Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
«Καλωσορίσατε στην Βόρεια Μακεδονία» - Διεθνείς αντιδράσεις για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Καλωσορίσατε στην Βόρεια Μακεδονία» - Διεθνείς αντιδράσεις για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Χ. Μάας: Εκτιμώ ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να λυθεί η πολυετής διένεξη για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διατυπώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δήλωσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μάας εξαίρει το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και εκφράζει την άποψη ότι η στάση τους θα στείλει ενθαρρυντικό μήνυμα σε όλη την περιοχή.

«Η λύση της διαφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εκτιμώ ότι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία και ότι σύντομα το κράτος Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις συνομιλίες ένταξης » τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας προσθέτοντας ότι οι εμπλεκόμενοι με κυρίαρχους τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να επιλύσουν την 27ετή και πλέον διένεξη για το όνομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάας οι δύο άνδρες αποτελούν ενθαρρυντικό παράδειγμα ότι επίμονη δουλειά, αντοχή και πολιτικό θάρρος στη διπλωματία οδηγούν σε επιτυχία και στέλνουν ενθαρρυντικό μήνυμα για όλη την περιοχή.

Σ. Κουρτς: Κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς που σε ανάρτησή του στο twitter κάνει λόγο για κυρίαρχο βήμα στην πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ.

«Η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι πολλή ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή. Η ΕΕ θα ολοκληρωθεί μόνο με την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» γράφει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Σερβικός τύπος: «Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Η Μακεδονία με 81 ψήφους στην Βουλή άλλαξε όνομα σε « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με την συμφωνία των Πρεσπών» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τανιούγκ της Σερβίας.

 «Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μετέδωσε η RTS, η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Θάτσι χαιρετίζει την απόφαση του κοινοβουλίου της πΔΓΜ

Ο πρόεδρος της αποσχισμένης περιοχής του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε σήμερα την ψήφιση στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

"Το κοινοβούλιο της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, οξυδέρκεια και μια ευσυνείδητη προσέγγιση, και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως προβλέπεται σε μια συμφωνία που κατέληξαν (Αθήνα και Σκόπια) στις Πρέσπες", τόνισε ο Θάτσι με ανάρτησή του στο facebook.

Πρόσθεσε ότι η "Μακεδονία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές".

Χαιρετίζει το βρετανικό ΥΠΕΞ την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της πΔΓΜ

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερή του ικανοποίηση για τη ψήφιση στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Φόρεϊν Οφις στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που ανοίγει το δρόμο για την "Μακεδονία να προχωρήσει προς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

"Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Μακεδονία" υπογραμμίζεται.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαιρετίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία, οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή», τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε 'Βόρεια Μακεδονία'» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal.

Στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος. 

Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα.

Στην είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρονται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua.

Με εκτενείς αναφορές τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

   «Καλωσορίσατε στην Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας, σε ένα μεγάλο βήματα προς τη λήξη της μακροχρόνιας αδιέξοδης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

   «Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο 24heures υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει πλέον να ψηφιστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

 Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού στον ομόλογό του της πΓΔΜ.

 «Η αλλαγή ονόματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με την γειτονική Ελλάδα», τονίζει το radio free europe radio liberty, ενώ η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Με μια ιστορική συμφωνία η πΓΔΜ έγινε Βόρεια Μακεδονία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL