Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε για τη φορολόγηση των πλουσίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε για τη φορολόγηση των πλουσίων

Η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και κυρίως των μεγιστάνων της σύγχρονης τεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής που ασκήθηκε στο Φόρουμ του Νταβός από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Oxfam και η Attac. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η κριτική απορρίφθηκε μετα πολλών επαίνων από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

"Να αυξήσουμε τους φόρους των πιο πλούσιων; Για μένα, η παιδεία αποτελεί καλύτερη επιλογή" εξήγησε ο οικονομολόγος Ναριμάν Μπεραβές υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα επέτρεπε στους "λιγότερο εξειδικευμένους εργαζόμενους, που έχουν περιθωριοποιηθεί από την παγκοσμιοποίηση, να επαναπροσανατολιστούν".

"Οι κληρονόμοι θα πρέπει να φορολογούνται. Θέλουμε όμως άραγε να αποθαρρύνουμε αυτούς που δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, όπως ο Τζεφ Μπέζος;"συνέχισε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας το θέμα της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου ως ιδιαίτερα "περίπλοκο".

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος της Google Ρουθ Πόρατ, η οποία συμμετέχει επίσης στη διάσκεψη του Νταβός. "Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της φορολόγησης, είμαστε πολύ ειλικρινείς: υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ" τόνισε στη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού, παραπέμποντας έτσι τη συζήτηση αλλού.

"Ας έχουμε μια προσέγγιση βιώσιμη με φορολόγηση στους κόλπους των χωρών του ΟΟΣΑ. Θα συμφωνούσαμε πλήρως" συνέχισε δίχως να αναφερθεί στις δυσκολίες που συναντούν τα τελευταία χρόνια οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου οργανισμού.

Την ίδια υποκρισία και αδιαφορία έδειξαν οι οικονομικά ισχυροί και σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί το αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αναμένεται φέτος να σημειωθεί νέο ρεκόρ πτήσεων ιδιωτικών τζετ προς το θέρετρο των Άλπεων. Η εταιρεία ναύλωσης Air Charter Service (ACS) υπολόγισε τις φετινές πτήσεις σε 1.500, διακόσιες δηλαδή περισσότερες από πέρσι.

Μάλιστα, αφού φτάσουν σε αεροδρόμια όπως της Ζυρίχης, σε απόσταση δύο ωρών με το τρένο, οι επιβάτες των ιδιωτικών πτήσεων συνεχίζουν το ταξίδι τους με ελικόπτερο, για να κερδίσουν χρόνο. "Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να τους ξεπερνούν οι άλλοι" σημείωσε ο εκπρόσωπος της ACS K. Κρίστι.

Στο Φόρουμ του Νταβός μίλησε χθες και ο ακροδεξιός νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος καθησύχασε τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι "η Αριστερά δεν θα επιβληθεί" ποτέ στη Λατινική Αμερική. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου υποσχέθηκε να "ανοίξει" την οικονομία της Βραζιλίας στο ξένο κεφάλαιο, να μειώσει και να "απλοποιήσει" τους φόρους, να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι περιβάλλον και προσπάθειες ανάπτυξης "πρέπει να προχωρούν χέρι - χέρι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL