Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ισπανία / Ισπανία: Το στοίχημα του Σάντσεθ για τον νέο προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Το στοίχημα του Σάντσεθ για τον νέο προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται ότι σχεδιάζει να εξαντλήσει τη θητεία της Βουλής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2020 καθιστώντας σαφές στο υπουργικό συμβούλιο ότι στοιχηματίζει να περάσει τον πρώτο προϋπολογισμό κατά της λιτότητας στη Βουλή της Μαδρίτης με τη στήριξη ή την ανοχή των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, προσπαθώντας παράλληλα να υπερκεράσει τις επιφυλάξεις του Unidos Podemos για την πολιτική ελέγχου των ενοικίων και τα κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Unidos Podemos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ζητώντας από την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών να υλοποιήσει όλα τα μέτρα της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Σάντσεθ με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, γιατί διαφορετικά “θα πρέπει να πάμε σε εκλογές”, όπως τόνισαν τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο όσο και η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα. Η κυβέρνηση και το Unidos Podemos θα πρέπει να διαπραγματευτούν μέχρι τη Δευτέρα τα έντεκα συμφωνημένα μέτρα που δεν έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Για τον Σάντσεθ και την κυβέρνησή του ο αναμενόμενος σχηματισμός της νέας ακροδεξιάς τοπικής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία διευκολύνει προφανώς τη διαμόρφωση ενός αντιφασιστικού μετώπου και τη συνεργασία ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση πάντως διόρθωσε ανοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της ανεργίας κατά 0,2%, στο 14% για το 2019, εξαιτίας της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ φιλοδοξεί να πετύχει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 5,65 δισ. με την αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 1,7 δισ. και τον αποκαλούμενο “φόρο Google” που θα αποφέρει 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 337 εκατ. διαμέσου της μείωσης της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη γυναικείας υγιεινής, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό βιβλίο. Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών προσδοκά επίσης να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 2 δισ. με την αύξηση της κατανάλωσης και την άνοδο της απασχόλησης ποντάροντας σε άνοδο των εσόδων από τον ΦΠΑ και από τη φορολογία των φυσικών προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε σαφές ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν φόρο που θα ξεκινά από το 15% και οι τράπεζες και οι πετρελαϊκές εταιρείες φόρο που θα ξεκινά από το 18%. Την ίδια στιγμή στη Σεβίλλη το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το Vox περιμένουν από τη νέα πρόεδρο της τοπικής Βουλής να συγκαλέσει μάλλον για τις 16 Ιανουαρίου τη συνεδρίαση για την ψήφιση του νέου προέδρου της τοπικής κυβέρνησης ανοίγοντας την πόρτα των δημοκρατικών θεσμών στο φασιστικό Vox.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL