Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.8°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C19.0°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
12.7°C16.5°C
1 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 67%
Αλεξάντρια Οκάσιο - Κόρτες / Αλεξάντρια Οκάσιο - Κόρτες: Επαναφέροντας τις κοινωνικές ανισότητες στη δημόσια ατζέντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλεξάντρια Οκάσιο - Κόρτες / Αλεξάντρια Οκάσιο - Κόρτες: Επαναφέροντας τις κοινωνικές ανισότητες στη δημόσια ατζέντα

Λέξη με ξεκάθαρα αρνητική σημασία στην αμερικανική πολιτική ορολογία, ο "ριζοσπαστισμός" χαρακτηρίζει συνήθως κάθε τι ακραίο και ανεδαφικό. Bαπτίζοντας έτσι “ριζοσπαστική” την πρόσφατη πρόταση της προοδευτικής γερουσιαστή Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτές για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 70%, Ρεπουμπλικανοί και συντηρητικά ΜΜΕ ήλπιζαν να ξεμπερδέψουν μια και καλή μαζί της. Η αμερικανική κοινή γνώμη είχε όμως διαφορετική άποψη.

Έρευνα του ινστιτούτου HarrisX, η οποία διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία του ενημερωτικού ιστότοπου The Hill, δείχνει ότι το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται σήμερα υπέρ της δραστικής αύξησης της φορολογίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Αποκαλύπτει επίσης ένα “ανεπάντεχο ποσοστό υποστήριξης” ακόμη και ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους (45%) τη στιγμή που οι θετικές γνώμες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς φτάνουν το 71%.

“Αλήθεια; Η πλειονότητα των Αμερικανών σέβεται τις σοβαρές προτάσεις που έχουν στόχο την καταπολέμηση της ανισότητας των εισοδημάτων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν μεγαλύτερη αξία γι' αυτούς;” σχολίασε την Τετάρτη η γερουσιαστής των Δημοκρατικών. “Μπορούμε να κερδίσουμε την κοινή γνώμη αν διατηρήσουμε τις θέσεις μας και δεν φοβηθούμε την παραπληροφόρηση των Ρεπουμπλικανών” συνέχισε στο μήνυμά της στο Twitter.

Η ίδια δεν έδειξε να εκπλήσσεται από το αποτέλεσμα της έρευνας. “Βλέπουμε ότι η τεράστια πλειονότητα των Αμερικανών γνωρίζει πως η ανισότητα των εισοδημάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας”. Η ισπανόφωνη γερουσιαστής, που αυτοπροσδιορίζεται ως “σοσιαλίστρια”, δεν έμεινε όμως σ’ αυτή τη διαπίστωση, αλλά τόνισε ότι “είναι καιρός οι Δημοκρατικοί να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την εργατική τάξη στις ΗΠΑ”.

Ακολουθώντας την πορεία που χάραξε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στην καμπάνια του για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η Οκάσιο - Κόρτες προσπάθησε να επαναφέρει το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου όταν στις αρχές Ιανουαρίου κατάθεσε την πρότασή της για δραστική αύξηση της φορολογίας για όσους Αμερικανούς έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη διάρκεια της συνέντευξής της στην τηλεοπτική εκπομπή “60 λεπτά” του δικτύου CBS η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης παρουσίασε μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής -τον οποίον ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ρίξει μετά την εκλογή του στο 37%- ήταν στη διάρκεια του 20ού αιώνα σε υπερδιπλάσια επίπεδα από τον σημερινό. Στη διάρκεια μάλιστα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 οι πλουσιότεροι Αμερικανοί φορολογούνταν με συντελεστή 90%.

Η πρόταση της Οκάσιο - Κόρτες κέρδισε τις επόμενες μέρες σημαντικό έδαφος παρά την καθολική απόρριψή της από τους Ρεπουμπλικανούς και την αρνητική υποδοχή της από μερίδα των Δημοκρατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα "Washington Post" δημοσίευσε πρόσφατα ανάλυση που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του μέτρου σε βάθος δεκαετίας θα χρηματοδοτούσε πλήρως το πρόγραμμα του Μπέρνι Σάντερς για δωρεάν πρόσβαση των Αμερικανών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή θα εξασφάλιζε κονδύλια για έργα βελτίωσης των δημόσιων υποδομών που θα προσέγγιζαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL