Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ισπανία / Ισπανία: Ακροδεξιά ατζέντα στη Σεβίλλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ακροδεξιά ατζέντα στη Σεβίλλη

Στον απόηχο της διπλής συμφωνίας του δεξιού Λαϊκού Κόμματος με το φασιστικό Vox και τους δεξιούς λαϊκιστές Πολίτες, η πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας θα ανακοινώσει σήμερα την ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου της μεγαλύτερης ισπανικής Περιφέρειας, που για πρώτη φορά μετά την πτώση του φασισμού θα ανοίξει τις πόρτες για την είσοδο των πολιτικών απογόνων του Φράνκο στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αναμένεται πως ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Unidos Podemos, τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων καταδίκασαν τη συμμαχία της δεξιάς και των Πολιτών με τους φασίστες, ενώ εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας προειδοποίησε τους Πολίτες ότι το Παρίσι παρακολουθεί τις εξελίξεις για να ξέρει με ποιους μπορεί να συνεργαστεί θεωρώντας απαραίτητη την απομόνωση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο δεξιός Χουάν Μανουέλ Μορένο θα πρέπει να υλοποιήσει ένα αντιδραστικό στην κυριολεξία πρόγραμμα, που θα οδηγήσει σε άμεση ρήξη με την πλουραλιστική κοινωνία της Ανδαλουσίας και κυρίως τον μεγάλο αριθμό των ομάδων που θα βρεθούν στο στόχαστρο μιας τοπικής κυβέρνησης με μεγάλες αρμοδιότητες.

Η δημοσίευση της τετρασέλιδης συμφωνίας ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Vox λειτούργησε ως σήμα κινδύνου για τα δυναμικά και μαζικά κινήματα των γυναικών, των ΛΟΑΤ, των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, των εκπαιδευτικών, των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών και όλων των αντιφασιστών, γιατί επιχειρείται να εξισωθούν τα θύματα της γενοκτονίας του Φράνκο με τους θύτες του φασιστικού καθεστώτος στην Επέτειο της Ομόνοιας, που θα αντικαταστήσει την Ημέρα Ιστορικής Μνήμης εναντίον του Φασισμού.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ανδαλουσίας Σουζάνα Ντίαθ δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή της και ότι θα παραμείνει στα ηνία του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για να αντιπολιτευθεί τη νέα κυβέρνηση, ενώ ανάλογη μάχη ετοιμάζεται να δώσει και το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς “Εμπρός Ανδαλουσία!”.

Το Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε πάντως μεταξύ δύο πυρών όταν οι Πολίτες ανακάλυψαν πως είχε υπογράψει με το Vox ότι θα αναλάβει το νεοσυσταθέν “υπουργείο” Οικογένειας, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε υπογράψει με τους Πολίτες την ανάληψη της ίδιας θέσης από τους ίδιους. Από τα 37 μέτρα της συμφωνίας του Λαϊκού Κόμματος με το Vox τα 18 βρίσκονται και στη συμφωνία Δεξιάς και Πολιτών. Από την πλευρά του το Vox επιμένει ότι η συμφωνία του με το Λαϊκό Κόμμα προβλέπει την απέλαση 52.000 “παράνομων” μεταναστών.

Την ίδια στιγμή το Vox φαίνεται να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου της Ceòeste - Tel έφθασε στο 8,1%, με το οποίο θα μπορούσε να εκλέξει από 15 έως 18 βουλευτές, κερδίζοντας από το Λαϊκό Κόμμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Η συμμαχία των τριών δεξιών κομμάτων θα έφθανε στο 51,1% ενώ οι Σοσιαλιστές και το Unidos Podemos στο 40,2%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 24,1% θα ερχόταν πρώτο, σε μικρή απόσταση από το 23,8% του Λαϊκού Κόμματος, οι Πολίτες θα έφθαναν στο 19,6%, ενώ το Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια θα υποχωρούσαν στο 16,1% και τα υπόλοιπα κόμματα θα περιορίζονταν στο 8,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL