Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ισπανία / Ισπανία: Ντεμπούτο Δεξιάς και φασιστών με την Ανδαλουσία στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ντεμπούτο Δεξιάς και φασιστών με την Ανδαλουσία στους δρόμους

Οι δύο Ισπανίες συγκρούστηκαν χθες με άξονα την ακροδεξιά προγραμματική ομιλία του υποψηφίου πρόεδρου της Ανδαλουσίας Χουάν Μανουέλ Μορένο, με τουλάχιστον 10.000 πολίτες και με επικεφαλής τις γυναίκες να διαδηλώνουν έξω από το τοπικό Κοινοβούλιο για τα δικαιώματά τους.

Την ίδια ώρα, η δημοκρατική και κοινωνική Ισπανία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidos Podemos δίνουν τη μάχη για την ανατροπή της λιτότητας, με στόχο μεταξύ άλλων να βγάλουν από την απόλυτη φτώχεια τουλάχιστον 82.000 παιδιά μέσα στο 2019 προβλέποντας τον διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος για τις φτωχές οικογένειες στα 588 ευρώ τον χρόνο για το κάθε παιδί και στα 341 ευρώ για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Στην Ισπανία 630.000 ζουν σε απόλυτη φτώχεια και 1 στα 3 παιδιά σε κατάσταση φτώχειας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ανδαλουσίας και υποψήφιος για την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης Μορένο υπερασπίστηκε χθες από το βήμα της τοπικής Βουλής την “αλλαγή του πολιτικού κύκλου που έφτασε στην Ανδαλουσία” με άξονα τη “νόμιμη” πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του φασιστικού Vox, που θα αναλάβει την τοπική κυβέρνηση “χωρίς κόμπλεξ, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς υγειονομικές ζώνες”, αναφερόμενος προφανώς στο Vox του Σαντιάγκο Αβασκάλ και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και προσφάτως και της Σουηδίας να αποτρέψουν την είσοδο της Άκρας Δεξιάς στις εθνικές ή τις τοπικές κυβερνήσεις. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της φιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) ακύρωσαν χθες τις καθιερωμένες συνεντεύξεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποφύγουν ερωτήσεις για τη συνεργασία των αδελφών κομμάτων τους στην Ισπανία με τους φασίστες του Vox.

Ο Μορένο άφησε αιχμές και κατά του καταλανικού εθνικισμού και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ και της στήριξής του από το Unidos Podemos.Τη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής παρακολούθησαν πάνω από εκατό δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι και κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ είναι πλέον σίγουρη η συμμετοχή του Vox στο πλευρό του Ματέο Σαλβίνι και της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Με συνθήματα όπως “Ούτε ένα βήμα πίσω στις πολιτικές ισότητας”, “Έξω οι σεξιστές από τη Βουλή” και “Δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας”, χιλιάδες πολίτες, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τοπική Βουλή για να καταγγείλουν την πολιτική συμφωνία των δύο δεξιών κομμάτων με τους φασίστες, που προβλέπει μια κατά μέτωπο επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΔ και της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανδαλουσίας και απερχόμενη πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Σουζάνα Ντίαθ. Πάνω από διακόσιες φεμινιστικές και άλλες οργανώσεις κάλεσαν στη μεγάλη συγκέντρωση στη Σεβίλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τουλάχιστον άλλες εκατό συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις της Ανδαλουσίας.

Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως στοιχεία για τη χρηματοδότηση του Vox από το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης, μια μετονομασία της ιρανικής οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού (M.J.), που προηγούμενα είχε την επωνυμία Τζιχαντιστές του Λαού και η οποία παραμένει ως μία από τις πιο ακραίες αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές οργανώσεις την Ιρανών του εξωτερικού, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον αντιπάλων της. Η οργάνωση είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τους Προέδρους Μπους, ενώ σήμερα διατηρεί επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ και τα καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL