Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ο πόλεμος των 5G
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος των 5G

Μια νέα "κούρσα των εξοπλισμών" βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια κούρσα, μέχρι στιγμής, σχετικά αθέατη, με επίκεντρο όχι τα πυρηνικά όπλα αλλά την τελευταία γενιά υψηλής τεχνολογίας που θα εξασφαλίσει την κυριαρχία στο Διαδίκτυο.

Την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη των αμερικανικών αρχών με την κινεζική Huawei, τη μεγαλύτερη πλέον τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στον κόσμο. Ο κινεζικός μεγιστάνας αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες για τραπεζική απάτη, παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης και βιομηχανική κατασκοπία που είχαν απαγγείλει εναντίον του λίγες ώρες νωρίτερα οι αμερικανικές αρχές.

Το κατηγορητήριο σε βάρος της Huawei αναφέρει ότι η κινεζική εταιρεία παραπλάνησε τις ΗΠΑ και το διεθνές τραπεζικό σύστημα για τις σχέσεις της με δύο θυγατρικές εταιρείες που είχαν οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν. Η εταιρεία κατηγορείται επίσης ότι έκλεψε τεχνολογία από την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών T-Mobile.

"Παραδόξως", η απαγγελία των κατηγοριών συνέπεσε με την έναρξη, σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενός ακόμη γύρου αμερικανοκινεζικών εμπορικών συνομιλιών. Παρ’ όλους τους ισχυρισμούς ότι η κίνηση σε βάρος της Huawei δεν συνδέεται με αυτές, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον προσέρχεται στις συνομιλίες αποφασισμένη να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δύο πλευρές να συλλαμβάνουν πλέον "ομήρους" - με προεξάρχουσα ανάμεσα τους την οικονομική διευθύντρια της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, που κρατείται εδώ και ένα μήνα στον Καναδά αναμένοντας την έκδοσή της στις ΗΠΑ.

Γιατί όμως ειδικά η Huwei να θεωρείται τόσο απειλητική; Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “New York Times” δίνει μια αρκετά κατατοπιστική απάντηση. "Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδοθεί σε μια υπόγεια, συχνά απειλητική, παγκόσμια εκστρατεία με στόχο να αποτρέψουν τη Ηuawei και άλλες κινεζικές εταιρείες από το να συμμετάσχουν στην πιο δραματική αναμόρφωση των υποδομών για τον έλεγχο του Ίντερνετ από την εμφάνισή του" σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αναλύεται επίσης η λογική πίσω από την εκστρατεία. Η κυβέρνηση Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα, είναι πεπεισμένη ότι έχει αρχίσει μια νέα "κούρσα εξοπλισμών" με αντικείμενο την τεχνολογία. "Σε μια εποχή όπου τα πιο ισχυρά όπλα, αν εξαιρέσουμε τα πυρηνικά, ελέγχονται από το Διαδίκτυο, η χώρα που θα κυριαρχήσει στα δίκτυα 5G θα κερδίσει ένα οικονομικό, στρατιωτικό και πληροφοριακό πλεονέκτημα για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα" σημειώνεται.

Και η κυβέρνηση Τραμπ, γνωστή για τον μανιχαϊστικό τρόπο σκέψης της, φέρεται να έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: "Η δυναμική των δικτύων 5G (σ.σ.: δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας νέας γενιάς με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητας σύνδεσης) κάνει τον Λευκό Οίκο να πιστεύει ότι θα υπάρξει μόνο ένας νικητής στην κούρσα και ότι ο χαμένος θα περιθωριοποιηθεί".

Είναι μια συλλογιστική που εξηγεί την επιθετικότητα απέναντι στην Κίνα, επιθετικότητα που αποκαλύπτει όχι μόνο η ρητορική Τραμπ αλλά και ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος σε βάρος της Κίνας. Τις κατηγορίες σε βάρος της Huawei δεν απέφυγε να σχολιάσει ούτε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι χαρακτηρίζοντας την κινεζική εταιρεία ως "απειλή για την ελεύθερη και δίκαιη παγκόσμια αγορά".

Λίγες μέρες νωρίτερα, την ίδια κατηγορία είχε απευθύνει από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε τον Τραμπ για υποχωρητικότητα απέναντι στο Πεκίνο καλώντας τον να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα εναντίων των κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Πόσο πιο σκληρών άραγε; Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας συνελήφθη στον Καναδά τέσσερις μόλις μήνες από τη στιγμή που η Huawei ξεπέρασε την αμερικανική Apple στη λίστα με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές "έξυπνων" συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL