Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Συρία / Αμερικανική αποχώρηση, τουρκικές απειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Αμερικανική αποχώρηση, τουρκικές απειλές

Η προαναγγελθείσα εδώ και μέρες αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία άρχισε τελικά χθες, όπως επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο. Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση της Τουρκίας, που απειλεί να "θάψει στα χαρακώματα" τις κουρδικές δυνάμεις στη χώρα.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω τη μετακίνηση υλικού από τη Συρία. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Το δίκτυο CNN μετέδωσε από την πλευρά του ότι "φορτία" στρατιωτικού εξοπλισμού άρχισαν να μεταφέρονται εκτός χώρας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον έσπευδε την ίδια ώρα να καθησυχάσει τις ανησυχίες για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί "να μην πλήξει τους Κούρδους που πολέμησαν μαζί μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον, η Άγκυρα συνέχισε και χθες τη φιλοπολεμική ρητορική των τελευταίων ημερών, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να απειλεί ότι η χώρα του "θα θάψει στα χαρακώματα τους τρομοκράτες", όπως αποκαλεί η χώρα του τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Νωρίς το πρωί ο Ακάρ επιθεώρησε αιφνιδιαστικά τα στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στα συριακά σύνορα, στην επαρχία Σανλιούρφα, ακριβώς απέναντι από τα εδάφη που ελέγχει η YPG.

"Όταν έρθει η ώρα και ο τόπος, οι τρομοκράτες εδώ θα θαφτούν στα χαρακώματα που έσκαψαν, όπως έγινε και σε προηγούμενες επιχειρήσεις" τόνισε ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του στους στρατιώτες, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες της Άγκυρας στο συριακό έδαφος.

"Μπροστά μας έχουμε την (πόλη) Μάνμπιτζ από τη μια πλευρά και την ανατολική (όχθη) του Ευφράτη από την άλλη", συνέχισε, υποδηλώνοντας τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η νέα επιχείρηση. "Έχουν γίνει σημαντικές προετοιμασίες και σχέδια γι' αυτό. Οι προετοιμασίες μας συνεχίζονται εντατικά" πρόσθεσε. Την Πέμπτη η Άγκυρα διαμήνυσε εξάλλου ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL