Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ιταλία - Γαλλία / Ιταλία - Γαλλία: Κυνήγι μαγισσών από τον Σαλβίνι εναντίον "τρομοκρατών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία - Γαλλία / Ιταλία - Γαλλία: Κυνήγι μαγισσών από τον Σαλβίνι εναντίον "τρομοκρατών"

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζει ένα ντοσιέ με “δολοφόνους” και “τρομοκράτες” τους οποίους προστατεύει η Γαλλία από την εποχή του Φρανσουά Μιτεράν. Σκοπεύει να ζητήσει από τον Εμανουέλ Μακρόν “να μας τους επιστρέψει”, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σαλβίνι θα πρέπει να... ξεσκονίσει φακέλους από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας για να ζητήσει από το Παρίσι τους “τρομοκράτες” που η Γαλλία του Μιτεράν αναγνώρισε ως “πολιτικούς πρόσφυγες”, αρνούμενη να τους εκδώσει εδώ και τρεις με τέσσερις δεκαετίες.

Μετά τη σύλληψη του Τσέζαρε Μπατίστι, φαίνεται ότι ο Σαλβίνι σχεδιάζει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μακρόν, δεδομένου ότι οι ιταλογαλλικές σχέσεις περνούν μια δύσκολη φάση, προσφέροντας επίσης και ένα προεκλογικό δώρο στη Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να επαναλάβει ότι εάν κυβερνούσε η ίδια, οι “πολιτικοί πρόσφυγες” του Μιτεράν θα είχαν ήδη εκδοθεί για να εκτίσουν τις ποινές τους στην Ιταλία.

Το σίγουρο είναι ότι στη Γαλλία δεν υπάρχουν πλέον τα χιλιάδες άτομα που είχαν βρει καταφύγιο τα πρώτα χρόνια μετά τα “μολυβένια χρόνια” της Ιταλίας, αλλά μόνο δώδεκα από τα είκοσι επτά άτομα που καταζητούνται ακόμη παγκοσμίως από τις ιταλικές αρχές.

Το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαμήνυσε ότι “οι αιτήσεις έκδοσης που θα έρθουν από τις ιταλικές αρχές θα εξεταστούν αναλυτικά και κατά περίπτωση, όπως συμβαίνει εδώ και μια δεκαπενταετία”, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “δεν υπάρχει κανένας κατάλογος”. Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι έστειλε το μήνυμα προς την άλλη πλευρά των Άλπεων ότι “εάν κάποιος προστατεύει τους τρομοκράτες, κι ας είναι κόκκινοι, μαύροι ή λευκοί, θα μας κάνει τη χάρη να τους επιστρέψει στην Ιταλία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL