Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Πραξικοπηματική παρέμβαση Τραμπ στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πραξικοπηματική παρέμβαση Τραμπ στη Βενεζουέλα

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο της Ουάσιγκτον για "αλλαγή καθεστώτος" στη Βενεζουέλα. Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακηρύχθηκε χθες, εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σε "μεταβατικό Πρόεδρο" με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ να τον αναγνωρίζει αμέσως ως νέο νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει πως "οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την απόλυτη οικονομική και διπλωματική ισχύ τους για την επαναφορά της δημοκρατίας" στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζει "παράνομη" την κυβέρνηση Μαδούρο και παροτρύνει και άλλες κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τον Γκουάιντο ως πρόεδρο. Ο πρώτος που έδειξε να ανταποκρίνεται ήταν ο Καναδάς, κυβερνητικός αξιωματούχος του οποίου τόνισε ότι και η Οττάβα έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει τον Γκουάιντο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Οι κινήσεις αυτές συνέπεσαν, διόλου συμπτωματικά, με την έναρξη ακόμη ενός γύρου κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης στα προάστια του Καράκας, συγκρούσεις που μέχρι χθες το βράδυ είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το έδαφος για την κίνηση της Ουάσιγκτον είχε προετοιμάσει με άρθρο του στην εφημερίδα "Wall Street Journal" o Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Όπως σημείωνε εκεί, οι ΗΠΑ "εκφράζουν τη σθεναρή τους υποστήριξη προς το Κοινοβούλιο και τον κ. Γκουαΐδο". Παράλληλα υποστήριζε ότι ο Πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο "δεν έχει καμία νομιμοποίηση" και "πρέπει να φύγει".

"Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται με αποφασιστικότητα στον λαό της Βενεζουέλας, που επιθυμεί να ανακτήσει την ελευθερία του από τον δικτάτορα Νίκολας Μαδούρο" σημείωνε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας ο Γκουαΐδο κάλεσε τον στρατό να αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Μαδούρο "σφετεριστή της εξουσίας" και εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει ο ίδιος την Προεδρία μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ζήτησε από την εισαγγελία του Καράκας να διερευνήσει αν ο Γκουαΐδο θα πρέπει να διωχθεί ποινικά για την πρότασή του να ανακηρυχθεί "προσωρινός Πρόεδρος" της χώρας μέχρι τις εκλογές.

Μιλώντας σε στρατιώτες τη Δευτέρα, ο Γκουαΐδο υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους αρνηθούν να εκτελέσουν τις εντολές της κυβέρνησης. "Δεν σας ζητάμε να κάνετε πραξικόπημα, δεν σας ζητάμε να πυροβολήσετε. Σας ζητάμε μόνο να μην πυροβολείτε εμάς" τόνισε. Η ομιλία συνέπεσε με την προσπάθεια 27 εθνοφρουρών να πάρουν τον οπλισμό από στρατόπεδο του Καράκας. Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να υποβαθμίσει το περιστατικό.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είχε προαναγγείλει νέο γύρο κινητοποιήσεων μετά την ορκωμοσία του Νίκολας Μαδούρο για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις αρχές του μήνα. Ο Μαδούρο επανεξελέγη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου σε μια διαδικασία την οποία επέλεξε να μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση. O νέος κύκλος πολιτικής αναταραχής ανοίγει καθώς η χώρα ζει μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, μια κρίση που ήδη έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και σε σοβαρές ελλείψεις σε είδη διατροφής και φάρμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL