Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κλίνατε επί το αυταρχικότερο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλίνατε επί το αυταρχικότερο...

"Δεν είναι θέμα κοινωνικό, αλλά θέμα κοινωνικής ασφάλειας". Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ το βράδυ της Δευτέρας ήταν σαφής. Η κυβέρνηση δίνει βάρος όχι στο κοινωνικό κομμάτι της κινητοποίησης των "Κίτρινων Γιλέκων" αλλά στην κατασταλτική αντιμετώπισή τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων και η κυβέρνηση έχει αποτυχημένα επιχειρήσει να κατευνάσει τους διαδηλωτές. Πλέον είναι φανερό ότι, παρά τις πολλές αναλύσεις που γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται σχετικά με τα αιτήματα, παρά το γεγονός ότι από τα "Κίτρινα Γιλέκα" επιχειρείται η άρθρωση ενός δομημένου, διεκδικητικού λόγου σε συνδυασμό με μια απόπειρα δικτύωσής τους με το εξωτερικό, η κυβέρνηση μοιάζει να επιλέγει τη σκληρή γραμμή με αφορμή περιστατικά βίας κατά των αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. "Η ασφάλεια είναι η πρώτη προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας, η βία είναι ο νόμος του πιο ισχυρού" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καλώντας "όλες τις φωνές που μετράνε στη χώρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις, πολιτικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι, να πουν ‘όχι, σταματάμε εδώ’, δίνοντας και αυτές το στίγμα", "ξεχνώντας" ότι οι πιο δυνατοί σε αυτή την "παρτίδα" δεν είναι τα "Κίτρινα Γιλέκα", αλλά οι εκπρόσωποι της "τάξης".

Έτσι, κανείς δεν εξεπλάγη με την ανακοίνωση της αύξησης των δυνάμεων ασφαλείας -στις 80.000 σε όλη τη χώρα χθες ενόψει των νέων διαδηλώσεων των "Κίτρινων Γιλέκων", από τους οποίους 5.000 μόνο στο Παρίσι- ούτε και από την καθιέρωση της "παράβασης της κουκούλας" ή την εγκαθίδρυση καταλόγου ατόμων στα "οποία απαγορεύεται η διαδήλωση"!

Εν αναμονή λοιπόν της επιστολής που υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις παραδοσιακές του ευχές για την Πρωτοχρονιά. Ο Πρόεδρος αναφερόταν στη "μεγάλη συζήτηση" που πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου για να δώσει απαντήσεις στις διεκδικήσεις που δημιουργήθηκαν από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Τακτική του καρότου και του μαστίγιου με άλλα λόγια...

Ωστόσο, μεταξύ των επικριτικών φωνών υπάρχει και μία που ξεχωρίζει. Πρόκειται για το Συνδικάτο των Δικαστών, που, σε μια ασυνήθιστου ύφους για δικαστικούς λειτουργούς ανακοίνωση, με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, θέτει σειρά ερωτημάτων του τύπου "ποιος θέλει να τον ψάχνουν πριν πάει στη διαδήλωση;", "ποιος θα ρισκάρει να συλληφθεί επειδή προστατεύτηκε από τα δακρυγόνα με ένα μαντίλι ή με γυαλιά κολύμβησης;", "ποιος θέλει να πληρώσει συλλογικά για τις ζημιές που προκάλεσαν άλλοι;"... Το Συνδικάτο κάνει λόγο για "νέες μαζικές οπισθοδρομήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων", τονίζοντας ότι ο νόμος κατά των χουλιγκανισμών είναι στην πραγματικότητα νόμος κατά των διαδηλώσεων.

Και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: από το ξεκίνημα του κινήματος, στις 17 Νοεμβρίου, 5.339 άτομα κρατούνται στη χώρα λόγω των διαδηλώσεων των "Κίτρινων Γιλέκων". Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν την επαρχία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παρίσι, όπου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, από τις 1.628 κρατήσεις, τελικά στις 800 δεν δόθηκε συνέχεια.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Στο πρόγραμμα του υποψηφίου Μακρόν υπήρχαν και η "ελάφρυνση των διαδικασιών" για συλλήψεις, και "τα κατασταλτικά εργαλεία εγγύτερα στον πολίτη", και η "απαγόρευση προσέγγισης" ατόμων "που μπορούν να προκαλέσουν ταραχές" σε κάποιο μέρος, και, και, και... Μεταξύ τους και η αναζήτηση από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκάλυψε το "Canard Enchaine" τον Δεκέμβριο, 1.730 χειριστών Flash-Ball. Του όπλου που, σύμφωνα με έκθεση Συνηγόρου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2017, θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί από τα σώματα ασφαλείας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL