Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Brexit στο χακί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit στο χακί

Για τον Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα είναι πιο απλά. Η παραβολή του "μεγάλου, όμορφου τείχους" που θα κρατήσει απ' έξω τον απειλητικό έξω κόσμο είναι αρκετή για να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο. Η Τερέζα Μέι δεν έχει τη δυνατότητα για κάτι ανάλογο. Επιστρέφει έτσι στο αφήγημα του περήφανου νησιού που αντιστέκεται στους εισβολείς μόνο και αγέρωχο. Ποια απειλή θα μπορούσε άραγε να αντικαταστήσει σήμερα την ισπανική αρμάδα ή τη ναζιστική αεροπορία;

Το αποτέλεσμα είναι μάλλον κωμικό. Υπάρχουν όμως πλέον αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν ότι, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα πολλαπλά αδιέξοδα που δημιούργησε το Brexit στη χώρα αλλά και την ίδια, η κυβέρνηση των Τόρις επιχειρεί να εγκλωβίσει την κοινή γνώμη σε μια αίσθηση ασφυκτικής πολιορκίας. Οι εχθροί είναι πολλοί και διάφοροι. Και συχνά δεν έχουν καν πρόσωπο.

Την προηγούμενη Τρίτη, το διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του όταν ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έγινε αντιληπτό πάνω από τους διάδρομους προσγείωσης. Η Σκότλαντ Γιάρντ διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Έρευνες όμως διεξάγονται ήδη και για το αντίστοιχο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

Και το περιστατικό αυτό ήταν πολύ πιο σοβαρό αφού το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έκλεισε για δύο ολόκληρες μέρες μέσα στην περίοδο των γιορτών αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες επιβάτες καθηλωμένους στις αίθουσες αναμονής. Την κατάσταση αυτή "έκτακτης ανάγκης" κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο βρετανικός στρατός, που χρησιμοποίησε ένα ειδικό σύστημα της ισραηλινής αεροπορίας για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των drones.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της βρετανικής αστυνομίας κατέληγαν στη σύλληψη δύο υπόπτων. Οι άτυχοι μοντελιστές τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι σε δύο μέρες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις. Ποιός ήταν τελικά ο υπεύθυνος για το κλείσιμο του Γκάτγουικ;

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Επειδή κάπου εδώ ξεκινούν τα ευτράπελα. Μετά από τέτοια κινητοποίηση στρατού, αστυνομίας και αντιαεροπορικών συστημάτων αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε μία φωτογραφία ή βίντεο που να δείχνει την ιπτάμενη απειλή. Να ήταν άραγε συλλογική παράνοια; Η βρετανική αστυνομία παραδέχτηκε ότι περίπου 200 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων για τις πτήσεις των drones γύρω από το αεροδρόμιο ήταν τελικά "εσφαλμένες" και οφείλονταν σε "κακή συνεννόηση".

H "αρμάδα" των προσφύγων

Το επόμενο περιστατικό πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδοθεί σε κακή συνεννόηση. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση των Συντηρητικών έστειλε αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού για να σταματήσει την εισροή προσφύγων από το πέρασμα της Μάγχης. Για τι εισροές μιλάμε; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 539 άνθρωποι όλοι κι όλοι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι.

Χρειάζονταν αντιτορπιλικά για να σταματήσουν τις φουσκωτές βάρκες; Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία. Όταν μερικές δεκάδες Σύροι και Ιρανοί επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία μετά τα Χριστούγεννα, έκανε λόγο για "μείζον περιστατικό" και διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στη Νότια Αφρική για να επιστρέψει στην πολιορκούμενη πατρίδα του.

"Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα νέο πέρασμα για τις διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Θέλω να το σταματήσω όσο πιο γρήγορα μπορώ" τόνισε ο υπουργός, αποφασισμένος προφανώς να απαλείψει το κακό παράδειγμα που έδωσαν οι γονείς του μεταναστεύοντας στη Βρετανία από το Πακιστάν.

Έχουμε επομένως τη σύγχρονη "αρμάδα" των προσφύγων στη θάλασσα και τα ιπτάμενα drones που ανακαλούν μνήμες από το τραυματικό blitz. Τι γίνεται στη στεριά; Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι 3.500 στρατιώτες παραμένουν σε "επιφυλακή" για να συνδράμουν τις δημόσιες υπηρεσίες στις δύσκολες μέρες που θα ακολουθούσαν ένα ενδεχόμενο "σκληρό Brexit", την αποχώρηση δηλαδή της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Δύναμη κατοχής

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Άμυνας Τομπάις Έλγουντ ξαφνικά υπερδεκαπλασίασε το νούμερο. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Times", o Βρετανός αξιωματούχος έκανε λόγο για την ανάγκη κινητοποίησης 50.000 στρατιωτών "προειδοποιώντας ότι ίσως χρειαστούν στρατεύματα σε περίπτωση ταραχών, για την παροχή βοήθειας στα αεροδρόμια και τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδότησης με καύσιμα και φάρματα".

Για να αντιληφθεί κανείς για τι νούμερο μιλάμε, αρκεί να αναφέρουμε ότι η βρετανική δύναμη στην εισβολή του Ιράκ το 2003 δεν ξεπερνούσε τις 45.000. Για τι σενάρια "χάους και καταστροφής" προετοιμάζεται επομένως η βρετανική κυβέρνηση; Ή μήπως όλα αυτά είναι μέρος μιας προσπάθειας να τρομοκρατηθεί η κοινή γνώμη και να συσπειρωθεί γύρω από την παραπαίουσα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Και εν τέλει ποιος τα σκέφτεται όλα αυτά;

Πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς το υπουργικό συμβούλιο να καταστρώνει ανάλογα συνωμοτικά σχέδια. Για όλα τα πράγματα, όμως, υπάρχουν οι ειδικοί. Τις μέρες των γιορτών, μια αποκάλυψη των ηλεκτρονικών ακτιβιστών Anonymous πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Τα ηλεκτρονικά αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έφεραν στην επιφάνεια ένα υπόγειο δίκτυο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης στο οποίο συμμετέχουν μυστικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Όλοι αυτοί συναντιούνται στο Ινστιτούτο Διακυβέρνησης (ΙΟS) και την Πρωτοβουλία Ακεραιότητας (II), δύο "think tank" που ιδρύθηκαν το 2006 και το 2015 αντιστοίχως και έκτοτε χρηματοδοτούνται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το ΝΑΤΟ. Πώς λειτουργούν; Μερικά από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν αρκετά καθαρή εικόνα επιτρέποντας και μια διαφορετική οπτική στην υπόθεση Σκριπάλ, τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου που ζούσε στη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα, η ΙΟS αναζητούσε από το 2015 "πιθανούς μοχλούς" για την άσκηση πίεσης με στόχο την "αλλαγή συμπεριφοράς" της Μόσχας. Μετά τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του, το κέντρο κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση "να μελετήσει τις δραστηριότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα πρόσφατα γεγονότα, το πώς διαδίδονται τα νέα και το πώς γίνεται αντιληπτό το περιστατικό".

Μία μόλις εβδομάδα μετά το περιστατικό, έδωσε και τη σχετική γραμμή ή, σύμφωνα με τη δίκη της ορολογία, την "απαραίτητη αφήγηση": "Η Ρωσία πραγματοποίησε ακόμη μια βάναυση επίθεση, αυτή τη φορά με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον κάποιου που ζούσε στη Βρετανία". Λίγο αργότερα η Τερέζα Μέι έσπευδε να καταγγείλει τη Μόσχα. Το ΙΟS θα μπορούσε να έχει τις δικές του ιδέες και προτάσεις και για το Brexit. Πώς άλλωστε να δικαιολογήσει τα 2,6 εκατομμύρια λίρες που έλαβε μόνο κατά την περσινή χρονιά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL