Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ντι Μάιο: Θα τους στέλνουμε στη... Μασσαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντι Μάιο: Θα τους στέλνουμε στη... Μασσαλία

Φωτογραφία αρχείου

Εκατό μετανάστες που διασώθηκαν από τη θάλασσα μετά από παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε προς την Ακτοφυλακή της Λιβύης βρίσκονται σε κατάσταση σοκ έξω απο το λιμάνι της Μισουράτα και αρνούνται να αποβιβαστούν γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κόλαση της Λιβύης, ενώ νόμιζαν ότι θα αποβιβαστούν στην Ιταλία σύμφωνα με την Alarm Phone.

Η Ακτοφυλακή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι “διέσωσε” 393 μετανάστες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι “η συνεργασία λειτουργεί, οι διακινητές και οι μαφιόζοι πρέπει να καταλάβουν ότι τελείωσαν οι μπίζνες τους. Λιγότερες αναχωρήσεις, λιγότεροι θάνατοι. Η γραμμή μας δεν αλλάζει”. Μια “γραμμή” που υιοθέτησε και ο άλλος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Καλέσαμε την Ακτοφυλακή της Λιβύης, γιατί περιμένουμε να κάνουν αυτοί τη διάσωση στη θάλασσα”.

“Η παρέμβαση της Ακτοφυλακής της Λιβύης δεν αφορά διασώσεις, αλλά επαναπροωθήσεις, που απαγορεύονται” κατήγγειλε η ισπανική ΜΚΟ Οpen Arms, υπενθυμίζοντας ότι η Λιβύη θεωρείται “μη ασφαλής χώρα”, ενώ, απαντώντας στον Σαλβίνι διευκρίνησε ότι “οι έρευνες για σχέσεις ΜΚΟ και διακινητών δεν κατέληξαν πουθενά” και ότι “μέχρι σήμερα όλες οι παρεμβάσεις των ΜΚΟ έγιναν πάντα με την καθοδήγηση της ιταλικής Ακτοφυλακής. Εάν εμείς είμαστε διακινβητές, τότε αυτή είναι συνένοχη;”.

“H Γαλλία τυπώνει το φράγκο των αφρικανικών αποικιών. Εφαρμόζει την αποικιοκρατία και πρέπει να εφαρμοστούν κυρώσεις. Μέχρι να σταματήσουν θα τους στέλνουμε τους μετανάστες στη Μασσαλία... Η Γαλλία εκμεταλλεύεται την Αφρική” τόνισε την Κυριακή ο Ντι Μάιο αναφερόμενος λανθασμένα στο “αποικιακό” φράγκο και σε μια αναπόδεικτη σχέση του με το μεταναστευτικό για να πυροδοτήσει έναν νέο διπλωματικό πόλεμο με το Παρίσι.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό από την πλευρά της κάλεσε σε ακρόαση την πρεσβευτή της Ιταλίας Τερέζα Καστάλντο μετά “τα απαράδεκτα και άχρηστα σχόλια των ιταλικών αρχών”, ενώ γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα σχόλια του Ντι Μάιο είχαν ως στόχο την εσωτερική ιταλική πολιτική σκηνή.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Oxfam, το 5% των πιο πλούσιων Ιταλών έχει στην κατοχή του πλούτο ίσο με το 90% αυτού που κατέχει το υπόλοιπο πιο φτωχό τμήμα του συνολικού πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL