Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Βενεζουέλα: Πάπας και Μεξικό για διαμεσολάβηση - Γκουαϊδό και Μπόλτον για ανθρωπιστική... εισβολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Πάπας και Μεξικό για διαμεσολάβηση - Γκουαϊδό και Μπόλτον για ανθρωπιστική... εισβολή

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πάπας, το Μεξικό και η Ουρουγουάη στοιχηματίζουν στην ειρήνη και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ζητώντας από τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι, ενώ ο “προσωρινός πρόεδρος” Χουάν Γκουαϊδό, οι ΗΠΑ και τα γεράκια της Ουάσιγκτον και της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής στοιχηματίζουν στην κλιμακωτή μετωπική σύγκρουση, που ευτυχώς περνά σήμερα μόνο από την οργάνωση μιας εισβολής... ανθρωπιστικής βοήθειας ως πολιτικού όπλου για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής των χωρών της ΕΕ και της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη στο Μοντεβίδεο, ενώ ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μαζί με τις ΗΠΑ την ανθρωπιστική βοήθεια ως πολιτικό όπλο για να ανατρέψουν τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Ο Γκουαϊδό απέρριψε κατηγορηματικά κάθε διάλογο και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας Επαφής γιατί “το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο” και θα πρέπει “να σταματήσει ο σφετερισμός” της εξουσίας, “να έχουμε μία μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές”, γιατί “δεν θα πέσουμε στην παγίδα του ψεύτικου διαλόγου”.

Ο Γκουαϊδό μάλιστα κατήγγειλε ότι ο Μαδούρο θα βγάλει 1 με 1,2 δισ. από την χώρα και θα τα μεταφέρει στην Ουρουγουάη, για να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης που θα φιλοξενήσει την διεθνή διάσκεψη στο Μοντεβίδεο, ενώ την ίδια στιγμή με τα 20 εκατ. δολάρια της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ και τα 23 εκατ. ευρώ αυτής του Καναδά συγκάλεσε διεθνή διάσκεψη στις 14 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον στην έδρα της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, ιδιωτικών εταιρειών και την κοινωνία των πολιτών. Ο “πρεσβευτής” του Γκουαϊδό στην Ουάσιγκτον, ο Κάρλος Βέκιο, έχει προσκληθεί σήμερα στην ετήσια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική βουλή για την “Κατάσταση της Ένωσης”.

Ο Πάπας... διαμεσολαβητής;

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι το Βατικανό είναι διατεθειμένο να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην Βενεζουέλα με την προϋπόθεση ότι “την διαμεσολάβηση θα την ζητήσουν και οι δύο πλευρές”, εκτιμώντας ότι πρώτα “θα πρέπει να γίνουν προκαταρκτικά βήματα σε μια προσπάθεια οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά”.

Ο Ιταλο-αργεντινός Πάπας, από το αεροσκάφος της επιστροφής από τον Παναμά, επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο του απέστειλε επιστολή, ωστόσο τόνισε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.

Η αριστερή κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπρες Λαβραδόρ επιμένει στην ουδετερότητά της για να παίξει έναν πραγματικά και ουσιαστικό διαπραγματευτικό ρόλο για την ειρήνη στη Βενεζουέλα, δεδομένου ότι μαζί με την Ουρουγουάη πρότειναν τη διεθνή διάσκεψη στο Μοντεβίδεο, αποτελώντας δύο χώρες που απέφυγαν να τοποθετηθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. “Δεν υπερασπιζόμαστε τον Μαδούρο, ούτε το καθεστώς του, ούτε λαμβάνουμε πολιτική θέση, θέλουμε να υπάρξει διάλογος”, τόνισε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ, εκτιμώντας ότι “ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

Τζον Μπόλτον: Ο ανθρωπιστής... εισβολέας

Ο Σύμβουλος για Θέματα Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι “οι ΗΠΑ αρχίζουν να στέλνουν πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα”, εκτιμώντας ότι “έφθασε η ώρα να βγει από τη μέση ο Μαδούρο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από την Ομάδα της Λίμα να βοηθήσουν όλοι μαζί για να φθάσει η βοήθεια “μέσα και έξω από την χώρα” καλώντας επίσης τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας να στηρίζουν τον Γκουαϊδό. Η αντιπολίτευση που ελέγχει τη βουλή δημιουργήσει μια εκλογική επιτροπή για την διοργάνωση των επόμενων προεδρικών εκλογών στοχεύοντας και στη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει πολιτικά την καθολική Κάριτας και τον Ερυθρό Σταυρό στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μαδούρο κατήγγειλε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που αποτρέπουν την αγορά τροφίμων και φαρμάκων για την χώρα, και το γεγονός ότι έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας για να εμποδίσουν την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας να φροντίσει για τον ανεφοδιασμό της χώρας σε τρόφιμα και φάρμακα. “Εάν θέλουν να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα ας καταργήσουν το μπλόκο, να απελευθερώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η Βενεζουέλα θα προχωρήσει μόνη της μπροστά”, τόνισε ο Μαδούρο αναφέροντας την περίπτωση της Κόστα Ρίκα που οι ΗΠΑ άφησαν χωρίς βοήθεια μετά από μια τροπική καταιγίδα.

Μαθήματα ιστορίας και βοηθείας από το... Διεθνές Φιλόπτωχο Ταμείο

Το ΔΝΤ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα “έχει ανάγκη μια γενναία εξωτερική στήριξη” για να ανακάμψει “από την καταστροφική οικονομική και ανθρωπιστική κρίση”, όπως τόνισε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, υπογραμμίζοντας ότι “χρειαζόμαστε μαθήματα από την ιστορία” και πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δρομολογήσει “ένα υποθετικό πρόγραμμα για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας”. Το ΔΝΤ πάντως δεν αναγνώρισε τον Γκουαϊδό.

Ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πόλεις κοντά στο Μαρακάι τόνισε ότι θα συγκεντρωθούν 10 εκατομμύρια υπογραφές “για να τις στείλουμε στο Λευκό Οίκο, απορρίπτοντας την επέμβαση”, απορρίπτοντας να δεχθεί διεθνή βοήθεια, που αποτελεί “ένα κακό και φθηνό σόου”. “Με ατό το σόου της ανθρωπιστικής βοήθειας θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι η Βενεζουέλα δεν μπορεί. Η Βενεζουέλα δεν ζητιανεύει από κανένα. Η Βενεζουέλα μπορεί. Θέλουν να ταπεινώσουν τον λαό της Βενεζουέλας”, προειδοποίησε ο Μαδούρο καθιστώντας σαφές ότι “δεν θα μπει κανείς ξένος στρατιώτης”, καταγγέλλοντας τον “ψυχολογικό πόλεμο” από τα κοινωνικά δίκτυα για εισβολή από την Κολομβία στα σύνορα με την Κούκουτα, τη Βραζιλία και ένα νησί κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.

Η Καθολική Εκκλησία της Βενεζουέλας (CEV), η Σύνοδος Θρησκευόμενων και Θρησκειών (Conver) και το Εθνικό Συμβούλιο Κοσμικών της χώρας (CLN) ζήτησαν με κοινό ανακοινωθέν τους μια “ειρηνική μετάβαση”, την “ανάκτηση του κράτους δικαίου” και τις απαραίτητες άδειες για να διαθέσουν ανθρωπιστική βοήθεια καλώντας τους πολίτες “να εργαστούν για την ενότητα... αποφεύγοντας μια αιματοχυσία, όπως είπε σωστά ο Πάπας Φραγκίσκος”.

Η ΜΚΟ “Δημόσιος Χώρος” κατήγγειλε ότι από την Κυριακή ξεκίνησε απεργία πείνας ο Γερμανός δημοσιογράφος Μπίλι Σιξ, που κρατείται από το Νοέμβριο για εξέγερση, κατασκοπεία και παραβίαση ζωνών ασφαλείας.

Γκουαϊδό προς Ντι Μπατίστα: Έχεις... άγνοια

H ιταλική κυβέρνηση μετά από τις διενέξεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας υπαναχώρησε σχετικά από την προηγούμενη ουδετερότητά της υπογραμμίζοντας ότι “η Iταλία στηρίζει την επιθυμία του λαού της Βενεζουέλας να προκηρυχθούν το γρηγορότερο δυνατό νέες, διαφανείς και ελεύθερες προεδρικές εκλογές, μέσω μιας ειρηνικής και δημοκρατικής διαδικασίας, με σεβασμό στην αρχή της αυτοδιάθεσης” και ότι “θα λάβει ενεργά μέρος στις εργασίες της Ομάδας Επαφής”, εκτιμώντας ότι “επείγει μια άμεση παρέμβαση για να δοθεί ανακούφιση στον πληθυσμό που υποφέρει και για να μπορέσουν να φτάσουν στην χώρα οι ανθρωπιστικές βοήθειες” προειδοποιώντας ότι “πρέπει να τύχει εγγύησης η ασφάλεια των πολιτών, απέχοντας από κάθε μορφή βίας”. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό τόνισε από τις σελίδες της “La Repubblica” ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κ5Α Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα έχει “άγνοια”, αποκαλύπτοντας όμως ότι “μιλάω τακτικά με τον Σαλβίνι”.

Οι ξένες αντιδράσεις

Στο θέατρο του παραλόγου η Ομάδα της Λίμα κάλεσε τον στρατό ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό ζητώντας παράλληλα μια κυβερνητική αλλαγή “χωρίς χρήση βίας”, ενώ ο Μαδούρο απάντησε ότι στη “Βενεζουέλα δεν θα μπει κανένας στρατιώτης εισβολέας” χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της “αηδιαστική και γελοία”.

Νέες εντάσεις με τον Μαδούρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης των ανταρτών των FARC που σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο είχε σχέσεις με τον “δικτάτορα της Βενεζουέλας”, χωρίς να προσφέρει κανένα στοιχείο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιφρονεί τη δημοκρατία. “Ξέρουμε τώρα τι είναι η ΕΕ... Από τη μια πλευρά μιλάτε για εκλογές και για δημοκρατία και μετά, με τη βία και την πανουργία, θα ανατρέψετε μια κυβέρνηση”, τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

Η Σερβία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της στάσης απέναντι στην Βενεζουέλα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, όταν ρωτήθηκε από το Sputnik, αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΠΓΔΜ και της Κροατίας και θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL