Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ρωσικό "παρών" στα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσικό "παρών" στα Βαλκάνια

Το δυναμικό “παρών” της Ρωσίας στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., έδωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τη σερβική ηγεσία καθώς και από δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κρατώντας ρωσικές σημαίες και πορτρέτα του Ρώσου ηγέτη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τη μια κατήγγειλε τη Δύση για αποσταθεροποιητικές κινήσεις με στόχο τον έλεγχο των Βαλκανίων (με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία) και από την άλλη προσπάθησε να κρατήσει το Βελιγράδι στη ρωσική σφαίρα επιρροής με δέλεαρ το φυσικό αέριο και άλλες οικονομικές συμφωνίες, επικαλούμενος παράλληλα τις αδελφικές σχέσεις με τον ορθόδοξο σερβικό λαό.

"Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη φίλη και αδελφή Σερβία και να συζητήσω για αυτά που έχουν γίνει καθώς και για όσα μπορούν να γίνουν" είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η επίσκεψη Πούτιν ήταν ταυτόχρονα μια "τονωτική ένεση" στο γόητρο του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συναντά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επειδή συζητά το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού στο πρόβλημα του Κοσόβου, καθώς και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και του ελέγχου των ΜΜΕ επί ενάμιση μήνα.

Τα σενάρια μιας διευθέτησης στο Κόσοβο προβλέπουν ανταλλαγή εδαφών στη βάση της πληθυσμιακής σύστασης: το βόρειο Κόσοβο (που κατοικείται κυρίως από Σέρβους) να περάσει στον έλεγχο της Σερβίας και η κοιλάδα του Πρέσεβο (που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς) να ενταχθεί σε ένα Κόσοβο που θα αναγνωριστεί και από τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ταυτόχρονα ο δρόμος για την ένταξη της τελευταίας στην Ε.Ε. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ενεργοποιηθεί έντονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέποντας τις δυο πλευρές να προχωρήσουν σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος έχει επικαλεστεί πολλές φορές τη νατοϊκή επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία του Κοσόβου για να απαντήσει στις κατηγορίες των Δυτικών για αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, απέφυγε να μιλήσει για τα σενάρια ανταλλαγής εδαφών στο Κόσοβο. Στη συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν κατήγγειλε την ηγεσία του Κοσόβου για μια σειρά από εμπρηστικές κινήσεις, όπως τη δημιουργία στρατού, μια παράνομη ενέργεια, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

"Η Ρωσία θεωρεί αναγκαία μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ" είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Σ.Α. μετά το τέλος του πολέμου το 1999 και η οποία αφορά την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο. Από την πλευρά του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να επιδιώκει μια λύση, αλλά "δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ταπεινώσει".

Σε συνεντεύξεις ενόψει της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η Σερβία τίθεται ενώπιον "τεχνητού διλήμματος", ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως συμβουλεύεται συχνά τον Ρώσο ομόλογό του και "του λέει πάντα την αλήθεια, ακόμα και όταν δεν του αρέσουν όλα όσα ακούει".

Συνοδευόμενος από τον Σέρβο Πρόεδρο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζί το 1944.

Μετά τις συνομιλίες, σε μια ένδειξη των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ των δυο λαών, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι ακολούθησαν τους Βούτσιτς και Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα, όπου οι δυο Πρόεδροι επρόκειτο να εκφωνήσουν ομιλίες. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφησή του με ψηφιδωτά.

Πάντως, κόμματα της αντιπολίτευσης και 17 ΜΚΟ κατηγόρησαν την κυβέρνηση Βούτσιτς ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη Πούτιν προκειμένου να καλύψει με τον μανδύα της σερβορωσικής φιλίας την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης επρόκειτο να υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, από την ενέργεια και τις συγκοινωνίες μέχρι το εμπόριο και τον στρατιωτικό - βιομηχανικό τομέα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό Turkish stream που, όπως είπε, "μέσω Βουλγαρίας - Σερβίας - Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη".

Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει στη Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία και Κιργιστάν) ενώ ενδιαφέρεται επίσης να πάρει μέρος στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας. Μια από τις συμφωνίες αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας, συνολικού κόστους 230 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL