Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ε.Ε. προς Λονδίνο: / Ε.Ε. προς Λονδίνο: Η συμφωνία για το Brexit δεν αλλάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε. προς Λονδίνο: / Ε.Ε. προς Λονδίνο: Η συμφωνία για το Brexit δεν αλλάζει

Ανυποχώρητες δηλώνουν οι Βρυξέλλες μπροστά στην πρόθεση των Βρετανών να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για το Brexit και συγκεκριμένα τη ρήτρα που αφορά την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σε συνέχεια της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε εντολή από την πλειοψηφία των βουλευτών να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να αναζητήσει “εναλλακτικές ρυθμίσεις” προκειμένου να αντικατασταθεί το λεγόμενο “backstop”, δηλαδή η “δικλείδα ασφαλείας” που θα κρατούσε τη Βρετανία εντός της τελωνειακής ένωσης επ’ αόριστον και μέχρι να βρεθεί άλλη λύση προκειμένου να μην υπάρξουν σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, η απάντηση της Ε.Ε. είναι σαφής και αρνητική. Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το “αποτέλεσμα” των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η “μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία” τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της Ευρωβουλής, ενώ προειδοποίησε ότι μετά την ψηφοφορία “ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυξημένος”. “Το είπαμε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η ψηφοφορία αυτή δεν αλλάζει κάτι” τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια “δικλείδα ασφαλείας” απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει “ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί”, αλλά “δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της” εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε ότι οι βουλευτές μπορεί να υποστήριξαν την αντικατάσταση του “backstop” με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”, ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτές δεν έχουν διευκρινιστεί. Αναφέρθηκε επίσης και στην έγκριση της τροπολογίας για την αποφυγή της εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι αν και η Ε.Ε. συμμερίζεται τη βούληση της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κίνδυνος αυτός δεν έχει απομακρυνθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL