Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Θεσμική εκτροπή στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσμική εκτροπή στη Βενεζουέλα

Μετά τη Νότια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα ήρθε να διχάσει χθες και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθεια ομάδας χωρών να πετύχουν την αναγνώριση του ηγέτη της ντόπιας αντιπολίτευσης ως "νόμιμου Προέδρου" δεν απέδωσε, ωστόσο, καρπούς, με την ευρωπαική απάντηση να περιορίζεται προς στιγμήν στην έκκληση για προκήρυξη εκλογών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φάνηκε να συνοψίζει τη στάση των 28 χωρών τονίζοντας ότι η φωνή του βενεζουελάνικου λαού "δεν μπορεί να αγνοηθεί" και ότι είναι απαραίτητη η προκήρυξη "ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών" στη χώρα. Απέφυγε όμως να δώσει οποιαδήποτε προθεσμία για τη διεξαγωγή τους, να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση Μαδούρο ή να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας, όπως έκαναν τρεις μέρες νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πολιτικοί σύμμαχοί του στη Νότια Αμερική.

Η ευθυγράμμιση με την πραξικοπηματική κίνηση της Ουάσιγκτον αποφεύχθηκε έτσι, χωρίς παρ' όλα αυτά να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μελλοντικής σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης αν η κυβέρνηση του Καράκας δεν ανταποκριθεί στο αίτημα για εκλογές.

Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε ήδη να πιέζει το Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να υποστηρίζει χθες ότι ο Μαδούρο δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας από τη στιγμή που "οι εκλογές με τις οποίες ανανεώθηκε η θητεία του δεν ήταν δίκαιες".

"Η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας" τόνισε λίγο αργότερα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας "παράνομες" τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Χαιρέτησε το "κουράγιο των εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους", αλλά απέφυγε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως Πρόεδρο.

Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως αν ο Μαδούρο "δεν οργανώσει σύντομα ελεύθερες, δίκαιες εκλογές, τότε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μεταβατικός Πρόεδρος και να προκηρύξει εκείνος εκλογές".

Με την Ουάσιγκτον έδειξε να ευθυγραμμίζεται η Βρετανία του Brexit, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζέρεμι Χαντ να σημειώνει ότι ο Γκουαϊδό είναι "ο σωστός άνθρωπος να πάει τη Βενεζουέλα μπροστά" και να εκφάζει τη βρετανική υποστήριξη στην προσπάθεια των ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλίας και Αργεντινής "να πετύχουν αυτό τον στόχο".

Στην αντιπέρα όχθη, η Ρωσία -που μαζί με την Κίνα και τις λατινοαμερικάνικες χώρες Μεξικό, Βολιβία, Νικαράγουα και Κούβα στηρίζουν σθεναρά τον Μαδούρο- προσφέρθηκε χθες να μεσολαβήσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

Τόσο η έναρξη διαπραγματεύσεων όσο και οι εκλογές μοιάζουν πάντως αδύνατες όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της χώρας, με τους τελευταίους απολογισμούς να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών του τελευταίου τετραημέρου σε 26. Ως συνέπεια, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η άμεση προκήρυξη εκλογών δεν φαίνεται πιθανή και για έναν επιπλέον λόγο. Η βενεζουελάνικη Δικαιοσύνη δεν στήριξε με κανέναν τρόπο την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό σε "μεταβατικό Πρόεδρο", ενώ ο στρατός αρνήθηκε την έκκλησή του για υποστήριξη, μένοντας πιστός στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Βασικό στήριγμα της δεξιάς αντιπολίτευσης μένουν έτσι οι πιέσεις από το εξωτερικό.

Τις πιέσεις αυτές προσπάθησε να κλιμακώσει χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα και διατάσσοντας την εκκένωση του μη απολύτως αναγκαίου προσωπικού από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Η κυβέρνηση του Καράκας, που συνεχίζει να καταγγέλλει την Ουάσιγκτον ως ηθικό αυτουργό του επιχειρούμενου πραξικοπήματος, ανταπέδωσε κλείνοντας τις δικές της διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Μαδούρο ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Μεξικού και της Ουρουγουάης για την έναρξη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί, καθώς δεν συντρέχουν "συνταγματικοί λόγοι". "Η κυβέρνηση της οποίας προΐσταμαι θα συνεχίσει να κυβερνά" τόνισε δηλώνοντας "προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες".

Την παρέμβαση της Ουάσιγκτον να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάζουν, τέλος, με ανοιχτή επιστολή τους εβδομήντα Αμερικανοί διανοητές και ακτιβιστές με επικεφαλής τον Νόαμ Τσόμσκι. Οι ΗΠΑ δεν έχουν μάθει το παραμικρό από τις πρόσφατες επεμβάσεις τους σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη όπως και από την παλαιότερη τακτική τους να σπέρνουν δικτατορικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, σημειώνουν στην επιστολή τους, που χαρακτηρίζει επίσης παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο της αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL