Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Σε εξέλιξη ο "εμφύλιος" στο Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη ο "εμφύλιος" στο Podemos

Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν και η Άντα Κολάου ανέλαβαν τον ρόλο του “πυροσβέστη” στον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε στο Podemos η διαγραφή του Ινίχο Ερεχόν γιατί προσχώρησε στο τοπικό σχήμα της δημάρχου της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα χωρίς να ενημερώσει το κόμμα του και τους συμμάχους του της Ενωμένης Αριστεράς, ενώ η δεύτερη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντριάνα Λάστρα τόνισε ότι “οι πόρτες του κόμματος είναι ανοικτές για όσους αισθάνονται κοντά στη Σοσιαλδημοκρατία και τις κοινωνίες για την εφαρμογή πολιτικών της Αριστεράς”.

“Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για τον κόσμο και όχι μεταξύ μας... πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διώξουμε το Λαϊκό Κόμμα από την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης” τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου ζητώντας από την ηγεσία του Podemos να διευκολύνει τη δημιουργία του ψηφοδελτίου της για την επανεκλογή της δεδομένου ότι το τοπικό Podem ζήτησε από τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές.

Γκαρθόν: Όχι στις διασπάσεις

Ο συντονιστής της Ε.Α. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν προειδοποίησε ότι “όταν η Άκρα Δεξιά ενισχύεται, το σημαντικό για μας είναι η διεύρυνση, όχι η διάσπαση” εκτιμώντας ότι η αποχώρηση του Ερεχόν μοιάζει με αυτή του πρώην συντονιστή της Ε.Α. Γκασπάρ Γιαμαθάρες, καθώς κατά τον ίδιο “είναι δύο αρκετά ίδιες διαδικασίες".

"Δεν μπορείς να είσαι την ίδια στιγμή σε δύο κόμματα. Ο Ερεχόν κάνει λάθος... του έχω μεγάλη εκτίμηση ως διανοούμενου, αλλά έκανε λάθος” συνέχισε ο Γκαρθόν ζητώντας τον “σεβασμό” της απόφασής του και καλώντας παράλληλα την Αριστερά “να δείξει ευθύνη για να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα”.

“Δεν του τραβάμε το χαλί κάτω απ' τα πόδια” είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα του “θα μείνει στο περιθώριο της εσωτερικής διαμάχης σε έναν σύμμαχό μας του οποίου η πορεία επηρεάζει όλη την Αριστερά".

"Πρέπει να μιλήσουμε ως ώριμα άτομα για να είμαστε ικανοί να φρενάρουμε τη ριζοσπαστική Ακροδεξιά... Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να είμαστε ενωμένοι” είπε ο Γκαρθόν.

“Δεν βάζουμε βέτο σε κανέναν” τόνισε η Σολ Σάντσεθ, το στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς που πήρε την έδρα του Ερεχόν στη Βουλή, εκτιμώντας ότι “θα πρέπει να δουλέψουμε για μια υποψηφιότητα της Αριστεράς το δυνατότερο ανοικτή” ξεκινώντας από το Podemos και χωρίς να αποκλειστεί το “Περισσότερη Μαδρίτη” του Ερεχόν και της Καρμένα, γιατί η ενότητα της Αριστεράς αποτρέπει “τον ατομικισμό των λαϊκών και εργατικών τάξεων”.

Στην εκτόνωση της έντασης βοήθησε και η αυτοκριτική του Πάμπλο Ετσενίκε, του οργανωτικού γραμματέα του Podemos, που ζήτησε τόσο προσωπικά όσο και δημόσια "συγγνώμη" για τις δηλώσεις του εναντίον του Ερεχόν. Αναφερόμενος στην έδρα του τελευταίου στη Βουλή τόνισε ότι “εγώ θα έδινα την παραίτησή μου, αλλά αυτός από κάτι πρέπει να ζήσει μέχρι τον Μάιο”.

“Είπα μια ατυχή φράση και πιστεύω ότι, όταν κάποιος κάνει λάθος, πρέπει να το διορθώνει, γιατί με τις δηλώσεις μου αυτές έκανα ένα λάθος” τόνισε ο Ετσενίκε στέλνοντας και προσωπικό μήνυμα συγγνώμης στον Ερεχόν.

Η τάση του Ερεχόν μέσα στο Podemos, που είχε πάρει σχεδόν το 30% στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει εντάσεις για να ξεκινήσει ένας διάλογος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ζητώντας τη “συνεργασία” για μια κοινή υποψηφιότητα, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Podemos στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης Κλάρα Σέρα.

Η διαγραφή του Ερεχόν από το Podemos άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στην Αριστερά τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το Podemos και ο Ιγκλέσιας, αλλά και η εσωτερική τάση των Αντικαπιταλιστών, αναζητούν έναν νέο και πιθανώς ανεξάρτητο υποψήφιο για την Περιφέρεια της Μαδρίτης, ενώ η Ενωμένη Αριστερά με παρέμβαση του συντονιστή της Γκαρθόν ζητά μια “πιο νηφάλια και ώριμη προσέγγιση” του θέματος με στόχο μια κοινή υποψηφιότητα τόσο στην Περιφέρεια της Μαδρίτης όσο και στους δήμους της.

Η διαγραφή του Ερεχόν αλλάζει πάντως και τις εσωτερικές ισορροπίες στο Podemos με την τροτσκιστική τάση των Αντικαπιταλιστών να αναβαθμίζεται ντε φάκτο έναντι της τάσης του Ερεχόν, που αποτελεί ίσως τον πιο κάθετο εσωτερικό τους αντίπαλο. Τι θα γίνει στη Βουλή της Μαδρίτης, που η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Podemos είναι με τον Ερεχόν; Τι μπορεί να ισχύει ακόμη από την προσυμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά για να έχει το 25% των θέσεων στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας;

Η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται διατεθειμένη να μιλήσει με όλες τις δυνάμεις στα αριστερά των Σοσιαλιστών. Στο Podemos αναζητούν μάλλον μια ανεξάρτητη υποψήφια γιατί κατανοούν ότι κανείς υποψήφιος του Podemos της Μαδρίτης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ερεχόν στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ το κόμμα πριν από μερικούς μήνες διέγραψε έξι δημοτικούς συμβούλους στον δήμο της Μαδρίτης γιατί δεν έλαβαν μέρος στις προκριματικές για την επανεκλογή τους και προτίμησαν να μπουν στο σχήμα “Περισσότερη Μαδρίτη” της δημάρχου.

Σύγκρουση κυβέρνησης - Unidos Podemos για τις αυξήσεις στα ενοίκια

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε χθες “κακή εικόνα” γιατί “η Δεξιά καταπίνει τα πάντα και η Αριστερά διυλίζει τον κώνωπα” ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη μετά την απόρριψη από τη Βουλή της πρότασης των Σοσιαλιστών για τα συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το Unidos Podemos, τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC και το αριστερό Bildu της Χώρας των Βάσκων, ενώ “κατά” ψήφισαν τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Πολίτες.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει άλλα επτά νομοσχέδια. Το Unidos Podemos ψήφισε κατά της πρότασης των Σοσιαλιστών για τη ρύθμιση των ενοικίων κατοικίας ζητώντας να μπει φρένο στην αύξησή τους, γεγονός που μάλλον θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να επιστρέψει με μια νέα πρόταση για να κερδίσει τη συναίνεση των κομμάτων που στήριξαν την πτώση του Μαριάνο Ραχόι.

Η κυβέρνηση και το Unidos Podemos στη συμφωνία που υπέγραψαν δεσμεύτηκαν να μπει πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα. Το Λαϊκό Κόμμα ψήφισε “κατά” γιατί η πρόταση των σοσιαλιστών “δεν διασφαλίζει την ελεύθερη αγορά κατοικίας”.

Το Unidos Podemos συμφώνησε με την κυβέρνηση σε δύο τροπολογίες στον προϋπολογισμό που αφορούν τις εισφορές των συνταξιούχων και των εργατών γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL