Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Το Εργατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή / Brexit: Όχι στη συμφωνία της Μέι είπε το Κοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Εργατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή / Brexit: Όχι στη συμφωνία της Μέι είπε το Κοινοβούλιο

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις σηματοδότησε η χθεσινή καταψήφιση της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit από το Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 432-202. Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ανοίγοντας η ίδια την πόρτα της αμφισβήτησής της, άκουσε λίγο αργότερα τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής της, η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Όπως είπε ο αργηγός της αντιπολίτευσης, πρέπει όλοι οι βουλευτές να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα.

Παίρνοντας τον λόγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος απ' τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου, η φανερά ενοχλημένη αλλά πάντα ψύχραιμη Μέι τόνισε πως οι βουλευτές απέρριψαν το σχέδιό της αλλά δεν είπαν με τι θέλουν να το αντικαταστήσουν. Δήλωσε πάντως έτοιμη να ακούσει «απόψεις απ’ όλο το Κοινοβούλιο» όσον αφορά τη συνέχεια της διαδικασίας του Brexit.

Η Υβέτ Κούπερ, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, ζήτησε χρονική παράταση της προσφυγής στο άρθρο 50, ουσιαστικα αναβολή της προγραμματισμένης για τις 29 Μαρτίου εξόδου, προοπτική στην οποία αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε σχετικό μήνυμά του στο Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Αν είναι δυνατή μια συμφωνία, και δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει έξοδο χωρίς συμφωνία, τότε ποιος έχει το κουράγιο να πει ποια είναι η μοναδική λύση;» αναρωτήθηκε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μυστικό σχέδιο

Μιλώντας μετά την πρωθυπουργό ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα που έχει υποστεί κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920 και κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι επανειλημμένα δεν κατόρθωσε να επιδιώξει προσέγγιση και διάλογο με την αντιπολίτευση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου πρέπει να δεχθεί οριστικά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση και ότι η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία δεν είναι πλέον μια επιλογή.

Πάντως, η «προσφορά» της Μέι να ακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης καθώς παγιώνεται το αδιέξοδο δεν φαίνεται να ήταν μια παρορμητική κίνηση. Σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη του "Guardian", ο απελεσταλμένος της πρωθυπουργού στην Ε.Ε. Όλι Ρόμπινς επεξεργάστηκε μυστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για επείγουσες διακομματικές συνομιλίες με στόχο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της αντιπολίτευσης πάνω σε έξι προτεινόμενα εναλλακτικά σχέδια.

Σκοπός της πρωθυπουργού είναι να εξακριβώσει ποια από τις έξι προτεινόμενες επιλογές της για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα ανοίξει την πόρτα για άμεσες συνομιλίες με την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ή αν θα επιδιώξει συννενόηση μέσω καναλιών των «πίσω εδράνων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Σημειωτέον ότι η πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ακόμα και στο υπουργικό συμβούλιο για το κατά πόσον είναι διατεθειμένη να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις έναντι του απορριφθέντος σχεδίου της. Πάντως, ο σκληρός πυρήνας των Τόρηδων και δη των φανατικών Brexiters αλλά και ορισμένοι από τους υπουργούς της είναι πιθανόν να αντιδράσουν με οργή αν η πρωθυπουργός αποπειραθεί οποιαδήποτε άμεση επαφή με το Εργατικό Κόμμα.

"Δεν είστε σε παιδική χαρά"...

Τη χθεσινή τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής συζήτησης πριν από την ψηφοφορία άνοιξε ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ καλώντας τους βουλευτές να αναγνωρίσουν την «αξία του συμβιβασμού» και της «τάξης έναντι του χάους». «Δεν είστε παιδιά σε παιδική χαρά, είστε νομοθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου δέχθηκε τελικά να συζητηθούν τέσσερις τροπολογίες αφήνοντας έξω αυτή του βουλευτή των Τόρις Άντριου Μόρισον, η οποία, όπως ήλπιζε η Ντάουνινγκ Στριτ, θα περιόριζε το μέγεθος των απωλειών για την Τερέζα Μέι. Την τροπολογία είχαν υποστηρίξει 29 ακόμη βουλευτές των Συντηρητικών και προέβλεπε ότι η λύση του ιρλανδικού backstop θα έληγε στο τέλος του 2021. Οι τροπολογίες που επιλέχθηκαν κατατέθηκαν από τον Κόρμπιν, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και το Plaid της Ουαλλίας καθώς και από δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, τους Έντουαρντ Λέι και Τζον Μπάρον. Η τροπολογία του τελευταίου, που ζητούσε να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να τερματίσει μονομερώς το ιρλανδικό backstop, απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 600-24.

Έξω από το Κοινοβούλιο υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωναν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας της πρωθυπουργού, ενώ μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της Ε.Ε.

"Άλμα στο σκοτάδι"

Στην τελική ομιλία του πριν από την ψηφοφορία ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατακεραύνωσε την κυβέρνηση των Συντηρητικών χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της Μέι «ένα απερίσκεπτο άλμα στο σκοτάδι» και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ως την πιο χαοτική περίοδο που έχει γνωρίσει σε όλη τη μέχρι τώρα κοινοβουλευτική θητεία του. Κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση του Brexit ως τρόπο για να κατευνάσει τις εσωκομματικές έριδες στους κόλπους των Συντηρητικών. Ζήτησε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση με εντολή να άρει το αδιέξοδο στη διαδικασία της εξόδου.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος έστειλε όμως και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του σεβασμού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και ως εκ τούτου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Επομένως λέω στους Ευρωπαίους εταίρους μας: Αν το Κοινοβούλιο καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία, τότε η επαναδιαπραγμάτευσή της δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Το όχι στο ιρλανδικό backstop σημαίνει όχι συμφωνία με την Ε.Ε., διεμήνυσε η Τερέζα Μέι από την πλευρά της απευθυνόμενη στους βουλευτές των Συντηρητικών και κυρίως των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, στους δέκα βουλευτές των οποίων στηρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία. "Ο Κόρμπιν έχει αποτύχει να δώσει μια εναλλακτική θέση στο Brexit. Θέλει απλά να μεγιστοποιήσει την πολιτική αναταραχή καθώς συνεχίζει να ζητά εκλογές. Είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία στην πολιτική θητεία μας. Μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές δεκαετίες. Η καταψήφιση της συμφωνίας είναι ψήφος στην αβεβαιότητα και τον διχασμό" είπε η πρωθυπουργός, αλλά προφανώς δεν έπεισε...

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL