Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Μήνυμα Κόρμπιν προς Μέι: / Μήνυμα Κόρμπιν προς Μέι: Διάλογος μόνον για Brexit με συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Κόρμπιν προς Μέι: / Μήνυμα Κόρμπιν προς Μέι: Διάλογος μόνον για Brexit με συμφωνία

Τη νέα φάση του διανύει ήδη το αδιέξοδο του Brexit μετά την καταψήφιση, την Τρίτη, απ’ το Κοινοβούλιο της συμφωνίας της Μέι με τους Ευρωπαίους για το βρετανικό ευρω-διαζύγιο και την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσε την επόμενη κιόλας ημέρα. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τις ιδέες για το πώς θα ξεκολλήσει απ' το τέλμα το όλο εγχείρημα να εξαντλούνται, η Συντηρητική πρωθυπουργός στρέφεται τώρα προς την αντιπολίτευση και ζητάει διάλογο και συναίνεση, όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκαθαρίζει πως ο όρος για οποιοδήποτε συζήτηση είναι να φύγει απ' το τραπέζι το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Σαν από τυφλό πείσμα ή εξοργιστικό εγωιστικό καπρίτσιο, η κυβέρνηση διεμήνυσε για άλλη μια φορά χθες μέσω του εκπροσώπου της ότι το no deal δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά την ίδια στιγμή οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση των πραγμάτων διαφοροποιείται. Η Γαλλία ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων στις δύο πλευρές της Μάγχης, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Λονδίνο δείχνουν μεγάλο προβάδισμα των οπαδών της παραμονής σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα.

Η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστό 56% έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov. Το αποτέλεσμα δόθηκε στη δημοσιότητα από την καμπάνια People's Vote, που πιέζει για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Σημειωτέον ότι την προοπτική νέου δημοψηφίσματος υποστηρίζει το 78% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος. Σε σχέση με το θέμα αυτό, που φαίνεται να διχάζει τους Εργατικούς, ο Κόρμπιν επανέλαβε χθες ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα αν οι προτάσεις του για το Brexit απορριφθούν από την κυβέρνηση και διαγραφεί στον ορίζοντα ως πιθανό σενάριο μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. "Αν η κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη και η χώρα αντιμετωπίσει την πιθανότητα μιας καταστροφικής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το καθήκον μας τότε θα είναι να αναζητήσουμε άλλες επιλογές (...) συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός δημοψηφίσματος", ανέφερε σε ομιλία του στην παραλιακή πόλη της νότιας Αγγλίας Χέιστινγκς.

"Αυτό φεύγει απ' το τραπέζι"...

Για την πρόταση της Μέι για διάλογο με την αντιπολίτευση και εθνική συνεννόηση, ο ηγέτης των Εργατικών ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση γι’ αυτό, τουλάχιστον από τη δική του πλευρά, είναι να αποκλειστεί η πιθανότητα εξόδου χωρίς συμφωνία. «Το ξαναλέω στην πρωθυπουργό: ευχαρίστως να συνομιλήσουμε αλλά το σημείο εκκίνησης στην συζήτηση για το Brexit θα πρέπει να είναι ο αποκλεισμός της απειλής μιας καταστροφικής εξόδου χωρίς συμφωνία, αυτό φεύγει από το τραπέζι", υπογράμμισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ίδιος έστειλε επιστολή στους βουλευτές του με την οποία τους ζητάει να μην συμμετέχουν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. «Προτρέπω τους συναδέλφους να σεβαστούν αυτή τη θέση και να απέχουν από τον διάλογο» γράφει ο Κόρμπιν στην επιστολή του.

Ανάλογα μηνύματα έστειλαν στην πρωθυπουργό και τ' άλλα κόμματα. Από το κόμμα των Πρασίνων η βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που συναντήθηκε χθες με τη Μέι, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις και τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει θέσει επίσης τρεις προϋποθέσεις για διάλογο με την κυβέρνηση: α) απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία β) παράταση του Άρθρου 50 για μετά τις 29 Μαρτίου, γ) νομοθετική προετοιμασία για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στην πρώτη μέχρι στιγμής κίνησή της να επιδείξει κάποια διαλλακτικότητα -κάτι στο οποίο προφανώς έπαιξε ρόλο το τρομακτικό πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει-, για πρώτη φορά η κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να διοργανωθεί. Η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβανόταν στο μονοσέλιδο έγγραφο προτάσεων που επιδόθηκε στους βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στις συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή σχεδίου για την αντιμετώπιση του «όλο και λιγότερο απίθανου» ενδεχόμενου μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο, το οποίο προετοιμάστηκε από τον Απρίλιο του 2018, περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα για την πρόληψη του νομικού κενού που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από ένα άτακτο Brexit και για την εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε επίσης σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται σχέδιο υποστήριξης του τομέα της αλιείας, ο οποίος αναμένεται να πληγεί σε περίπτωση Brexit άνευ συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL