε σαφές ότι θα μπλοκάρει τα σύνορα με τη Βραζιλία, που θα πρέπει να περάσει το δεύτερο τμήμα της βοήθειας, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα, με τον Γκουαϊδό να περιμένει το τρίτο μέρος της βοήθειας από «ένα κοντινό νησί της Καραϊβικής».  

Η Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος με κοινή τους ανακοίνωσε υπογράμμισαν ότι «δεν μπορούν να συμμετέχουν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα από την Κολομβία» εάν δεν υπάρχει πρώτα μια συμφωνία ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Η διευθύντρια της καθολικής Κάριτας της Βενεζουέλας Γιανέτ Μάρκες προειδοποίησε τους κατοίκους της χώρας ότι «δεν πρέπει να δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες με την ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι η βοήθεια που θα σταλεί δεν θα λύσει τα άμεσα προβλήματα της χώρας.

Οι ανθρωπιστές των ΗΠΑ και της Κολομβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, σε συνεργασία με την Ομάδα της Λίμα, που μετά από πιέσεις του Καναδά, απέκλεισε κατηγορηματικά να αναφερθεί στην ανάγκη χρήσης στρατιωτικής βίας. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει εδώ και αρκετές ημέρες της δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Βενεζουέλα με τη στήριξη στρατιωτικών. Ο Χολμς Τρουχίλιο, που αποκάλεσε «έγκλημα» τα εμπόδια στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, απέκλεισε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού της Κολομβίας και δήλωσε πως τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στην χώρα του θα περάσουν στην διαχείριση του Γκουαϊδό, «γιατί ξέρουμε πως χρησιμοποιούσε αυτό το ενεργητικό η δικτατορία» του Μαδούρο, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου με τον Πομπέο. Ο Χολμς Τρουχίγιο συναντήθηκε επίσης και με τον Σύμβουλο για Θέματα Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Για τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα «ο Χολμς Τρουχίγιο πήρε να πάρει διαταγές από τον Μπόλτον».

Σημειώνεται ότι στη Κολομβία δολοφονήθηκε χθες από παραστρατιωτικούς ο Έρικ Εσνοράλντο Βιέρα Πας, ένας ακόμη «κοινωνικός ηγέτης», όπως αποκαλούν τους πρωταγωνιστές των καθημερινών κοινωνικών αγώνων στην χώρα, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχουν δολοφονηθεί 17 ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής με Ρωσία, Κίνα και Τουρκία

Στο Μοντεβίδεο θα συνεδριάσει αύριο η Διεθνή Ομάδα Επαφής στην οποία εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Βολιβία και η Ουρουγουάη θα συμμετέχει τόσο η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία όσο η Ελβετία και η Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Διάσκεψης στο Μοντεβίδεο για πολιτική λύση στη Βενεζουέλα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του ΟΗΕ Στέφαν Ντουχάτιτς. Ο Γκουτιέρες βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των χωρών που διοργανώνουν τη Διεθνή Διάσκεψη, αλλά απέφυγε να στηρίξει άμεσα την πρωτοβουλία.

Στη Διεθνή Διάσκεψη είχαν δηλώσει συμμετοχή η ΕΕ, 8 ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Βρετανία, και 5 χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, το Μεξικό και η Ουρουγουάη.

Η Ιαπωνία ζήτησε την διοργάνωση προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα αποφεύγοντας να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ο οποίος από την πλευρά του ως πρόεδρος της βουλής (ΑΝ) ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι να στείλει αποστολή Ιταλών βουλευτών στη βουλή της Βενεζουέλας.

Οι «τρεις φάσεις» της Ευρώπης στη Διεθνή Ομάδα Επαφής

Στη Διεθνή Ομάδα Επαφής που θα συνεδριάσει αύριο στο Μοντεβίδεο θα συμμετάσχει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκαρίνι και 8 ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕ αποφάσισε ότι η Ομάδα θα πρέπει να έχει διάρκεια 90 ημερών για να εργαστεί σε ένα σχέδιο τριών φάσεων:

Στην πρώτη φάση θα διαμορφωθεί το κοινό πλαίσιο των χωρών που συμμετέχουν για την κατάσταση και την κρίση στη Βενεζουέλα για μια πολιτική λύση με αξιόπιστες εκλογές, όπως και την αναζήτηση νέων χωρών που θα συμμετέχουν στην Ομάδα.

Στη δεύτερη φάση η Ομάδα θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους πιο σημαντικούς εσωτερικούς παράγοντες της Βενεζουέλας για να δρομολογηθεί μια «αξιόπιστη πορεία», που θα οδηγήσει «στην άμεση διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ενώ παράλληλα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων η «απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων», να αναγνωριστεί ο ρόλος της Εθνικής Συνέλευσης, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, να φθάσει στην χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια, να δημιουργηθεί μια εξισορροπημένη Εκλογική Επιτροπή, να καταργηθεί κάθε απαγόρευση στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και να εργαστεί για να διευκολύνει την ενότητα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Στην τρίτη φάση η Ομάδα θα στηρίξει την πορεία της μετάβασης και θα συμβουλεύει όσους και όπου της το ζητήσουν.

Τραμπ: Στηρίζω την «ευγενή αναζήτηση της ελευθερίας» στη Βενεζουέλα

Από το βήμα της αμερικανικής βουλής ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνοντας την ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους» επιβεβαίωσε την στήριξή του στην «νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας» και τον Γκουαϊδό ως «νέο προσωρινό πρόεδρο», ενώ καταδικάζοντας τον Μαδούρο, που οδήγησε σε «κατάσταση εξαιρετικής φτώχειας» τον κόσμο, υπογράμμισε ότι στηρίζει «ευγενή αναζήτηση της ελευθερίας» του λαού της Βενεζουέλας.

Στο πολιτικό επίπεδο επτά πρώην υπουργοί του Ούγκο Τσέβες συναντήθηκαν με τον «πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης» Γκουαϊδό για να συζητήσουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του Γκουαϊδό να πλησιάσει τα μετριοπαθή τμήματα των «τσαβιστών».  Ο Γκουαϊδό πάντως δεν φαίνεται να θέλει άμεσα εκλογές, αφού προειδοποίησε τον Μαδούρο ότι εάν ανακοινώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα υποστεί μεγάλη ήττα, γνωρίζοντας ότι εδώ και μήνες ο Μαδούρο και η Εθνική Συνταγματική Συνέλευση (ANC), που ελέγχεται από τους σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους, συζητούν την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο οικονομικός και εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας συνεχίστηκε με άξονα την έρευνα του FBI εναντίον τράπεζας του Πούερτο Ρίκο ΒSJI και τους φόβους ότι σχετίζεται με αξιωματούχους του Μαδούρο, ενώ οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και στις Παρθένες Νήσους.  

Η δημόσια εταιρεία πετρελαίου PDVSA στοχεύει να κατευθύνει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη και την Ασία, για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΠΕΚ Ρόνι Ρομέρο.

Ο διοικητής του στρατού Ρεμίγιο Θεβάγιος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την χώρα και πως «σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα».

Η Ρωσία πάντως κατέστησε σαφές ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα στον αμυντικό τομέα, όπως και με το Περού και τη Βραζιλία, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Σχουγκάεφ, ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Τεχνικής και Στρατιωτικής Συνεργίας.

Στο αεροδρόμιο του Καράκας βρέθηκε ποσότητα όπλων, πυρομαχικών, διόπτρες, και στρατιωτικού εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, που πιθανώς προέρχονταν από το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL